Το Εργαστήριο Οδοντικής Χειρουργικής ιδρύθηκε το 1959, με το Ν. Διάταγμα 3974/1959 (ΦΕΚ188/7-9-59 τ.Α΄).
Ανήκει στον Τομέα Παθολογίας και Θεραπευτικής των Οδοντικών Ιστών.
Βασικός σκοπός του Εργαστηρίου είναι η εκπαίδευση προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών στο αντικείμενο της Οδοντικής Χειρουργικής που περιλαμβάνει βασικές γνώσεις στη διάγνωση, πρόληψη, αντιμετώπιση και αποκατάσταση των τερηδόνικών βλαβών καθώς και των άλλων παθήσεων των σκληρών οδοντικών ιστών. Επιπλέον, σκοπός του Εργαστηρίου είναι η έρευνα πάνω στο αντικείμενο της Οδοντικής Χειρουργικής αλλά και η συνεχής επιμόρφωση των οδοντιάτρων με ποικίλες μετεκπαιδευτικές δραστηριότητες.
Πανεπιστημιακοί Υπότροφοι:
Παπαδόπουλος Κωνσταντίνος,
Στράκας Δημήτριος
Σύνδεσμοι:
– Operative Dentistry-Dental School-Auth (https://www.facebook.com/groups/418840004866136/)
– https://websites.auth.gr/oxdiaviou
– https://websites.auth.gr/odxdentauthgr
Διευθυντής εργαστηρίου:
Συνημμένα Αρχεία:
Η εκπαίδευση των προπτυχιακών φοιτητών στο αντικείμενο της Οδοντικής Χειρουργικής, περιλαμβάνει τη θεωρητική κατάρτισή τους (σεμινάρια, παραδόσεις) και την πρακτική άσκησή τους σε φυσικά ανθρώπινα δόντια, σε ομοιώματα ανθρώπινης κεφαλής (Εργαστηριακή άσκηση) και σε ασθενείς (Κλινική άσκηση).
Οι παραδόσεις του μαθήματος γίνονται από το 2ο μέχρι και το 8ο εξάμηνο σπουδών, η εργαστηριακή και φροντιστηριακή άσκηση από το 2ο μέχρι και το 6ο εξάμηνο σπουδών και η κλινική άσκηση από το 7ο μέχρι και το 10ο εξάμηνο σπουδών.
Μαθήματα που διδάσκονται στο προπτυχιακό πρόγραμμα 2019-2020:
A) Υποχρεωτικά
ΟΔΟΝΤΙΚΗ ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ (100211C) – 3 ECTS
Υπεύθυνος: Δημήτριος Διονυσόπουλος
Εξάμηνο: B’
Απόκτηση γνώσεων της μορφολογίας των μόνιμων και νεογιλών δοντιών, της ορολογίας και κωδικοποίησής τους και της διαδικασίας ανατολής τους.
Οι φοιτητές στο τέλος του μαθήματος είναι σε θέση να αναγνωρίζουν όλα τα δόντια, να αναπαράγουν όλες τις επιφάνειές τους και να αναγνωρίζουν την ηλικία από την οδοντοφυΐα του ασθενούς.
ΤΕΡΗΔΟΝΟΛΟΓΙΑ-ΟΔΟΝΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ Ι (100310C) – 3 ECTS
Υπεύθυνος: Δημήτριος Διονυσόπουλος
Εξάμηνο: Γ’
Απόκτηση γνώσεων σχετικά με: τη νόσο τερηδόνα (αιτιοπαθογένεια, διάγνωση, σχέδιο θεραπείας, πρόληψη), τα εργαλεία της Οδοντικής Χειρουργικής (χειρός-περιστρεφόμενα), τον τρόπο συμπλήρωσης του ιστορικού ασθενούς και τις τεχνικές αφαίρεσης τερηδονικών βλαβών (πρακτική άσκηση σε φυσικά δοντιά).
Οι φοιτητές στο τέλος του μαθήματος είναι σε θέση να καταστρώνουν εξατομικευμένο σχέδιο θεραπείας για την τερηδόνα και να αναγνωρίζουν και να αφαιρούν ή να αναχαιτίζουν τις τερηδονικές βλάβες με τα κατάλληλα μέσα.
ΟΔΟΝΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΙΙ – ΜΕΣΑΙΟΥ ΜΕΓΕΘΟΥΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ (100412C) – 3 ECTS
Υπεύθυνος: Παντελεήμων Κούρος
Εξάμηνο: Δ’
Απόκτηση γνώσεων των βασικών αρχών παρασκευής οδοντικών κοιλοτήτων και εμφράξεων. Πραγματοποιείται πρακτική άσκηση σε φυσικά δόντια σε κεφαλές προσομοίωσης (phantom heads). Απόκτηση γενικών γνώσεων για τα εμφρακτικά υλικά που χρησιμοποιούνται στην Οδοντική Χειρουργική (αμάλγαμα, σύνθετες ρητίνες, υαλοϊονομερείς κονίες, κεραμικά). Επιπλέον, απόκτηση γνώσεων και πρακτική άσκηση τοποθέτησης ουδέτερων στρωμάτων.
Οι φοιτητές στο τέλος του μαθήματος είναι σε θέση να παρασκευάζουν κοιλότητες μικρού και μεσαίου μεγέθους, να τοποθετούν τα κατάλληλα ουδέτερα στρώματα αν απαιτούνται και να εμφράσσουν τις κοιλότητες με το κατάλληλο εμφρακτικό υλικό.
ΟΔΟΝΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΙΙΙ – ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΕΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ (100510C) – 2 ECTS
Υπεύθυνος: Πέτρος Μουρούζης
Εξάμηνο: Ε’
Απόκτηση γνώσεων και πρακτική άσκηση αποκατάστασης μεγάλων οδοντικών απωλειών (προστασία φύματος, ενδορριζικοί άξονες, έμμεσες αποκαταστάσεις). Απόκτηση γνώσεων αιτιοπαθογένειας, διάγνωσης, αντιμετώπισης και πρόληψης μη τερηδονικών οδοντικών βλαβών. Επιπλέον, πρακτική άσκηση άμεσων αισθητικών αποκαταστάσεων στα πρόσθια δόντια.
