Search
Close this search box.

Τμήμα Οδοντιατρικής

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Εργαστήριο Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής

  • Το Εργαστήριο της Στοματικής Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής ιδρύθηκε το 1959, με το Ν. Διάταγμα 3974/1959 (ΦΕΚ 188/7-9-59 τ.Α΄), με την ονομασία Εργαστήριο Οδοντογναθικής Χειρουργικής.
    Μετονομάστηκε σε Εργαστήριο της Στοματικής Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής το 1997, με την Υπουργική Απόφαση αριθμ. Β1/434/1997 (ΦΕΚ 987/7-11-97 τ.Β΄).
    Ανήκει στον Τομέα Παθολογίας και Χειρουργικής Στόματος, ο οποίος μετονομάστηκε σε Τομέας Στοματικής – Γναθοπροσωπικής Παθολογίας, Χειρουργικής και Ακτινολογίας με την Υπουργική Απόφαση 115899/Ζ1/2016  (ΦΕΚ 2835/7-9-2016 τ.Β΄).

    Στο Εργαστήριο Στοματικής Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής ανήκει και η Πανεπιστημιακή κλινική της Στοματικής Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής στο Νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου».

     

    Το γνωστικό αντικείμενο του εργαστηρίου περιλαμβάνει την αντιμετώπιση των χειρουργικών νοσημάτων της στοματικής κοιλότητας, της γναθοπροσωπικής περιοχής και του τραχήλου, όπως παθήσεις του βλεννογόνου του στόματος, των οστών των γνάθων, των χειλέων, των σιελογόνων αδένων, της κροταφογναθικής άρθρωσης, του γναθοπροσωπικού τραύματος, των οδοντογενών παθήσεων των ιγμορείων, προπροσθετική χειρουργική και εξειδικευμένη εμφυτευματολογία, ασθενείς με σχιστία, με σκελετικές δυσαρμονίες του προσώπου, και την αντιμετώπιση του οξέος και χρόνιου πόνου, όγκους καλοήθεις και κακοήθεις, πρωτογενείς ή μεταστατικού, καθώς και τις λεμφαδενικές τραχηλικές μεταστάσεις των παραπάνω όγκων και την αισθητική-επανορθωτική αποκατάσταση των ιστών της στοματογναθοπροσωπικής περιοχής. Επίσης περιλαμβάνει την πρόληψη. διάγνωση και τη χειρουργική παθολογία των παραπάνω νοσημάτων.

    Τομέας: ΤΟΜΕΑΣ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗΣ-ΓΝΑΘΟΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ, ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑΣ

    Προσωπικό εργαστηρίου:
    Βαχτσεβάνος Κωνσταντίνος
    Βενέτης Γρηγόριος
    Τηλαβερίδης Ιωάννης

    Αρχεία:
    Συνημμένο

  • Ιστότοπος Εργαστηρίου Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής: https://omfs-universitythessaloniki.com/
    Το εργαστήριο ασκεί τα παρακάτω εξάμηνα:
    Α & Β εξάμηνο
    Εισαγωγή στις Κλινικές δεξιότητες και στην Πρακτική Άσκηση (κωδ. 100111C)
    Υποχρεωτικό, φροντιστηριακό μάθημα
    Σκοπός- Στόχοι- Επιδιωκόμενα αποτελέσματα: γνωριμία με τις απαιτούμενες βασικές κλινικές δεξιότητες στην Οδοντιατρική, εξοικείωση με βασικές διαγνωστικές προσεγγίσεις, εξάσκηση στη λήψη των ζωτικών λειτουργιών του ασθενή, κατανόηση της ορθής διαδικασίας της λήψης του ιστορικού του ασθενή, καλλιέργεια των προσωπικων δεξιοτήτων σε σχέση με την άσκηση της Οδοντιατρικής, ευαισθητοποίηση σε πρακτικά ζητήματα που μπορεί να προκύψουν κατά την άσκηση της Οδοντιατρικής.

    ΣΤ εξάμηνο
    Χειρουργική Παθολογία και Εγχειρητική (κωδ. 100604C)
    Υποχρεωτικό, φροντιστηριακό κλινικό μάθημα
    Σκοπός- Στόχοι- Επιδιωκόμενα αποτελέσματα: Ενημέρωση σε θέματα γενικής χειρουργικής, χειρουργικά νοσήματα, ορολογία, αρχές εγχειρητικών τεχνικών, εισαγωγή στη χειρουργική στόματος, γνάθων προσώπου.

