Search
Close this search box.

Τμήμα Οδοντιατρικής

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Ιστορία

Η οδοντιατρική Σχολή της Θεσσαλονίκης συμπλήρωσε ήδη μισό αιώνα δράσης και ατενίζει με αισιοδοξία τη πορεία της στο μέλλον. Η ίδρυση της έγινε τον Σεπτέμβριο του 1959 και την ίδια χρονιά τον Δεκέμβριο υποδέχεται τους πρώτους 52 επιτυχόντες με εισαγωγικές εξετάσεις φοιτητές της οι οποίοι όμως με τις εσωτερικές μεταγραφές που ίσχυαν γίνονται 70.

Στη δεκαετία του 50 στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο αναπτύσσεται έντονα και ιδρύονται πολλά νεοσύστατα Τμήματα και Σχολές. Συγκεκριμένα το 50 ιδρύεται η Κτηνιατρική, το 51 με 54 τα Ινστιτούτα της Αγγλικής και Γαλλικής Γλώσσας και το 55 με 58 η Πολυτεχνική Σχολή αρχικά με το τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και στη συνέχεια με το Τμήμα Αρχιτεκτόνων.

 

Η αναγνωρισμένη οδοντιατρική επιστήμη στη Ελλάδα αρχίζει το 1834 με την θεσμοθέτηση του Βασιλικού Ιατροσυνέδριου της Ελλάδος, το οποίο ήταν το πρώτο νομοθέτημα για τη κατοχύρωση της Δημόσιας υγείας. Και αφορούσε ιατρούς, οδοντιάτρους, φαρμακοποιούς και μαίες.

Το 1893 ιδρύεται η πρώτη ιδιωτική Οδοντιατρική Σχολή του Καρακατσάνη η οποία μάλιστα αναγνωρίσθηκε αμέσως από το Ιατροσυνέδριο της Ελλάδος.

Το 1911 με το Νόμο «Περί οργανισμού του Πανεπιστημίου Αθηνών» «Συνίσταται Οδοντιατρικόν Σχολείον, ως παράρτημα της Ιατρικής Σχολής, όπερ προτίθεται την μόρφωσιν επιστημόνων ιατρών. Το σχολείο προσαρτάται τη Ιατρική Σχολή». Η φοίτηση είναι τριετής και η διδασκαλία ανατίθεται σε τακτικούς και έκτακτους καθηγητές της Ιατρικής Σχολής και προστίθεται ένας έκτακτος καθηγητής της Οδοντιατρικής και Στοματολογίας με μια ειδική κλινική.

Το 1916 μετά το διάταγμα «Περί λειτουργίας του Οδοντιατρικού Σχολείου του Εθνικού Πανεπιστημίου» ξεκίνησε και η λειτουργία του Οδοντιατρικού Σχολείου Αθηνών σε κτήριο της οδού Τζωρτζ στη πλατεία Κάνιγγος.

Το 1921 και το 1922, με Ν.Δ,  η Οδοντιατρική εκπαίδευση γίνεται τετραετής και το Οδοντιατρικό Σχολείο αποκτά αυτοτέλεια με δικό του Σύλλογο Καθηγητών στο οποίο όμως προΐσταται καθηγητής της Ιατρικής, προστίθενται τέσσερες νέες έδρες, εκτός της Στοματολογίας και έτσι τα Οδοντιατρικά εργαστήρια γίνονται πέντε.  Έτσι μέλη του Συλλόγου καθηγητών είναι όλοι οι διδάσκοντες των ιατρικών μαθημάτων και οι πέντε (5) καθηγητές των οδοντιατρικών μαθημάτων.

 

Το 1953 με διάταξη του Ν.Δ. 2464 δημιουργήθηκε το Οδοντιατρικό Τμήμα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών με 7 έδρες και πενταετή φοίτηση και δικαίωμα οι απόφοιτοι του να αποκτήσουν διδακτορικό. Και  το 1959 με το Ν.Δ 3974/59 ιδρύεται με παρόμοιο τρόπο το Οδοντιατρικό Τμήμα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης προβλέποντας έξι έδρες ειδικών οδοντιατρικών μαθημάτων και 13 ιατρικά μαθήματα.