Οι φοιτητές στο τέλος του μαθήματος είναι σε θέση να επιλέγουν την κατάλληλη τεχνική για την αντιμετώπιση μεγάλων οδοντικών βλαβών και μη τερηδονικών οδοντικών βλαβών και να αποκαθιστούν αισθητικά τα πρόσθια δόντια με άμεσες αποκαταστάσεις.
ΚΛΙΝΙΚΗ ΟΔΟΝΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ Ι – (100707C) – 4 ECTS
Υπεύθυνος: Ελισάβετ Κουλαουζίδου
Εξάμηνο: Ζ’
Εισαγωγή στις κλινικές διαδικασίες της Οδοντικής Χειρουργικής. Θεωρία και κλινική άσκηση σε ασθενείς.
ΚΛΙΝΙΚΗ ΟΔΟΝΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΙΙ (100808C) – 4 ECTS
Υπεύθυνος: Ελισάβετ Κουλαουζίδου
Εξάμηνο: Η’
Κλινική άσκηση σε ασθενείς. Συζήτηση και παρουσίαση κλινικών περιστατικών Οδοντικής Χειρουργικής.
ΟΔΟΝΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΚΣΑΑ (101001C01)
Υπεύθυνος: Κοσμάς Τολίδης
Εξάμηνο: Θ’- Ι’
Κλινική άσκηση σε ασθενείς. Απόκτηση γνώσεων πραγματοποίησης σχέδιου θεραπείας συνολικής αντιμετώπισης ασθενών σε συνεργασία και με τις άλλες Κλινικές της Οδοντιατρικής Σχολής.
Β) Επιλογής
ΛΕΥΚΑΝΣΗ ΔΟΝΤΙΩΝ (100805S) – 2 ECTS
Υπεύθυνος: Ελισάβετ Κουλαουζίδου
Εξάμηνο: Η’
Απόκτηση γενικών γνώσεων σχετικά με τις τεχνικές λεύκανσης των δοντιών στο ιατρείο και στο σπίτι.
ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΩΝ LASER ΣΤΗΝ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ (100806S) – 2 ECTS
Υπεύθυνος: Κοσμάς Τολίδης
Εξάμηνο: Η’
Απόκτηση γενικών γνώσεων σχετικά με τους τύπους και τις εφαρμογές των οδοντιατρικών laser.
ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΗ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΑΠΟΤΥΠΩΣΗΣ, ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΜΕ ΜΗΧΑΝΙΚΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ CAD/CAM (100807S) – 2 ECTS
Υπεύθυνος: Κοσμάς Τολίδης
Εξάμηνο: Η’
Απόκτηση γενικών γνώσεων σχετικά με τη χρήση της τεχνολογίας CAD/CAM στην οδοντιατρική πράξη.
Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών: “Οδοντιατρική”
Κατεύθυνση: “Οδοντική Χειρουργική – Συντηρητικές Αισθητικές Αποκαταστάσεις”
Συντονιστής Κατεύθυνσης: Καθηγητής Κoσμάς Τολίδης
Γενικές πληροφορίες
Σκοπός του νέου Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών της Κατεύθυνσης Οδοντική Χειρουργική–Συντηρητικές Αισθητικές Αποκαταστάσεις είναι η παροχή εξειδικευμένης εκπαίδευσης και προχωρημένης θεωρητικής και κλινικής γνώσης, καθώς και η ανάπτυξη δεξιοτήτων για την συντηρητική αντιμετώπιση λειτουργικών αλλά και αισθητικών προβλημάτων των δοντιών οποιασδήποτε αιτιολογίας με τις σύγχρονες μεθόδους και τεχνικές ελάχιστης παρέμβασης.
Διάρκεια Σπουδών: 3 ακαδημαϊκά έτη (6 εξάμηνα)
Στόχοι του προγράμματος:
Θεωρητική κατάρτιση
- Απόκτηση γνώσεων των ιδιοτήτων, της σύνθεσης και των εφαρμογών των σύγχρονων οδοντιατρικών υλικών (βιοϋλικά, πολυμερή και κεραμικά υλικά, υαλοϊονομερή υλικά, υλικά CAD/CAM, ουδέτερα στρώματα, συνδετικά συστήματα, κονίες συγκόλλησης, λευκαντικά υλικά κτλ.).
- Απόκτηση γνώσεων συγκολλητικής οδοντιατρικής (Adhesive Dentistry). Διδάσκονται όλα τα σύγχρονα συνδετικά συστήματα (self-etch, etch-and-rinse, universal, self-adhesive).
- Απόκτηση γνώσεων εφαρμογής τεχνικών οδοντιατρικής ελάχιστης παρέμβασης (Minimally Invasive Dentistry).
- Εκπαίδευση πρωτοκόλλων αντιμετώπισης πολυτερηδονισμού, εκτεταμένης οδοντικής φθοράς (διαβρώσεις, αποτριβές, αποσπάσεις) και οδοντινικής υπερευαισθησίας.
- Απόκτηση γνώσεων προληπτικής οδοντιατρικής (Preventive Dentistry) για τις σύγχρονες τεχνικές επαναμεταλλικοποίησης των οδοντικών ιστών (φθόριο, sealants, βιοενεργές ύαλοι, CPP-ACP, νανο-υδροξυαπατίτης κτλ.).
- Εκπαίδευση πρωτοκόλλων αντιμετώπισης και διαχείρισης οδοντικού τραύματος (Dental Traumatology).
- Απόκτηση βασικών γνώσεων για τα οδοντιατρικά laser (Lasers in Dentistry).
- Απόκτηση βασικών γνώσεων ψηφιακής οδοντιατρικής (Digital Dentistry) με τη χρήση CAD/CAM και 3D-Printer.
- Εκπαίδευση φωτογραφίας στην oδοντιατρική και εισαγωγή στην οπτική των οδοντικών ιστών και των υλικών (Optics in Dentistry).
