Search
Close this search box.

Τμήμα Οδοντιατρικής

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Πρόταση του τομέα Προσθετικής που εγκρίθηκε από τη συνέλευση του Τμήματος αναφορικά με τα προαπαιτούμενα για είσοδο στην ΚΣΑΑ και τα απαιτούμενα για λήψη πτυχίου στα γνωστικά αντικείμενα Ακίνητης και Κινητής Προσθετικής για το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021

  

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΜΕΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΙΝΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΘΕΤΙΚΗ

 

Ο τομέας κλήθηκε να διερευνήσει δυνατότητες αναπροσαρμογής κλινικού έργου υπό τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί τους τελευταίους μήνες.  Για την εκτέλεση κλινικού έργου είναι απαραίτητη η διαθεσιμότητα χώρων και μονάδων εργασίας, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η εκτέλεση του προγράμματος σπουδών. Τα προαπαιτούμενα έχουν θεσπιστεί για την ανάπτυξη δεξιοτήτων και τη διασφάλιση των ασθενών, ιδιαίτερα από μη αναστρέψιμες κλινικές πράξεις (αφαιρετικές διαδικασίες).

ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Η επιδημία του ιού SARSCoV-2 δημιούργησε νέες συνθήκες στη λειτουργία των κλινικών του Τμήματος που ξεκίνησαν από τη γενική αναστολή λειτουργίας των ΑΕΙ που επέβαλε η Πολιτεία. Ως αποτέλεσμα, στο προηγούμενο ακαδημαϊκό έτος (Ακαδ. Έτος 2019-2020) οι κλινικές του Τμήματος λειτούργησαν κυρίως στο χειμερινό εξάμηνο, με αποτέλεσμα να έχει ολοκληρωθεί ένας σημαντικός αριθμός οδοντιατρικών πράξεων προετοιμασίας πριν τις προσθετικές εργασίες. Στη συνέχεια λόγω της αναστολής λειτουργίας των κλινικών δεν κατέστη δυνατό να ολοκληρωθούν οι προσθετικές εργασίες που είχαν προγραμματιστεί σύμφωνα με τα σχέδια θεραπείας των ασθενών τόσο της ΚΣΑΑ όσο και των κλινικών 4ου έτους. Ο τομέας Προσθετικής αφού κατέγραψε τα περιστατικά που ήταν σε εξέλιξη κατά την αναστολή λειτουργίας (179 περιστατικά ΚΣΑΑ και 89 περιστατικά 4ου έτους και πτυχίου) και αναγνωρίζοντας το μεγάλο αριθμό ασθενών και φοιτητών σε εκκρεμότητα, προέβη σε επανέναρξη της προπτυχιακής κλινικής του 1ου ορόφου για την άσκηση των φοιτητών που βρίσκονταν σε στάδιο μη παραγωγής αερολύματος και διέθεσε και τις κλινικές του ΠΜΣ «Επιστήμη και Τεχνολογία στην Προσθετική Οδοντιατρική» για περιορισμένα περιστατικά με παραγωγή αερολύματος. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να πάρουν πτυχίο αρκετοί φοιτητές που ασκούνταν στην ΚΣΑΑ και να μειωθεί αρκετά ο αριθμός φοιτητών που θα πρέπει να ασκηθούν στο χειμερινό εξάμηνο του Ακαδ. Έτους 2020-2021. Σε συνδυασμό όμως με τις εξαιρετικά περιορισμένες υποδομές που βρίσκονται διαθέσιμες στο Τμήμα, και παρά τις προσπάθειες του Τμήματος να εξασφαλίσει χρηματοδότηση από την Πρυτανεία για την κατασκευή όλων των κλινικών του, σήμερα καθίσταται ιδιαίτερα δυσχερής η άσκηση των φοιτητών.

