Search
Close this search box.

Τμήμα Οδοντιατρικής

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ-ΑΛΛΟΓΕΝΩΝ & ΟΜΟΓΕΝΩΝ ΥΠΟΤΡΟΦΩΝ, ΑΚΑΔ. ΕΤΟΥΣ 2019-2020

Σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 1,3 και 8 της με αρ.πρωτ. Φ. 151/20049/Β6/2007 ( Β΄ 272) Υπουργικής Απόφασης,   όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με τις με αρ.πρωτ. Φ.151/47149/Α5/2016 (Β’ 820) και Φ.151/82115/Α5/2017 (Β’ 1873),  η εγγραφή των εισαγομένων με την ειδική κατηγορία των αλλοδαπών – αλλογενών και ομογενών υποτρόφων του Ελληνικού Κράτους (παρ. 5.Α και 5.Β του άρθρου 1 της ιδίας απόφασης) στις σχολές επιτυχίας τους γίνεται κατόπιν αιτήσεως που υποβάλλουν στη γραμματεία της οικείας Σχολής ή  Τμήματος, μέσα σε προθεσμία που ορίζεται από τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, αυτοπροσώπως ή με νόμιμα εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπό τους, συνοδευόμενης από τα δικαιολογητικά που προβλέπονται στο άρθρο 3 της απόφασης για την εν λόγω κατηγορία.

Ως προθεσμία εγγραφής των εισαγομένων αλλοδαπών-αλλογενών και ομογενών υποτρόφων του Ελληνικού Κράτους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020  ορίστηκε, με τη με αρ.πρωτοκόλλου Φ.153/159731/A5/11-10-2019 απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, με θέμα «Εισαγωγή αλλοδαπών –  αλλογενών και ομογενών υποτρόφων του Ελληνικού Κράτους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020», το χρονικό διάστημα μέχρι και την 29η Οκτωβρίου 2019.

Συνεπώς, οι εισαγόμενοι αλλοδαποί – αλλογενείς και ομογενείς υπότροφοι του Ελληνικού Κράτους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020 υποχρεούνται να υποβάλουν στη γραμματεία της Σχολής ή Τμήματος εισαγωγής τους μέχρι και την 29η Οκτωβρίου 2019,  αυτοπροσώπως ή με νόμιμα εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπό τους, αίτηση εγγραφής, συνοδευόμενη από τα ακόλουθα δικαιολογητικά, που προβλέπονται στο άρθρο 3 της αριθμ. Φ. 151/47149/Α5/2016 (Β’ 820)    Υπουργικής Απόφασης για την εν λόγω ειδική κατηγορία.

i) Αντίγραφο τίτλου απόλυσης από Λύκειο και επίσημη μετάφραση του τίτλου.

ii) Βεβαίωση της αρμόδιας εκπαιδευτικής αρχής της οικείας χώρας για τη δυνατότητα του υποτρόφου να σπουδάσει σε Πανεπιστήμιο της χώρας έκδοσης του τίτλου απόλυσης.

iii) Βεβαίωση χορήγησης υποτροφίας από το Υπουργείο Εξωτερικών ή Παιδείας και Θρησκευμάτων.

iv) Πιστοποιητικό της αρμόδιας αρχής της οικείας χώρας ή του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών για την υπηκοότητα και την καταγωγή του υποτρόφου και των γονέων του.

v)  Πιστοποιητικό της ελληνικής διπλωματικής αρχής στο εξωτερικό που να πιστοποιεί ότι ο υπότροφος κατοικούσε και διέμενε στο εξωτερικό τουλάχιστον τα τελευταία πέντε (5) χρόνια πριν από το ακαδημαϊκό έτος της επιλογής, προκειμένου για ομογενείς υποτρόφους.

vi) Υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του Ν.1599/1986 (ΦΕΚ 75/Α΄), στην οποία ο υπότροφος δηλώνει ότι δεν είναι εγγεγραμμένος σε άλλη Σχολή ή Τμήμα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Ελλάδος και ότι δεν έχει αποκτήσει πτυχίο από Σχολή ή Τμήμα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Ελλάδος έχοντας εισαχθεί με την ειδική κατηγορία των αλλοδαπών – αλλογενών και ομογενών υποτρόφων του Ελληνικού Κράτους.

νii) Τρεις (3) φωτογραφίες τύπου αστυνομικής ταυτότητας.

Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 3 της αριθμ. Φ. 151/47149/Α5/2016
( Β’ 820)  Υπουργικής Απόφασης:

*  Όλα τα δικαιολογητικά του άρθρου αυτού που εκδίδονται από αρχές άλλου κράτους (σχολείο, άλλη εκπαιδευτική αρχή κ.λπ.) πρέπει να είναι επικυρωμένα για τη γνησιότητα της υπογραφής αυτού που τα υπογράφει από ελληνική διπλωματική αρχή στο εξωτερικό ή από τη διπλωματική αρχή της ξένης χώρας στην Ελλάδα (Προξενική Θεώρηση) με επικύρωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας. Δικαιολογητικά ή πιστοποιητικά ή έγγραφα στα οποία θα υπάρχει επισημείωση, που προβλέπουν τα άρθρα 3 και 4 της σύμβασης της Χάγης (APOSTILLE) της 5ης Οκτωβρίου 1961 από τις αρμόδιες για το σκοπό αυτό αρχές, που σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 6 της ίδιας Σύμβασης, υποχρεώνεται να ορίσει το κάθε συμβαλλόμενο Κράτος δε χρειάζεται να έχουν επικυρωθεί για τη γνησιότητά τους από ελληνική διπλωματική αρχή στο εξωτερικό.