- Απόκτηση γνώσεων για τον σχεδιασμό χαμόγελου και αισθητικών παρεμβάσεων της πρόσθιας περιοχής του στόματος (Esthetic Dentistry)
- Εκπαίδευση κατάρτισης σχέδιου θεραπείας συνολικής αντιμετώπισης ασθενούς.
Κλινική άσκηση
- Εφαρμογή των σύγχρονων επανορθωτικών τεχνικών ελάχιστης ή μη παρέμβασης για την άμεση θεραπεία και αποκατάσταση βλαβών των σκληρών οδοντικών ιστών (σύνθετες ρητίνες, υαλοϊονομερείς κονίες, ενδοριζικοί άξονες, ενισχυτικές ίνες).
- Εφαρμογή όλων των σύγχρονων επανορθωτικών τεχνικών ελάχιστης ή μη παρέμβασης για την έμμεση θεραπεία και αποκατάσταση βλαβών των σκληρών οδοντικών ιστών (ένθετα, επένθετα, endocrowns σύνθετων ρητινών ή πορσελάνης).
- Απόκτηση ικανότητας σχεδιασμού του χαμόγελου και διαχείρησης της αισθητικής ζώνης (άμεσες-έμμεσες όψεις σύνθετης ρητίνης, όψεις πορσελάνης).
- Απόκτηση ικανότητας συνολικής αντιμετώπισης προβλημάτων που αφορούν την αισθητική του χαμόγελου αλλά και τη λειτουργία του στοματογναθικού συστήματος στα πλαίσια της ελάχιστα παρεμβατικής Οδοντιατρικής.
- Εκπαίδευση τεχνικών οδοντικής λεύκανσης ζωντανών δοντιών στο σπίτι ή στο ιατρείο με laser ή χωρίς και άπολφων δοντιών.
- Εκπαίδευση χειρισμού laser μαλακών (διοδικά) και σκληρών (Er:YAG και Er,Cr:YSGG) οδοντικών ιστών.
- Εκπαίδευση στην ψηφιακή οδοντιατρική με τη χρήση της τεχνολογίας CAD/CAM και 3D printer.
- Εκπαίδευση χειρισμού κλινικών μικροσκοπίων.
- Εκπαίδευση τεχνικών αντιμετώπισης οδοντινικής υπερευαισθησίας (laser, αεροαποτριβή με bioglass κτλ).
- Εκπαίδευση αντιμετώπισης οδοντικών δυσχρωμιών με σύγχρονες τεχνικές (μικροαποτριβή, διαπότιση με υγρή ρητίνη, αεροαποτριβή κτλ).
- Αντιμετώπιση περιστατικών πολυτερηδονισμού και εκτεταμένης οδοντικής φθοράς.
Ερευνητική και διδακτική εμπειρία
- Απόκτηση ικανότητας αξιολόγησης και κριτικής προσέγγισης της σύγχρονης βιβλιογραφίας που άπτεται του αντικειμένου της ειδίκευσης.
- Εκπαίδευση συγγραφής βιβλιογραφικών και συστηματικών ανασκοπήσεων και ερευνητικών πρωτοκόλλων.
- Απόκτηση δυνατότητας τεκμηρίωσης και παρουσίασης κλινικών περιστατικών.
- Εκπαίδευση συγγραφής και παρουσίασης ανακοινώσεων (ελεύθερων και επιτοίχιων) σε συνέδρια.
- Εισαγωγή στην έρευνα και εκπόνηση μιας ερευνητικής διπλωματικής διατριβής που θα συνοδεύεται με μια δημοσίευση σε διεθνώς αναγνωρισμένο επιστημονικό περιοδικό σε συνεργασία με κάποιο μέλος ΔΕΠ.
- Εκπαίδευση διδασκαλίας σε προπτυχιακούς φοιτητές.
Αντικείμενο ερευνητικής δραστηριότητας
Το εργαστήριο της Οδοντικής Χειρουργικής του Α.Π.Θ. παρουσιάζει πλούσια ερευνητική δραστηριότητα σε ευρύ φάσμα θεματολογίας που σχετίζεται με τον τομέα της Οδοντικής Χειρουργικής όπως:
- Τερηδονολογία (Cariology)
- Προληπτική οδοντιατρική (Preventive Dentistry)
- Μελέτη ιδιοτήτων οδοντιατρικών υλικών (Dental Materials)
- Επιστήμη βιοϋλικών (Biomaterials Science)
- Εφαρμογές laser στην οδοντιατρική (Lasers in Dentistry)
- Ψηφιακή οδοντιατρική (Digital Dentistry)
- Μελέτη του δεσμού των αποκαταστατικών υλικών με τους οδοντικούς ιστούς (Adhesive Dentistry)
- Μελέτη οδοντικής φθοράς (Tooth Wear)
- Βιοσυμβατότητα οδοντιατρικών υλικών (Biocompatibility)
- Μελέτη οδοντιατρικών πολυμερών υλικών (Polymer Science)
- Αισθητική οδοντιατρική (Aesthetic Dentistry)
- Αποκαταστατική οδοντιατρική (Restorative Dentistry)
Η εργαστηριακή έρευνα πραγματοποιείται στα ερευνητικά εργαστήρια της Οδοντιατρικής Σχολής ή σε συνεργαζόμενα εργαστήρια άλλων Πανεπιστημιακών Τμημάτων ή Σχολών του εσωτερικού ή του εξωτερικού και η κλινική έρευνα στις προπτυχιακές και μεταπτυχιακές κλινικές του Εργαστηρίου της Οδοντικής Χειρουργικής.
Μετεκπαιδευτικές δραστηριότητες
Από το 2019 το εργαστήριο Οδοντικής Χειρουργικής του Α.Π.Θ. διοργανώνει Πρόγραμμα Δια Βίου Μάθησης με τίτλο: “Απόκτηση κλινικών δεξιοτήτων στην Αποκαταστατική/ Αισθητική Οδοντιατρική”. Το συγκεκριμένο είναι το μοναδικό Πανεπιστημιακό Πρόγραμμα συνεχούς επιμόρφωσης στην Ελλάδα που οδηγεί στη λήψη Επίσημου Μετεκπαιδευτικού τίτλου σπουδών με 7.5 μονάδες ECTS.