    Η εξάμηνο
    Στοματική Χειρουργική (κωδ. 100802C)
    Υποχρεωτικό, φροντιστηριακό κλινικό μάθημα
    Σκοπός - Στόχοι- Επιδιωκόμενα αποτελέσματα: Να αποκτήσει ο φοιτητής τις κατάλληλες γνώσεις των χειρουργικών νόσων της στοματικής περιοχής την αιτιοπαθογένεια, επιδημιολογία, κλινική εικόνα, διάγνωση, διαφοροδιάγνωση, την εξέλιξη, την πρόγνωση και τέλος την θεραπευτική αντιμετώπιση αυτών και τις επιπλοκές από την χειρουργική παρέμβαση.

    Θ εξάμηνο
    υποχρεωτικό, φροντιστηριακό
    Σκοπός - Στόχοι- Επιδιωκόμενα αποτελέσματα: Να αποκτήσει ο φοιτητής τις κατάλληλες γνώσεις των καλοήθων και κακοήθων όγκων και των κακώσεων της στοματικής γναθοπροσωπικής περιοχής. Να αποκτήσει την ικανότητα να νατιλαμβάνεται τη κλινική εικόνα, τη διάγνωση, την εξέλιξη, την πρόγνωση και τέλος την θεραπευτική αντιμετώπιση αυτών και τις επιπλοκές τους.

    Ι εξάμηνο
    υποχρεωτικό, φροντιστηριακό
    Σκοπός - Στόχοι- Επιδιωκόμενα αποτελέσματα: Να αποκτήσει ο φοιτητής τις κατάλληλες γνώσεις για την χειρουργική αντιμετώπιση του καρκίνου του στόματος και των κρανιοπροσωπικών δυσπλασιών και δυσαρμονιών. Να αποκτήσει την κλινική εκείνη εμπειρία που θα του επιτρέψει να εκτιμήσει σωστά ποια από τις περιπτώσεις αυτές μπορεί ο ίδιος να αντιμετωπίσει και ποιες πρέπει να παραπέμψει σε ειδικούς.

    Επιλεγόμενα Μαθήματα

    Πόνος και Διαχείρηση Άγχους
    διδάσκεται στο Ε΄ εξάμηνο
    Σκοπός - Στόχοι- Επιδιωκόμενα αποτελέσματα: Το μάθημα έχει θέμα του την αντιμετώπιση ασθενών με πόνο στο πρόσωπο. Στόχοι του η εξοικίωση με τους όρους όπως νευραλγία τριδύμου ή μασητηριακή μυαλγία και άλλους, η εκμάθηση της αδρής φυσιολογίας του πόνου, των βασικών διαγνωστικών μεθόδων καθώς και των εξεταστικών πρωτοκόλλων, η εντρύφηση στις διαφοροδιαγνωστικές διαδικασίες.

    Νοσοκομειακή Οδοντιατρική
    διδάσκεται στο Ζ΄ εξάμηνο
    Σκοπός - Στόχοι- Επιδιωκόμενα αποτελέσματα: Η νοσοκομειακή οδοντιατρική αφορά ασθενείς που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία, ασθενείς με χρόνιες παθήσεις ή με συστηματικά νοσήματα και ασθενείς σε ιδρύματα. Ασκείται σε νοσοκομειακό χώρο και απαιτεί ειδικές γνώσεις, δεξιότητες και συνεργασία με άλλους ειδικούς ιατρούς. Επίσης ο νοσοκομειακός οδοντίατρος συμμετέχει σε ιατρικά συμβούλια, σε πολυδύναμες ομάδες αντιμετώπισης ειδικών νοσημάτων και ασκεί διοικητικό και ερευνητικό έργο. Ο νοσοκομειακός οδοντίατρος φροντίζει την καλή υγεία του στόματος, ανακουφίζει τις δευτερογενείς στοματικές εκδηλώσεις, μειώνει το μικροβιακό φορτίο, συμβάλλει στη ποιότητα ζωής και μειώνει τις επιπλοκές και τον κίνδυνο των μεταστατικών λοιμώξεων.