 

ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ

Ο τομέας μελέτησε τις κλινικές εκκρεμότητες  στην Προσθετική των φοιτητών 5ου έτους και πτυχίου για το Ακαδ. Έτος 2020-2021, και αφού επιβεβαίωσε στο μέτρο του δυνατού, ενεργοποιώντας ηλεκτρονικούς συνδέσμους για τους φοιτητές, έκανε τις παρακάτω διαπιστώσεις:

  1. Υπάρχει εξαιρετικά μικρός αριθμός φοιτητών 4ου έτους (Ακαδ. Έτος 2019-2020) που έχουν καλύψει τα μέχρι τώρα ισχύοντα προαπαιτούμενα εισαγωγής τους στην ΚΣΑΑ (Ακίνητη n=1, Κινητή n=42) 
  2. Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός φοιτητών 5ου έτους και πτυχίου (Ακαδ. Έτος 2019-2020) που δεν έχουν ολοκληρώσει τα μέχρι τώρα ισχύοντα απαιτούμενα για την ολοκλήρωση της κλινικής τους άσκησης στην Προσθετική(n=115) (Πίνακας 1)
  3. Υπάρχει ένα μικρός αριθμός φοιτητών πτυχίου που έχουν ολοκληρώσει το σύνολο των μαθημάτων και  όλες τις απαιτήσεις κλινικής τους άσκησης και οφείλουν μόνο τη Μερική Οδοντοστοιχία (ΜΟ)( n=7)(Πίνακας 2)
  4. Υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός φοιτητών πτυχίου που δεν έχουν ολοκληρώσει το σύνολο των μαθημάτων ή/και  όλες τις απαιτήσεις κλινικής τους άσκησης αλλά οφείλουν τη Μερική Οδοντοστοιχία (ΜΟ)( n=14) (Πίνακας 3)
  5. Το σύνολο των φοιτητών που θα πρέπει να ασκηθούν είναι 341 (Πίνακας 4)
  6. Τα διαθέσιμα περιστατικά που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στο Διαγνωστικό είναι πιθανό να μην καλύπτουν τις εκπαιδευτικές ανάγκες των φοιτητών μέχρι να επαναλειτουργήσει το Διαγνωστικό και αποκατασταθεί η ροή (σημείωση ότι ο αριθμός μπορεί να είναι και μικρότερος καθώς πολλοί ασθενείς μπορεί να έχουν ήδη αποταθεί σε ιδιωτικά οδοντιατρεία λόγω της καθυστέρησης κλήσης τους από το Τμήμα):

-Κ.Σ.Α.Α.:  Μερική άνω   45, Μερική κάτω   51, Ακίνητη προσθετική 54, Διαθέσιμα περιστατικά με μερική άνω +μερική κάτω 26

-4ο έτος:  Ακίνητη προσθετική  8, Ολικές Οδοντοστοιχίες 15

Ο έλεγχος της επιθυμίας και διαθεσιμότητας των ασθενών θα πρέπει να ελεγχθεί από το Γραφείο Μηχανογράφησης του Τμήματος έπειτα από επικοινωνία με τους ασθενείς.

7. Υπάρχει πρόθεση εφαρμογής μεγάλης μείωσης των απαιτούμενων από τα άλλα γνωστικά αντικείμενα (Ενδοδοντολογίας, Οδοντικής Χειρουργικής, κλπ.) που υποστηρίζουν τους φοιτητές που ασκούνται στην Ακίνητη Προσθετική, με αποτέλεσμα να μη μπορούν να ολοκληρωθούν οι ανάλογες πράξεις στην Ακίνητη Προσθετική. Το γεγονός αυτό θα οδηγήσει σε περεταίρω μείωση των διαθέσιμων περιστατικών (πχ επιλογή περιστατικών χωρίς ανάγκη ενδοδοντικής θεραπείας ή εμφράξεων στα δόντια στηρίγματα) ή ανακατεύθυνση των περιστατικών για αυτές τις θεραπείες σε ιδιωτικά ιατρεία.