Από το 2017 το εργαστήριο της Οδοντικής Χειρουργικής του Α.Π.Θ. αδελφοποιήθηκε με το αντίστοιχο του Πανεπιστημίου του Άαχεν της Γερμανίας (RWTH) και μαζί συμπράττουν σε διάφορες εκπαιδευτικές και ερευνητικές δραστηριότητες κυρίως στον τομέα των οδοντιατρικών laser.
Το εργαστήριο της Οδοντικής Χειρουργικής του Α.Π.Θ. βρίσκεται σε άμεση συνεργασία με την Ελληνική Ακαδημία Οδοντιατρικών Laser (Hellenic Academy for Laser Dentistry – H.A.L.D.) με σκοπό την πραγματοποίηση ποικίλων εκπαιδευτικών και ερευνητικών δραστηριοτήτων στον τομέα των οδοντιατρικών laser.
Από το 2019 πραγματοποιείται στους χώρους του Εργαστηρίου και σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο του Άαχεν και την H.A.L.D. το μόνο πιστοποιημένο πρόγραμμα εκπαίδευσης στα οδοντιατρικά laser στην Ελλάδα μονοετούς διάρκειας (Mastership / Fellowship Course).
Το εργαστήριο Οδοντικής Χειρουργικής του Α.Π.Θ. σε συνεργασία με την H.A.L.D. και το Aachen Dental Laser Center (A.A.L.Z.) του Πανεπιστημίου RWTH-Aachen της Γερμανίας διοργανώνει κάθε χρόνο σεμινάριο απόκτησης πιστοποίησης Τεχνικού Ασφαλείας Laser (Laser Safety Officer) στην Θεσσαλονίκη.
Η ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Οδοντικής Χειρουργικής του Α.Π.Θ.
Η ερευνητική ομάδα του εργαστηρίου της Οδοντικής Χειρουργικής του Α.Π.Θ. περιλαμβάνει όλα τα ενεργά μέλη Δ.Ε.Π. του εργαστηρίου και ορισμένα αποχωρήσαντα μέλη, όλους τους πανεπιστημιακούς υποτρόφους και μεταδιδακτορικούς ερευνητές, όλους τους υποψηφίους διδάκτορες, όλους τους μεταπτυχιακούς φοιτητές και ορισμένους επιστημονικούς συνεργάτες του εργαστηρίου αλλά και όσους προπτυχιακούς φοιτητές το επιθυμούν και κρίνονται ικανοί.
Το 2019 είναι σε εξέλιξη:
– 20 διπλωματικές διατριβές από μεταπτυχιακούς φοιτητές
– 9 διδακτορικές διατριβές από υποψήφιους διδάκτορες
– 5 μεταδιδακτορικές μελέτες
– 2 ερευνητικές συνεργασίες με οδοντιατρικές εταιρίες
– 1 χρηματοδοτούμενο ερευνητικό πρόγραμμα ΕΣΠΑ για υποψήφιους διδάκτορες
– διάφορες μελέτες από προπτυχιακούς φοιτητές με την καθοδήγηση μελών ΔΕΠ
Δημοσιεύσεις αποτελεσμάτων ερευνητικής δραστηριότητας
Όλα τα αποτελέσματα της ερευνητικής δραστηριότητας του εργαστηρίου της Οδοντικής Χειρουργικής του Α.Π.Θ. ανακοινώνονται σε εθνικά και διεθνή συνέδρια και δημοσιεύονται σε αναγνωρισμένα εθνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Ορισμένες πρόσφατες δημοσιεύσεις (τελευταία πενταετία) σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά με impact factor αναφέρονται ενδεικτικά παρακάτω:
- Evaluation of the surface characteristics of dental CAD/CAM materials after different surface treatments. K. Papadopoulos, K. Pahinis, K. Saltidou, D. Dionysopoulos, E. Tsitrou. Materials 2020; 13(4):981.
- Quantitative and qualitative evaluation of enamel erosion following air-abrasion surface pre-treatment with bioactive glass 45S5. D. Dionysopoulos, K. Tolidis, E. Tsitrou, P. Kouros, O. Naka. Oral Health Prev Dent. 2020; 18(3):529-536.
- Evaluation of photopolymerization efficiency and temperature rise of a composite resin using a blue diode laser (445 nm). P. Kouros, D. Dionysopoulos, A. Deligianni, D. Strakas, T. Sfeikos, K. Tolidis. Eur J Oral Sci. 2020; 128(6):535-541.
- Spectrophotometric evaluation of the effectiveness of Er,Cr:YSGG laser-assisted intracoronal tooth bleaching treatment using different power settings. A. Papadopoulos, D. Dionysopoulos, D. Strakas, E. Koumpia, K. Tolidis. Photodiagn Photodyn Ther. 2021 Mar 30:102272. doi: 10.1016/j.pdpdt.2021.102272.
- Effect of CPP-ACPF and Nano-hydroxyapatite Preventive Treatments on the Susceptibility of Enamel to Erosive Challenge. Dionysopoulos D, Tolidis K, Sfeikos T. Oral Health Prev Dent. 2019; 17(4):357-364.
- Effect of air-abrasion pre-treatment with bioactive glass 45S5 on enamel surface loss after erosion/abrasion challenge. Dionysopoulos D, Tolidis K, Sfeikos T. Dent Mater. 2019; 35(9):193-203.
- Short-term and long-term release of monomers from newly developed resin-modified ceramics and composite resin CAD-CAM blocks. Mourouzis P, Andreasidou E, Samanidou V, Tolidis K. J Prosthet Dent. 2020; 123(2):339-348
- Structural Integrity Evaluation of Large MOD Restorations Fabricated With a Bulk-Fill and a CAD/CAM Resin Composite Material. Papadopoulos C, Dionysopoulos D, Tolidis K, Kouros P, Koliniotou-Koumpia E, Tsitrou EA. Oper Dent. 2019; 44(3):312-321.
- Evaluation of a clinical preventive treatment using Er,Cr:YSGG (2780 nm) laser on the susceptibility of enamel to erosive challenge. Dionysopoulos D, Tolidis K, Strakas D, Sfeikos T. Lasers Med Sci. 2019;34(6):1089-1097.