1961: γίνεται η εκλογή των τριών πρώτων καθηγητών: Βρότσου Κ, Γιαννούλη Π και Χατζιώτη Ι στο Αριστοτέλειο και το 1962: του Τζωρτζόπουλου Α στην έδρα Οδοντικής χειρουργικής και τα επόμενη έτη συμπληρώνονται και οι υπόλοιπες έδρες.

Το 1970 με το Νομοθετικό Διάταγμα 706/1970 μετατράπηκε σε αυτοτελές Τμήμα Οδοντιατρικής Α.Π.Θ. και στο οποίο οι καθηγητικές έδρες των οδοντιατρικών μαθημάτων αυξάνονται σε εννιά.  

Από το 1972 το Οδοντιατρικό Τμήμα αποκτά την αυτοτελή διοίκηση του με Σύλλογο καθηγητών στο οποίο συμμετέχουν μόνο τρεις καθηγητές της Ιατρικής και δικό της Κοσμήτορα.

Το 1983 σε εφαρμογή του Νόμου 1268/1982 εντάχθηκε με το ΠΔ 130/83 στην Σχολή Επιστημών Υγείας. Στη συνέχεια με το ΦΕΚ 235/30-11-2004  και το Π.Δ. 247/2004, μετατράπηκε σε αυτοτελές Τμήμα, ενώ το 2005 με την απόφαση 2770/29-06-05 της Συγκλήτου του ΑΠΘ λειτουργεί ως μονοτμηματική «Οδοντιατρική Σχολή».

 

Το οδοντιατρικό Τμήμα της Θεσσαλονίκης στεγάστηκε αρχικά σε ημιυπόγειο του Χημείου. Το 1962-3 τα εργαστήρια του Τμήματος μεταφέρθηκαν σε διόροφο κτήριο της οδού Μοναστηρίου, το 1969 το μετακινείται στη Βασιλέως Ηρακλείου και το 1981-82 γίνεται η τελική μετεγκατάσταση του στην πανεπιστημιούπολη

Η Γραμματεία του Τμήματος στεγάζεται αρχικά στο Κτίριο της Φιλοσοφικής, το 1967-68 στο Μανδαλίδειο επί της Βασιλέως Κωνσταντίνου, το 1969 στο κεντρικό κτήριο της Διοίκησης και στη συνέχει μετεγκαταστάθηκε στο κτήριο της Οδοντιατρικής.

 

Η ΣΧΟΛΗ ΣΗΜΕΡΑ: Η Σχολή του ΑΠΘ βρίσκεται μέσα στα όρια  της Πανεπιστημιούπολης, με κεντρική είσοδο επί της Αγίου Δημητρίου.  Αποτελείται από δυο κτίρια, εκ των οποίων το ένα παλαιότερο στο οποίο στεγάζονται τα Εργαστήρια και οι Κλινικές της Σχολής  και ένα νεότερο, το Μανδαλίδειου Κέντρο Οδοντιατρικών Ερευνών (ΜΚΟΕ) που αποτελεί αξιοποίηση δωρεάς προς την Οδοντιατρική Σχολή (κληροδότημα της οικογένειας Μανδαλίδη ) για την ανάπτυξη της έρευνας στην Οδοντιατρική Επιστήμη. Στο ΜΚΟΕ βρίσκεται αίθουσα έρευνας που ανήκει στο Εργαστήριο Βασικών Επιστημών, ενώ προβλέπεται βάσει των αποφάσεων Γ.Σ . 172/12-6-2001 να λειτουργήσουν και οι Κλινικές που αφορούν την Μεταπτυχιακή εκπαίδευση.

Μέχρι σήμερα έχουν αποφοιτήσει 6.825 οδοντίατροι (είναι εγγεγραμμένοι 9828), ενώ σήμερα υπάρχουν 875 εγγεγραμμένοι προπτυχιακοί φοιτητές και 228 μεταπτυχιακοί φοιτητές. Το Πανεπιστημιακό Έτος 2008-2009 γράφτηκαν συνολικά 117 νέοι φοιτητές.