 

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Ο τομέας αφού διαπίστωσε τα παραπάνω, γνωρίζοντας τις εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες από άποψη υποδομών (χειρουργικές αναρροφήσεις, κατάλληλές και διαθέσιμες κλινικές, αναγκαιότητα εφαρμογής Οδοντιατρικής 4 χεριών, κλπ.), κλινικών περιστατικών, και διαθεσιμότητας εκπαιδευτικού προσωπικού, προκειμένου με ασφάλεια να ξεκινήσει η κλινική άσκηση των φοιτητών υπό τις τρέχουσες υγειονομικές συνθήκες λόγω της πανδημίας του ιού SARSCoV-2, και συνυπολογίζοντας την ανάγκη διατήρησης του υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης των φοιτητών, εισηγείται στον Τομέα Προσθετικής τις παρακάτω αναγκαίες τροποποιήσεις των προαπαιτούμενων για είσοδο στην ΚΣΑΑ και συνολικών απαιτούμενων που αφορούν στην Προσθετική:

  1. Οι φοιτητές πτυχίου (Ακαδ. Έτος 2020-2021) οι οποίοι δεν έχουν ολοκληρώσει τις κλινικές απαιτήσεις για τη λήψη πτυχίου, με βάση τα νέα απαιτούμενα όπως ορίζονται για τους φοιτητές 4ου έτους (Ακαδ. Έτος 2020-2021) (βλ. παρακάτω #4), και έχουν υπό εξέλιξη περιστατικά με πράξεις προσθετικής (παρασκευασμένα δόντια, δόντια για τοποθέτηση ενδοριζικού άξονα, τελικά αποτυπώματα για Μ.Ο. κλπ.), να τα ολοκληρώσουν εφόσον οι ασθενείς επιθυμούν τη συνέχιση της θεραπείας τους. Ο έλεγχος της επιθυμίας και διαθεσιμότητας των ασθενών θα ελεγχθεί από το Εργαστήριο έπειτα από επικοινωνία με τους ασθενείς.
  2. Οι φοιτητές πτυχίου (Ακαδ. Έτος 2020-2021) οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει τις κλινικές απαιτήσεις για τη λήψη πτυχίου, με βάση τα νέα απαιτούμενα όπως ορίζονται για τους φοιτητές 4ου έτους (Ακαδ. Έτος 2020-2021) (βλ. παρακάτω #4), θα ολοκληρώσουν επίσης τα εν εξελίξει περιστατικά τους εφόσον οι ασθενείς επιθυμούν τη συνέχιση της θεραπείας τους ή θα τα μεταφέρουν σε άλλους φοιτητές. Ο έλεγχος της επιθυμίας και διαθεσιμότητας των ασθενών θα ελεγχθεί από το Εργαστήριο έπειτα από επικοινωνία με τους ασθενείς.
  3. Οι φοιτητές πτυχίου (Ακαδ. Έτος 2020-2021) οι οποίοι έχουν περιστατικά που βρίσκονται σε φάση κατάρτισης σχεδίου θεραπείας και με τα κλινικά περιστατικά που έχουν ολοκληρώσει καλύπτουν τα νέα απαιτούμενα όπως ορίζονται για τους φοιτητές 4ου έτους (Ακαδ. Έτος 2020-2021)(βλ. παρακάτω #4), να ολοκληρώσουν την κλινική τους άσκηση και να μεταφέρουν τα περιστατικά αυτά σε άλλους φοιτητές.
  4. Οι φοιτητές 4ου έτους και 5ου έτους (Ακαδ. Έτος 2019-2020) που δεν ολοκλήρωσαν τα έως τώρα απαιτούμενα για την είσοδό τους στην ΚΣΑΑ, να ασκηθούν στην ΚΣΑΑ και να ολοκληρώσουν την κλινική τους άσκηση με βάση τα νέα απαιτούμενα (βλ. παρακάτω #4).
  5. ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΓΙΑ ΕΙΣΟΔΟ ΣΤΗΝ ΚΣΑΑ

Η παρακολούθηση της κλινικής άσκησης στο 4ο έτος είναι υποχρεωτική

Ακίνητη Προσθετική: δύο στηρίγματα στο 4ο έτος για την Ακίνητη Προσθετική και παρακολούθηση ως βοηθοί ακόμα μίας πράξης Ακίνητης Προσθετικής δύο στηριγμάτων