- Qualitative evaluation of hybrid layer formation using Er:YAG laser in QSP mode for tooth cavity preparations. Kallis A, Tolidis K, Gerasimou P, Dionysopoulos D. Lasers Med Sci. 2019; 34(1):23-34.
- Effect of a calcium chloride solution treatment on physical and mechanical properties of glass ionomer cements. Dionysopoulos D, Tolidis K, Tortopidis D, Gerasimou P, Sfeikos T. Odontology. 2018; 106(4):429-438.
- Effect of a blue diode laser (445 nm) treatment on water sorption, solubility and surface roughness of dental glass ionomer restoratives. D. Dionysopoulos, K. Tolidis, D. Strakas, P. Gerasimou, T. Sfeikos, N. Gutknecht. Opt Laser Tech 2018; 99:249-255.
- Bonding of composite to base materials: Effects of adhesive treatments on base surface properties and bond strength. Anastasiadis K, Koulaouzidou EA, Palaghias G, Eliades G. J Adhes Dent. 2018; 20(2):151-164.
- Effect of acidulated phosphate fluoride gel on the surface of dental nanocomposite restorative materials. D. Dionysopoulos, E. Koliniotou-Koumpia. J Nano Res 2018; 51:1-12.
- Effect of filler composition of dental composite resins on radiopacity in digital radiographic images. D. Dionysopoulos, K. Tolidis, P. Gerasimou, Ch. Papadopoulos. Polym Comp 2018; 39(1):351-357.
- Spectrophotometric analysis of the effectiveness of a novel in-office laser-assisted tooth bleaching method using Er,Cr:YSGG laser. Dionysopoulos D, Strakas D, Tolidis K, Tsitrou E, Koumpia E, Koliniotou-Koumpia E. Lasers Med Sci. 2017; 32(8):1811-1818.
- Effect of three clinical curing treatments on fluoride release and surface hardness of glass-ionomer cements. Dionysopoulos D, Tolidis K, Gerasimou P, Sfeikos T. Int J Periodontics Restorative Dent. 2017; 37:e197-e203.
- Evaluation of surface microhardness and abrasion resistance of two dental glass ionomer cements after radiant heat treatment. D. Dionysopoulos, K. Tolidis, T. Sfeikos, C. Karanasiou, X. Parisi. Adv Mater Sci Engin 2017 Article ID: 5824562.
- Effect of fluoride treatments on bleached enamel microhardness and surface morphology. Dionysopoulos D, Koliniotou-Koumpia E, Tolidis K, Gerasimou P. Oral Health Prev Dent. 2017; 15(2):169-175.
- Effect of radiant heat on conventional glass ionomer cements during setting by using a blue light diode laser system (445 nm). Dionysopoulos D, Tolidis K, Strakas D, Gerasimou P, Sfeikos T, Gutknecht N. Lasers Med Sci. 2017; 32(3):703-709.
- Effect of Er,Cr:YSGG laser irradiation on bovine enamel surface during in-office tooth bleaching ex vivo. Dionysopoulos D, Strakas D, Koliniotou-Koumpia E, Koumpia E. Odontology 2017; 105(3):320-328.
- Effects of shade and composition on radiopacity of dental composite restorative materials. D. Dionysopoulos, K. Tolidis, P. Gerasimou, E. Koliniotou-Koumpia. Oral Radiol. 2017; 33(3):178-186.
- Effect of radiant heat and ultrasound on fluoride release and surface hardness of glass ionomer cements. Tolidis K, Dionysopoulos D, Gerasimou P, Sfeikos T. J Appl Biomater Funct Mater. 2016; 14(4):e463-e469.
- Effect of Er,Cr:YSGG laser on the surface of composite restoratives during in-office tooth bleaching. Dionysopoulos D, Strakas D, Tsitrou E, Tolidis K, Koumpia E. Lasers Med Sci. 2016; 31(5):875-882.
- Comparative in vitro evaluation of CAD/CAM vs conventional provisional crowns. Abdullah AO, Tsitrou EA, Pollington S. J Appl Oral Sci. 2016; 24(3):258-263.
- Intra-pulpal temperature rise of different tooth types during dental bleaching supported by an Er,Cr:YSGG laser. A pilot study. Strakas D, Tolidis K, Koliniotou-Koumpia E, Vanweersch L, Franzen R, Gutknecht N. Lasers Med Sci. 2016; 31(1):77-82.
- Polymerization efficiency of bulk-fill dental resin composites with different curing modes. D. Dionysopoulos, K. Tolidis, P. Gerasimou. J Appl Polym Sci. 2016; 133(18) doi:10.1002/app.43392.
- The effect of composition, temperature and post-irradiation curing of bulk fill resin composites on polymerization efficiency. D. Dionysopoulos, K. Tolidis, P. Gerasimou. Mater Res. 2016; 19(2):466-473.
- In vitro inhibition of enamel demineralisation by fluoride-releasing restorative materials and dental adhesives. Dionysopoulos D, Koliniotou-Koumpia E, Helvatzoglou-Antoniades M, Kotsanos N. Oral Health Prev Dent. 2016; 14(4):371-380.
- Viscoelastic properties, creep behavior and degree of conversion of bulk fill composite resins. Papadogiannis D, Tolidis K, Gerasimou P, Lakes R, Papadogiannis Y. Dent Mater. 2015; 31(12):1533-1541.
- The influence of a novel in-office tooth whitening procedure using an Er,Cr:YSGG laser on enamel surface morphology. Dionysopoulos D, Strakas D, Koliniotou-Koumpia E. Lasers Surg Med. 2015; 47(6):503-511.
- Bonding strength of silorane-based composite to Er-YAG laser prepared dentin. Koliniotou-Koumpia E, Kouros P, Dionysopoulos D, Zafiriadis L. Lasers Med Sci. 2015; 30(2):509-516.
- Color match of resin composites to intact tooth structure. Mourouzis P, Koulaouzidou EA, Palaghias G, Helvatjoglu-Antoniades M. J Appl Biomater Funct Mater. 2015; 13(3):e259-265.