    Μαθήματα Στοματικής Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής (στους φοιτητές της Ιατρικής)
    Η΄ Εξάμηνο
    Σκοπός- Στόχοι- Επιδιωκόμενα αποτελέσματα: Η γνωστοποίηση του αντικειμένου και των δυνατοτήτων της ειδικότητας της Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής Στόχοι: Να ενημερώσει το φοιτητή το φάσμα των παθήσεων που ανήκουν στην ειδικότητα της Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής Να του ενισχύσει τη γνώση στις παθήσεις της στοματικής και γναθοπροσωπικής περιοχής Να τον κάνει ικανό να αποτιμά τις κακώσεις, τις φλεγμονές, τις δυσπλασίες και τις νεοπλασίες του στόματος και της γναθοπροσωπικής χώρας

    Ονόματα συντονιστών μαθημάτων
    Κώστας Βαχτσεβάνος
    Γρηγόρης Βενέτης
    Ιωάννης Τηλαβερίδης
  • Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών "Νοσοκομειακή Οδοντιατρική"
    Διευθυντής: Αναπληρωτής Καθηγητής Ιωάννης Τηλαβερίδης
    Γενικές πληροφορίες
    Η ανάπτυξη των κατάλληλων γνώσεων, δεξιοτήτων και στάσεων από τους φοιτητές ώστε να μπορούν να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τους ασθενείς που εμφανίζουν επιβάρυνση της γενικής τους υγείας και αντιμετωπίζονται για το γενικό τους νόσημα είτε ως εξωτερικοί είτε ως νοσηλευόμενοι άρρωστοι.

    Στόχοι
    1. Να περιγράφουν τις απαραίτητες τροποποιήσεις κατά την οδοντιατρική αντιμετώπιση των ασθενών με γενικά νοσήματα.
    2. Να διακρίνουν ποιοι από τους ασθενείς με γενικό νόσημα χρήζουν παραπομπής για οδοντιατρική αντιμετώπιση στο Νοσοκομείο.
    3. Να περιγράφουν τους τρόπους άσκησης της Οδοντιατρικής σε νοσοκομειακό περιβάλλον.
    4. Να αναγνωρίζουν τις βλάβες του στόματος που συνδέονται με τη HIV λοίμωξη / AIDS, τόσο σε επίπεδο πρώϊμης διάγνωσης όσο και σε επίπεδο πρόγνωσης της λοίμωξης.
    5. Να γνωρίζουν τα ψυχοκοινωνικά προβλήματα των ογκολογικών ασθενών ώστε να μπορούν να επικοινωνούν μαζί τους.
    6. Να αναγνωρίζουν τα διάφορα είδη και τεχνικές των ογκολογικών θεραπειών και τις βασικές επιπλοκές τους στους διάφορους ιστούς και όργανα ώστε να μπορούν να συνεργαστούν με τον ιατρό ογκολόγο.
    7. Να αναγνωρίζουν τις οξείες και όψιμες επιπλοκές των ογκολογικών θεραπειών στο οδοντογναθικό σύστημα και το βλεννογόνο.
    8. Να αναγνωρίζουν και να αντιμετωπίζουν, σε συνεργασία με τον αντίστοιχο θεράποντα ιατρό, λοιμωξιολόγο, ογκολόγο, κ.α., τις ιογενείς και βακτηριακές λοιμώξεις και τις μυκητιάσεις του στόματος, καθώς και τη σχέση των λοιμώξεων στο στόμα με τις συστηματικές λοιμώξεις του ασθενούς.
    9. Να γνωρίζουν την τυχόν συν-νοσηρότητα από τις αντινεοπλασματικές θεραπείες και φάρμακα, αλλά και την νοσηρότητα λόγω ηλικίας, όπως υποθυρεοειδισμός, σακχαρώδης διαβήτης, οστεοπόρωση, νεφροτοξικότητα, νεφρική ανεπάρκεια, καρδιοτοξικότητα, καρδιολογικά προβλήματα, υπέρταση, διαταραχές πήξης αίματος, αντιπηκτική αγωγή, υποπρωτεϊναιμία, υποσιτισμός, καχεξία, κ.α.
    10. Να γνωρίζουν και να εφαρμόζουν το κατάλληλο σχέδιο οδοντιατρικής φροντίδας πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το πέρας της ογκολογικής θεραπείας, σε συνεργασία με τον ιατρό ογκολόγο, ώστε να συμβάλλουν στη μείωση του πόνου και την επίτευξη αποδεκτής ποιότητας ζωής, όπως την ορίζει ο ασθενής.

