Search
Close this search box.

Τμήμα Οδοντιατρικής

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ της ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΛΟΙΜΩΞΕΩΝ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Ενημέρωση για τον ιό SARS-cov-2 (Κορονοιός)

 

 

Λόγω της έκτασης που έχει λάβει σε διεθνές επίπεδο η λοίμωξη από τον ιό SARS-cov-2 (γνωστός ως Κορονοιός) και της εμφάνισης κρουσμάτων και στην Ελλάδα η Επιτροπή Ελέγχου Λοιμώξεων του Τμήματος Οδοντιατρικής συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο του Τμήματος Καθηγητή κ. Τσαλίκη και έκανε συγκεκριμένες προτάσεις-δράσεις. Ελήφθησαν υπόψη οι ιδιαιτερότητες Οδοντιατρικής τόσο στην εκπαίδευση και κλινική-εργαστηριακή άσκηση των φοιτητών όσο και της λειτουργίας του Τμήματος ως χώρου παροχής υπηρεσιών δημόσιας υγείας.

 

Με γνώμονα την προστασία των φοιτητών, των ασθενών & των οικείων τους, των εργαζομένων και των μελών ΔΕΠ αποφασίστηκαν ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΦΑΣΗ τα ακόλουθα:

 

 

10λογος πρόληψης και διαχείρισης

 

Προσαρμοσμένη εφαρμογή των οδηγιών της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας όπως ανακοινώθηκαν στις 25-2-2020 της American Dental Association & CDC (28-2-2020), Canadian Dental Association (28-2-2020) και της European CDC. Πιο αναλυτικά:

 

  1. Εφαρμογή όλων των γενικών οδηγιών (ατομική υγιεινή, επαφή με άλλα πρόσωπα κτλ) που έχουν ανακοινωθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες https://eody.gov.gr/erotiseis-kai-apantiseis-gia-to-neo-koronoio-covid-19/ και τις βασικές οδηγίες που έχουν ευδιάκριτα τοποθετηθεί σε διάφορα σημεία του Τμήματος

 

  1. Αποφυγή διενέργειας  εργασιών σε προγραμματισμένα  περιστατικά των Κλινικών, σε  ασθενείς που  παρουσιάζουν συμπτώματα από το αναπνευστικό ή που έχουν πρόσφατα επιστρέψει από  περιοχές όπου παρουσιάζεται έξαρση νοσηρότητας  (πχ Κίνα-Ιταλία). Το ίδιο ισχύει και για φοιτητές  που παρουσιάζουν βήχα, καταρροή και πυρετική κίνηση. Πραγματοποίηση των ραντεβού με τους ασθενείς θα γίνεται μόνο αν φοιτητής και ασθενής (και οι οικείοι του) είναι υγιείς (από λοιμώξεις αναπνευστικού). Αυτό θα διερευνάται τηλεφωνικώς πριν προσέλθει ο ασθενής στη Σχολή.

 

  1. Προσεκτική λήψη ιστορικού με ερωτήσεις για πρόσφατα ταξίδια σε περιοχές με έξαρση των κρουσμάτων (Κίνα, Ιταλία κτλ). Σύμφωνα με τις οδηγίες και συμβουλές των αρμόδιων υπηρεσιών πρέπει όσοι ταξίδεψαν πρόσφατα σε τέτοιες περιοχές να μένουν υπό παρακολούθηση για 1-2 εβδομάδες. Επίσης ρωτάμε για τυχόν συμπτωματολογία από το αναπνευστικό των ασθενών και των οικείων τους.

 

  1. Κατά την εργασία στις Κλινικές: Υποχρεωτική χρήση μάσκας ΚΑΙ προστατευτικών γυαλιών ή προσωπίδας από φοιτητές και μέλη ΔΕΠ που εργάζονται στις κλινικές. Αλλαγή της μάσκας και αντισηψία προστατευτικών γυαλιών/προσωπίδας μεταξύ των ασθενών, ιδίως όταν αυτές βρέχονται.

 

  1. Χρήση ποδιάς με μακρύ μανίκι αποκλειστικά και μόνο για τους χώρους των κλινικών που δεν θα χρησιμοποιείται έξω από αυτές. Χρήση γαντιών μιας χρήσης.

 

  1. Δεν θα υπάρχουν προσωπικά αντικείμενα (ρούχα-τσάντες-ιστορικά-κινητά τηλέφωνα) στο χώρο της οδοντιατρικής έδρας-ταμπλέτας ή κοντά σε αυτήν εντός των κλινικών.

 

  1. Προσεκτική υγιεινή των χεριών πριν και μετά την εργασία με πλύσιμο και χρήση ήπιου αλκοολούχου διαλύματος.

 

  1. Σε περίπτωση εμφάνισης ασθενών με συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού του δίνετε να φορέσει μάσκα, ενημερώνετε τα μέλη ΔΕΠ της κλινικής και δεν πραγματοποιείται η οδοντιατρική εργασία.

 

  1. Μείωση των αερολυμάτων (σπρέυ) κατά το δυνατό με χρήση αναρρόφησης και παρουσία αν είναι εφικτό και βοηθού. Ενδέχεται σε κλινικές χωρίς ενδιάμεσα διαχωριστικά ή σε κλινικές χωρίς ισχυρές αναρροφήσεις να υπάρξει περιορισμός στον αριθμό των χρησιμοποιούμενων εδρών.

 

  1. Επιμελής  καθαρισμός  των οδοντιατρικών εδρών με αντισηπτικά διαλύματα επιφανειών με αλκοολούχα  διαλύματα, άνω του 72%. Οπωσδήποτε κάλυψη επιφανειών που χρησιμοποιούνται με μεμβράνη μιας χρήσεως

 

 

 

 

Επισημαίνουμε ότι οι οδηγίες αυτές:

 

  • ΜΑΣ ΑΦΟΡΟΥΝ ΟΛΟΥΣ

 

  • ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΕΣ, ΑΛΛΑ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΕΣ

 

  • ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΕΑΥΤΟΥΣ ΜΑΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΓΥΡΩ ΜΑΣ