-
The effect of low-concentration fluoride solutions on fluoride recharge ability of contemporary dental restoratives and adhesives. D. Dionysopoulos, E. Koliniotou-Koumpia, N. Kotsanos. Fluoride 2015; 48(4):351-363.
ΧΩΡΟΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΟΔΟΝΤΙΚΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ Α.Π.Θ.
Τα γραφεία της γραμματείας και του προσωπικού του Εργαστηρίου βρίσκονται στον 5ο όροφο του κτιρίου της Οδοντιατρικής Σχολής.
Για την εκπαίδευση των προπτυχιακών φοιτητών το Εργαστήριο χρησιμοποιεί τους εξής χώρους της Οδοντιατρικής Σχολής:
α) Για την εργαστηριακή εκπαίδευση το πλήρως ανακαινισμένο εργαστήριο του 3ου ορόφου, το οποίο είναι εξοπλισμένο με κεφαλές προσομοίωσης (Phantom Heads), εργαστηριακές μονάδες με ατομικές οθόνες και κλινικά μικροσκόπια που συνδέονται με οθόνη για σεμινάρια.
β) Για την κλινική άσκηση τη νέα ανακαινισμένη κλινική του Εργαστηρίου Οδοντικής Χειρουργικής του ισογείου, εξοπλισμένη με 28 νέες οδοντιατρικές έδρες που διαθέτουν ατομικές οθόνες, ισχυρές αναρροφήσεις και χειρολαβές υπέρηχων.
γ) Για την θεωρητική κατάρτιση των φοιτητών το Εργαστήριο χρησιμοποιεί το αμφιθέατρο και αίθουσες σεμιναρίων της Σχολής.
Για την κλινική άσκηση των μεταπτυχιακών φοιτητών χρησιμοποιούνται οι εξής χώροι της Οδοντιατρικής Σχολής:
α) Δύο κλινικές στο ισόγειο, μία εξοπλισμένη με τα πλέον σύγχρονα συστήματα CAD/CAM και 3D printer και μια εξοπλισμένη με ποικίλους τύπους LASER μαλακών και σκληρών ιστών.
β) Μια κλινική στο ισόγειο του Μανδαλίδειου Κτιρίου εξοπλισμένη με 4 οδοντιατρικές έδρες, συσκευή αεροαποτριβής και ηλεκτροτόμο.
γ) Μια ξεχωριστή κλινική στο ισόγειο στο χώρο της κλινικής των προπτυχιακών φοιτητών εξοπλισμένη με 2 οδοντιατρικές έδρες.
δ) Μια κλινική με δύο νέες οδοντιατρικές έδρες στον 5ο όροφο.
Για την εργαστηριακή ερευνητική δραστηριότητα χρησιμοποιούνται οι εξής χώροι της Οδοντιατρικής Σχολής:
α) Ο νέος χώρος του Εργαστηρίου στον 5ο όροφο της Σχολής που διαθέτει: μικροσκληρόμετρο, συσκευή μικροεφελκυσμού και μικροδιάτμησης, συσκευή λείανσης δοκιμίων, συσκευή θερμοκύκλωσης, φθοριόμετρο-pHμετρο, μικροτόμο σκληρών ιστών, οπτικά μικροσκόπια, συσκευή αφυδάτωσης δοκιμίων, φούρνο διατήρησης δοκιμίων, τριμμερ, συσκευή για κατασκευή ναρθήκων λεύκανσης, λουτρό υπέρηχων, προφιλόμετρο ακίδας, αερότορ και μικρομότορ για παρασκευές δοκιμίων, συσκευή αεροαποτριβής, συσκευή προθέρμανσης ρητινών κ.α.
β) Η νέα κλινική laser στο ισόγειο της Σχολής που διαθέτει: laser σκληρών (Er,Cr:YSGG και Er:YAG) και μαλακών ιστών (διοδικά 445 nm, 810 nm και 980 nm) ειδικό προστατευτικό θόλο για επίδειξη χρήσης laser και οδοντιατρική έδρα που διαθέτει κάμερα για λήψη βίντεο και φωτογραφιών.
γ) Η πλήρως εξοπλισμένη κλινική για εφαρμογές της τεχνολογίας CAD/CAM και 3D printer.
δ) Ο χώρος του Εργαστηρίου των Βασικών Οδοντιατρικών Επιστημών του 5ου ορόφου. Λεπτομέρειες για τον χώρο αυτό αναφέρονται στην σελίδα του συγκεκριμένου Εργαστηρίου.
Γραμματεία: Λιάκου Ελίζα
Τηλ.: (+30) 2310999608
e-mail: ealiakou@dent.auth.gr
Διεύθυνση:
Εργαστήριο Οδοντικής Χειρουργικής
Τμήμα Οδοντιατρικής
Σχολή Επιστημών Υγείας
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
54124 Θεσσαλονίκη
όροφος 5ος
Links:
- Facebook (Operative Dentistry – Dental School – AUTH):
https://www.facebook.com/groups/418840004866136/?locale=el_GR - Ιστοσελίδα Δια Βίου Μάθησης Αισθητικής/Αποκαταστατικής Οδοντιατρικής:
https://websites.auth.gr/oxdiaviou - Ιστοσελίδα Νέου Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών Οδοντικής Χειρουργικής:
https://websites.auth.gr/odxdentauthgr
University Scholars:
Παπαδόπουλος Κωνσταντίνος,
Στράκας Δημήτριος
Links:
– Operative Dentistry-Dental School-Auth (https://www.facebook.com/groups/418840004866136/)
– https://websites.auth.gr/oxdiaviou
– https://websites.auth.gr/odxdentauthgr
Head of Department:
Attachments:
Η εκπαίδευση των προπτυχιακών φοιτητών στο αντικείμενο της Οδοντικής Χειρουργικής, περιλαμβάνει τη θεωρητική κατάρτισή τους (σεμινάρια, παραδόσεις) και την πρακτική άσκησή τους σε φυσικά ανθρώπινα δόντια, σε ομοιώματα ανθρώπινης κεφαλής (Εργαστηριακή άσκηση) και σε ασθενείς (Κλινική άσκηση).