* Τίτλοι, πιστοποιητικά και βεβαιώσεις της αλλοδαπής υποβάλλονται και γίνονται υποχρεωτικά αποδεκτά σε ευκρινές φωτοαντίγραφο από το επικυρωμένο όμως, από δικηγόρο, αντίγραφο του πρωτοτύπου και απαραιτήτως πρέπει να συνοδεύονται από επίσημη μετάφρασή τους στην ελληνική γλώσσα, η οποία θα υποβάλλεται σε απλό ευκρινές φωτοαντίγραφο από το πρωτότυπο που εκδίδει η μεταφραστική υπηρεσία. (βλ. και άρθρο 11 ν. 2690/1999 ( Α΄ 45), όπως ισχύει μετά τις τελευταίες τροποποιήσεις του με το άρθρο 1 του ν. 4250/2014 ( Α΄ 74) και το άρθρο 24 του ν. 4325/2015 ( Α΄ 47), κυρίως σε σχέση με την υποβολή ευκρινών φωτοαντιγράφων)

* Η επίσημη μετάφραση όλων των δικαιολογητικών γίνεται από αρμόδια κατά νόμο αρχή του Υπουργείου Εξωτερικών ή την Πρεσβεία ή το Προξενείο της ξένης χώρας στην Ελλάδα ή από την ελληνική διπλωματική αρχή στο εξωτερικό. Επίσημη μετάφραση γίνεται και από Δικηγόρο στην Ελλάδα που βεβαιώνει ότι πρόκειται για μετάφραση του συγκεκριμένου εγγράφου. Η βεβαίωση θα πρέπει να είναι επί του εγγράφου ή της μετάφρασης.

Επιπροσθέτως, επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 8 των με αρ.πρωτ. Φ.151/47149/Α5/2016 (Β’ 820) και Φ.151/82115/Α5/2017 (Β’ 1873) Υπουργικών Αποφάσεων:

* Για λόγους εξαιρετικής ανάγκης, όπως παρατεταμένη θεομηνία, σοβαρή ασθένεια, στράτευση ή απουσία στο εξωτερικό, είναι δυνατή η εγγραφή σπουδαστή που καθυστέρησε να εγγραφεί μέσα στις προθεσμίες της παραγράφου 1 του άρθρου αυτού με αιτιολογημένη απόφαση του αρμόδιου οργάνου του τμήματος του Πανεπιστημίου, ύστερα από αίτηση του ενδιαφερόμενου σπουδαστή, η οποία υποβάλλεται σε αποκλειστική προθεσμία τριάντα (30) ημερών από τη λήξη της προθεσμίας εγγραφής και στην οποία εκτίθενται και οι λόγοι της καθυστέρησης. Σπουδαστής που δεν εγγράφηκε ούτε με τη διαδικασία αυτής της παραγράφου, χάνει το δικαίωμα εγγραφής για το συγκεκριμένο ακαδημαϊκό έτος καθώς και για τα επόμενα έτη.

* Προϋπόθεση εγγραφής των υπαγομένων στις διατάξεις της παραγράφου 5.Β του άρθρου 1 της απόφασης αυτής είναι η γνώση της ελληνικής γλώσσας. Αυτό αποδεικνύεται με Βεβαίωση επιπέδου Β2 του Διδασκαλείου Νέας Ελληνικής Γλώσσας του Πανεπιστημίου Αθήνας ή με Πιστοποιητικό επάρκειας επιπέδου Β2 του Σχολείου Ελληνικής Γλώσσας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ή Πιστοποιητικό επιπέδου Β2 του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, που συνυποβάλλεται  με τα δικαιολογητικά της εγγραφής στη γραμματεία του τμήματος εισαγωγής.

Η βεβαίωση αυτή δεν απαιτείται: αν ο εισαγόμενος έχει τίτλο απόλυσης από ελληνικό ή κυπριακό σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και  αν ο εισαγόμενος έχει τίτλο απόλυσης από ξένο σχολείο από τον οποίο να προκύπτει ότι έχει διδαχθεί και εξεταστεί επιτυχώς και στο μάθημα της ελληνικής γλώσσας.

* Σε περίπτωση που ο εισαγόμενος δεν έχει αποκτήσει την ανωτέρω βεβαίωση, μπορεί να εγγραφεί μέσα στην προθεσμία εγγραφής των νεοεισαγόμενων φοιτητών με την οικεία ειδική κατηγορία του επόμενου έτους, εφόσον προηγουμένως έχει αποκτήσει τη βεβαίωση αυτή. Σε αντίθετη περίπτωση ο εισαγόμενος χάνει το δικαίωμα εγγραφής του.

* Οι ομογενείς υπότροφοι στην περίπτωση που κρίνουν ότι δεν γνωρίζουν επαρκώς την ελληνική γλώσσα για παρακολούθηση στο Τμήμα εισαγωγής τους, μπορούν κατά τον πρώτο χρόνο εισαγωγής τους να παρακολουθήσουν μαθήματα ελληνικής γλώσσας και εφόσον αποκτήσουν την σχετική βεβαίωση εγγράφονται το αμέσως επόμενο ακαδημαϊκό έτος.

Τμήμα Β΄της Δ/νσης Εξετάσεων & Πιστοποιήσεων του ΥΠΑΙΘ.