    Μαθήματα που διδάσκονται σε μεταπτυχιακό επίπεδο
    Συντονιστής/ες μεταπτυχιακού προγράμματος
    Ιωάννης Τηλαβερίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής
  • «Κλινική, ιστολογική και αγγειολογική μελέτη των ρινοχειλικών κρημνών που χρησιμοποιούνται για την αποκατάσταση ενδοστοματικών ογκολογικών ελλειμμάτων»
    “Micro RNAs στον καρκίνο της γλώσσας από πλακώδες επιθήλιο”
    Μελέτη του καρκινώματος από πλακώδες επιθήλιο της γλώσσας. Αξιολόγηση επιδημιολογικών και παθολογοανατομικών παραμέτρων»
    «Μελέτη της βιολογικής συμπεριφοράς των απορροφήσιμων πλακών οστεοσύνθεσης σε σχέση με τις πλάκες τιτανίου, σε ακτινοβολημένες γνάθους κονίκλων»
    «Μελέτη των μορίων προσκόλλησης (Ν-Καντχερίνη, α και β κατενίνη) σε νεοπλάσματα των σιαλογόνων αδένων σε σχέση με την ικανότητα διήθησης, μετάστασης και προγνωσής τους
    «Ανοσοιστοχημική έκφραση των μεταλοπροτεινασών 2 και 9 (ΜΜP-2,ΜΜP-9), σε συνδυασμό με την έκφραση των μορίων Kολλαγόνο IV(collagen IV) και καντεχερινης 2 (Κατχεριν 2 στο δενοεπιδερμοειδές και αδενοκυστικό καρκίνωμα των σιελογόνων αδένων»
    Οι ερευνητικές περιοχές που αφορούν το γνωστικό αντικείμενο:
    -Χειρουργική ογκολογία και παθολογία στοματικής γναθοπροσωπικής περιοχής
    -Συγγενείς κρανιοπροσωπικές δυσπλασίες, κρανιοπροσωπική αύξηση κι ανάπτυξη
    -Ορθογναθική χειρουργική και αποκαταστατική χειρουργική στοματικής γναθοπροσωπικής χώρας
    -Τραύμα κρανιοπροσωπικής περιοχής
    Η ερευνητική δραστηριότητα λαμβάνει χώρα στον 7ο όροφο της Οδοντιατρικής Σχολής καθώς και στους χώρους της κλινικής του Νοσοκομείου Γ. Παπανικολάου.
    Το εργαστήριο της Στοματικής Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής συνεργάζεται με το Ιατρικό Τμήμα στο ερευνητικό κομμάτι των διατριβών του εργαστηρίου και σε άλλα ερευνητικά τμήματα του γνωστικού αντικειμένου.
  • Γραμματεία
    7 όροφος
    Γραφεία μελών ΔΕΠ
    7ος όροφος
    Κλινικές- προπτυχιακές/μεταπτυχιακές
    7ος όροφος, κεντρικό κτίριο Οδοντιατιρκής ΑΠΘ
    Νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου» (Πέτρινο κτίριο 2ος όροφος)
    1 αίθουσα χειρουργείου (7Ος όροφος)
    1 αίθουσα εξωτερικών ιατρείων (7ος όροφος)
    1 βιβλιοθήκη (7ος όροφος)

    Εργαστήρια
    7ος όροφος
  • Γραμματεία: Κανελλάκη Αικατερίνη
    Τηλ.: (+30) 2310999655, 2310999582
    e-mail: akanellaki@dent.auth.gr
    Διεύθυνση: Εργαστήριο Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής
    Τμήμα Οδοντιατρικής
    Σχολή Επιστημών Υγείας
    Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
    54124 Θεσσαλονίκη
    7ος όροφος

    Προϊσταμένη χειρουργείων: κα Γουρζουλίδου Ελένη
    Τηλ: (+30) 2310999673  (και για ραντεβού και για φοιτητές)