Search
Close this search box.

Τμήμα Οδοντιατρικής

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Ανακοίνωση ΚΕΣΥΨΥ SmokeFreeBrain για εργαζόμενους του ΑΠΘ

Το  Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης  (ΚΕ.ΣΥ.Ψ.Υ.) του Α.Π.Θ., στην προσπάθεια να παρέχει τις πληρέστερες δυνατόν υπηρεσίες στους εργαζόμενους του Α.Π.Θ ανακοινώνει την συνεργασία του με το  Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος της Μονάδας Αναπνευστικής Ανεπάρκειας του  Γ.Ν.Θ. Παπανικολάου και το Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής στα πλαίσια του προγράμματος SmokeFreeBrain και προσκαλεί τους εργαζόμενους του ΑΠΘ που έχουν Άσθμα ή Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) να συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

 

Το SmokeFreeBrain (SFB) Project είναι ένα χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση στα πλαίσια του Horizon 2020 (No 681120) και στοχεύει στη διερεύνηση της αποτελεσματικότητας διαφόρων παρεμβάσεων διακοπής καπνίσματος σε πληθυσμούς υψηλού κινδύνου (όπως π.χ. νέους και άνεργους, ασθενείς με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, ασθενείς με άσθμα).

 

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν συνολικά δεκατρείς εταίροι  από διάφορες χώρες, συνιστώντας μια διεπιστημονική και διαπολιτισμική ομάδα. Ο κεντρικός συντονισμός του προγράμματος πραγματοποιείται από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και πιο συγκεκριμένα από το Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής (συντονιστής προγράμματος ο Αναπληρωτής Καθηγητής  Παναγιώτης Μπαμίδης).

 

Το ΑΠΘ συμμετέχει στο αντικαπνιστικό πρόγραμμα SFB πραγματοποιώντας πιλοτικές δοκιμές σε δύο προσπάθειες παρέμβασης, μια φαρμακολογική και μια μη φαρμακολογική. Τα ερευνητικά πρωτόκολλα που θα ακολουθηθούν στις εν λόγω ερευνητικές μελέτες έχουν λάβει έγκριση από την Επιτροπή Βιοηθικής της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ.  Ανεξάρτητα από την συμμετοχή στην έρευνα, υπάρχει η δυνατότητα συμμετοχής σε ομάδα συμβουλευτικής και ψυχολογικής υποστήριξης της διακοπής καπνίσματος, στην οποία μπορούν να συμμετέχουν και εργαζόμενοι που δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας.

 

Η συμμετοχή των εργαζομένων του ΑΠΘ στην μη φαρμακολογική μελέτη είναι εθελοντική και χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση, ενώ η συμμετοχή στη φαρμακολογική μελέτη είναι μεν εθελοντική, αλλά επιβαρύνει οικονομικά μόνο με την αγορά του φαρμακευτικού σκευάσματος καθώς αυτό δεν συνταγογραφείται.

 

Για τη δήλωση ενδιαφέροντός  σας, συμπληρώστε την φόρμα που θα βρείτε στο παρακάτω σύνδεσμο και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.

 

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfqUzWnzqhObb32zb82O_398r7_PXjWpOtXyB-K_xksFU9WIA/viewform

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις ερευνητικές μελέτες, παρακαλώ καλέστε στο 6943781581 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση: npandria@gmail.com

 

Υπεύθυνος SmokeFreeBrain: Παναγιώτης Μπαμίδης, Αναπλ. Καθηγητής στο Εργαστήριο Ιατρική Φυσικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, Τμήμα Ιατρικής Α.Π.Θ, bamidis@auth.gr, τηλ: 2310 999310

 

Υπεύθυνη ΚΕ.ΣΥ.Ψ.Υ. :  Άλτα Πανέρα, Ψυχολόγος- Ψυχοθεραπεύτρια ειδικευμένη στην Διακοπή Καπνίσματος, apanera@psy.auth.gr, τηλ. 2310 992621