Κινητή Προσθετική: Η έναρξη μιας κινητής εργασίας (μία ολική άνω ή κάτω, μία επένθετη οδοντοστοιχία άνω ή κάτω, μία ΜΟ άνω ή κάτω) και η παρακολούθηση ως βοηθοί μίας ακόμα κλινικής εργασίας Κινητής Προσθετικής

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΣΥΝΟΛΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ (4ου και 5ου έτους)

Ακίνητη Προσθετική: πέντε στηρίγματα εκ των οποίων τα δύο παραλληλισμένα και παρακολούθηση ως βοηθοί τις κλινικές πράξεις Ακίνητης Προσθετικής τεσσάρων στηριγμάτων

Κινητή Προσθετική: – Η ολοκλήρωση μιας κινητής εργασίας (μία ολική άνω ή κάτω, μία επένθετη οδοντοστοιχία άνω ή κάτω, μία ΜΟ άνω ή κάτω) και παρακολούθηση ως βοηθοί μίας ακόμα κλινικής εργασίας Κινητής Προσθετικής

  1. Η άσκηση των φοιτητών ΚΣΑΑ όλων των ετών προτείνεται να πραγματοποιηθεί στις δύο κλινικές ΚΣΑΑ (1ος όροφος για πράξεις με αερόλυμα και ισόγειο για πράξεις χωρίς αερόλυμα) και των φοιτητών 4ου έτους στις κλινικές κάθε γνωστικού αντικειμένου (2ου ορόφου για την Κινητή Προσθετική και 1ου ορόφου για την Ακίνητη Προσθετική).

 

Τέλος, τονίζεται ότι οι προτεινόμενες τροποποιήσεις είναι προσωρινές και αφορούν αποκλειστικά τη χρονική περίοδο του ακαδημαϊκού έτους 2020-2021 και είναι δυνατόν να αλλάξουν όταν θα προκύψουν ευνοϊκότερες συνθήκες κλινικής άσκησης (διαθεσιμότητα περισσότερων κλινικών, διαθεσιμότητα περισσότερων ασθενών, κατάλληλες υποδομές νοσοκομειακού τύπου για άσκηση με αερόλυμα,  κλπ.).

 

 

ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΕΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΘΕΤΙΚΗ

 

Πίνακας 1. Εκκρεμότητες των φοιτητών από την κλινική άσκηση (Ακαδ. Έτος 2019-2020)

 

Εγγεγραμμένοι

Προς άσκηση

4ου έτους

108

Ακίνητη (108-1)=107

Κινητή (108-42)=66

ΚΣΑΑ 5ου-πτυχίου

 

115

 

Πίνακας 2. Εκκρεμότητες κατασκευής ΜΟ φοιτητών (Ακαδ. Έτος 2019-2020) προς λήψη πτυχίου

ΚΣΑΑ 5ου-πτυχίου

7

 

Πίνακας 3. Εκκρεμότητες κατασκευής ΜΟ φοιτητών (Ακαδ. Έτος 2019-2020) προς λήψη πτυχίου αφού ολοκληρώσουν μαθήματα ή άλλες κλινικές

ΚΣΑΑ 5ου-πτυχίου

14

 

Εφόσον ο ασθενής δεν επιθυμεί να συνεχίσει την ολοκλήρωση της ΜΟ στο ΑΠΘ, οι  φοιτητές στους πίνακες 2 και 3 θα παρακολουθήσουν τα στάδια σε άλλους φοιτητές που εκπονούν ΜΟ.

 

Πίνακας 4. Υποχρεώσεις φοιτητών για την κλινική άσκηση του ακ. Έτους 2020-2021 ΠΠΣ

 

Εγγεγραμμένοι

Προς άσκηση

Ακίνητη και κινητή 4ου έτους

98

98

ΚΣΑΑ 5ου-πτυχίου (από πίνακα 1)

 

(115+107)=222

ΚΣΑΑ 5ου-πτυχίου (από πίνακες 2,3)

 

21

ΣΥΝΟΛΟ

 

341