Οι παραδόσεις του μαθήματος γίνονται από το 2ο μέχρι και το 8ο εξάμηνο σπουδών, η εργαστηριακή και φροντιστηριακή άσκηση από το 2ο μέχρι και το 6ο εξάμηνο σπουδών και η κλινική άσκηση από το 7ο μέχρι και το 10ο εξάμηνο σπουδών.
Μαθήματα που διδάσκονται στο προπτυχιακό πρόγραμμα 2019-2020:
A) Υποχρεωτικά
ΟΔΟΝΤΙΚΗ ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ (100211C) – 3 ECTS
Υπεύθυνος: Δημήτριος Διονυσόπουλος
Εξάμηνο: B’
Απόκτηση γνώσεων της μορφολογίας των μόνιμων και νεογιλών δοντιών, της ορολογίας και κωδικοποίησής τους και της διαδικασίας ανατολής τους.
Οι φοιτητές στο τέλος του μαθήματος είναι σε θέση να αναγνωρίζουν όλα τα δόντια, να αναπαράγουν όλες τις επιφάνειές τους και να αναγνωρίζουν την ηλικία από την οδοντοφυΐα του ασθενούς.
ΤΕΡΗΔΟΝΟΛΟΓΙΑ-ΟΔΟΝΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ Ι (100310C) – 3 ECTS
Υπεύθυνος: Δημήτριος Διονυσόπουλος
Εξάμηνο: Γ’
Απόκτηση γνώσεων σχετικά με: τη νόσο τερηδόνα (αιτιοπαθογένεια, διάγνωση, σχέδιο θεραπείας, πρόληψη), τα εργαλεία της Οδοντικής Χειρουργικής (χειρός-περιστρεφόμενα), τον τρόπο συμπλήρωσης του ιστορικού ασθενούς και τις τεχνικές αφαίρεσης τερηδονικών βλαβών (πρακτική άσκηση σε φυσικά δοντιά).
Οι φοιτητές στο τέλος του μαθήματος είναι σε θέση να καταστρώνουν εξατομικευμένο σχέδιο θεραπείας για την τερηδόνα και να αναγνωρίζουν και να αφαιρούν ή να αναχαιτίζουν τις τερηδονικές βλάβες με τα κατάλληλα μέσα.
ΟΔΟΝΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΙΙ – ΜΕΣΑΙΟΥ ΜΕΓΕΘΟΥΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ (100412C) – 3 ECTS
Υπεύθυνος: Παντελεήμων Κούρος
Εξάμηνο: Δ’
Απόκτηση γνώσεων των βασικών αρχών παρασκευής οδοντικών κοιλοτήτων και εμφράξεων. Πραγματοποιείται πρακτική άσκηση σε φυσικά δόντια σε κεφαλές προσομοίωσης (phantom heads). Απόκτηση γενικών γνώσεων για τα εμφρακτικά υλικά που χρησιμοποιούνται στην Οδοντική Χειρουργική (αμάλγαμα, σύνθετες ρητίνες, υαλοϊονομερείς κονίες, κεραμικά). Επιπλέον, απόκτηση γνώσεων και πρακτική άσκηση τοποθέτησης ουδέτερων στρωμάτων.
Οι φοιτητές στο τέλος του μαθήματος είναι σε θέση να παρασκευάζουν κοιλότητες μικρού και μεσαίου μεγέθους, να τοποθετούν τα κατάλληλα ουδέτερα στρώματα αν απαιτούνται και να εμφράσσουν τις κοιλότητες με το κατάλληλο εμφρακτικό υλικό.
ΟΔΟΝΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΙΙΙ – ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΕΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ (100510C) – 2 ECTS
Υπεύθυνος: Πέτρος Μουρούζης
Εξάμηνο: Ε’
Απόκτηση γνώσεων και πρακτική άσκηση αποκατάστασης μεγάλων οδοντικών απωλειών (προστασία φύματος, ενδορριζικοί άξονες, έμμεσες αποκαταστάσεις). Απόκτηση γνώσεων αιτιοπαθογένειας, διάγνωσης, αντιμετώπισης και πρόληψης μη τερηδονικών οδοντικών βλαβών. Επιπλέον, πρακτική άσκηση άμεσων αισθητικών αποκαταστάσεων στα πρόσθια δόντια.
Οι φοιτητές στο τέλος του μαθήματος είναι σε θέση να επιλέγουν την κατάλληλη τεχνική για την αντιμετώπιση μεγάλων οδοντικών βλαβών και μη τερηδονικών οδοντικών βλαβών και να αποκαθιστούν αισθητικά τα πρόσθια δόντια με άμεσες αποκαταστάσεις.
ΚΛΙΝΙΚΗ ΟΔΟΝΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ Ι – (100707C) – 4 ECTS
Υπεύθυνος: Ελισάβετ Κουλαουζίδου
Εξάμηνο: Ζ’
Εισαγωγή στις κλινικές διαδικασίες της Οδοντικής Χειρουργικής. Θεωρία και κλινική άσκηση σε ασθενείς.
ΚΛΙΝΙΚΗ ΟΔΟΝΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΙΙ (100808C) – 4 ECTS
Υπεύθυνος: Ελισάβετ Κουλαουζίδου
Εξάμηνο: Η’
Κλινική άσκηση σε ασθενείς. Συζήτηση και παρουσίαση κλινικών περιστατικών Οδοντικής Χειρουργικής.
ΟΔΟΝΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΚΣΑΑ (101001C01)
Υπεύθυνος: Κοσμάς Τολίδης
Εξάμηνο: Θ’- Ι’
Κλινική άσκηση σε ασθενείς. Απόκτηση γνώσεων πραγματοποίησης σχέδιου θεραπείας συνολικής αντιμετώπισης ασθενών σε συνεργασία και με τις άλλες Κλινικές της Οδοντιατρικής Σχολής.
Β) Επιλογής
ΛΕΥΚΑΝΣΗ ΔΟΝΤΙΩΝ (100805S) – 2 ECTS
Υπεύθυνος: Ελισάβετ Κουλαουζίδου
Εξάμηνο: Η’
Απόκτηση γενικών γνώσεων σχετικά με τις τεχνικές λεύκανσης των δοντιών στο ιατρείο και στο σπίτι.
ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΩΝ LASER ΣΤΗΝ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ (100806S) – 2 ECTS
Υπεύθυνος: Κοσμάς Τολίδης
Εξάμηνο: Η’
Απόκτηση γενικών γνώσεων σχετικά με τους τύπους και τις εφαρμογές των οδοντιατρικών laser.
ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΗ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΑΠΟΤΥΠΩΣΗΣ, ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΜΕ ΜΗΧΑΝΙΚΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ CAD/CAM (100807S) – 2 ECTS
Υπεύθυνος: Κοσμάς Τολίδης
Εξάμηνο: Η’
Απόκτηση γενικών γνώσεων σχετικά με τη χρήση της τεχνολογίας CAD/CAM στην οδοντιατρική πράξη.
Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών: “Οδοντιατρική”
Κατεύθυνση: “Οδοντική Χειρουργική – Συντηρητικές Αισθητικές Αποκαταστάσεις”
Συντονιστής Κατεύθυνσης: Καθηγητής Κoσμάς Τολίδης
Γενικές πληροφορίες
Σκοπός του νέου Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών της Κατεύθυνσης Οδοντική Χειρουργική–Συντηρητικές Αισθητικές Αποκαταστάσεις είναι η παροχή εξειδικευμένης εκπαίδευσης και προχωρημένης θεωρητικής και κλινικής γνώσης, καθώς και η ανάπτυξη δεξιοτήτων για την συντηρητική αντιμετώπιση λειτουργικών αλλά και αισθητικών προβλημάτων των δοντιών οποιασδήποτε αιτιολογίας με τις σύγχρονες μεθόδους και τεχνικές ελάχιστης παρέμβασης.
Διάρκεια Σπουδών: 3 ακαδημαϊκά έτη (6 εξάμηνα)
Στόχοι του προγράμματος:
Θεωρητική κατάρτιση
- Απόκτηση γνώσεων των ιδιοτήτων, της σύνθεσης και των εφαρμογών των σύγχρονων οδοντιατρικών υλικών (βιοϋλικά, πολυμερή και κεραμικά υλικά, υαλοϊονομερή υλικά, υλικά CAD/CAM, ουδέτερα στρώματα, συνδετικά συστήματα, κονίες συγκόλλησης, λευκαντικά υλικά κτλ.).
- Απόκτηση γνώσεων συγκολλητικής οδοντιατρικής (Adhesive Dentistry). Διδάσκονται όλα τα σύγχρονα συνδετικά συστήματα (self-etch, etch-and-rinse, universal, self-adhesive).
- Απόκτηση γνώσεων εφαρμογής τεχνικών οδοντιατρικής ελάχιστης παρέμβασης (Minimally Invasive Dentistry).
- Εκπαίδευση πρωτοκόλλων αντιμετώπισης πολυτερηδονισμού, εκτεταμένης οδοντικής φθοράς (διαβρώσεις, αποτριβές, αποσπάσεις) και οδοντινικής υπερευαισθησίας.
- Απόκτηση γνώσεων προληπτικής οδοντιατρικής (Preventive Dentistry) για τις σύγχρονες τεχνικές επαναμεταλλικοποίησης των οδοντικών ιστών (φθόριο, sealants, βιοενεργές ύαλοι, CPP-ACP, νανο-υδροξυαπατίτης κτλ.).
- Εκπαίδευση πρωτοκόλλων αντιμετώπισης και διαχείρισης οδοντικού τραύματος (Dental Traumatology).
- Απόκτηση βασικών γνώσεων για τα οδοντιατρικά laser (Lasers in Dentistry).
- Απόκτηση βασικών γνώσεων ψηφιακής οδοντιατρικής (Digital Dentistry) με τη χρήση CAD/CAM και 3D-Printer.
- Εκπαίδευση φωτογραφίας στην oδοντιατρική και εισαγωγή στην οπτική των οδοντικών ιστών και των υλικών (Optics in Dentistry).
- Απόκτηση γνώσεων για τον σχεδιασμό χαμόγελου και αισθητικών παρεμβάσεων της πρόσθιας περιοχής του στόματος (Esthetic Dentistry)
- Εκπαίδευση κατάρτισης σχέδιου θεραπείας συνολικής αντιμετώπισης ασθενούς.
Κλινική άσκηση
- Εφαρμογή των σύγχρονων επανορθωτικών τεχνικών ελάχιστης ή μη παρέμβασης για την άμεση θεραπεία και αποκατάσταση βλαβών των σκληρών οδοντικών ιστών (σύνθετες ρητίνες, υαλοϊονομερείς κονίες, ενδοριζικοί άξονες, ενισχυτικές ίνες).
- Εφαρμογή όλων των σύγχρονων επανορθωτικών τεχνικών ελάχιστης ή μη παρέμβασης για την έμμεση θεραπεία και αποκατάσταση βλαβών των σκληρών οδοντικών ιστών (ένθετα, επένθετα, endocrowns σύνθετων ρητινών ή πορσελάνης).
- Απόκτηση ικανότητας σχεδιασμού του χαμόγελου και διαχείρησης της αισθητικής ζώνης (άμεσες-έμμεσες όψεις σύνθετης ρητίνης, όψεις πορσελάνης).
- Απόκτηση ικανότητας συνολικής αντιμετώπισης προβλημάτων που αφορούν την αισθητική του χαμόγελου αλλά και τη λειτουργία του στοματογναθικού συστήματος στα πλαίσια της ελάχιστα παρεμβατικής Οδοντιατρικής.
- Εκπαίδευση τεχνικών οδοντικής λεύκανσης ζωντανών δοντιών στο σπίτι ή στο ιατρείο με laser ή χωρίς και άπολφων δοντιών.
- Εκπαίδευση χειρισμού laser μαλακών (διοδικά) και σκληρών (Er:YAG και Er,Cr:YSGG) οδοντικών ιστών.
- Εκπαίδευση στην ψηφιακή οδοντιατρική με τη χρήση της τεχνολογίας CAD/CAM και 3D printer.
- Εκπαίδευση χειρισμού κλινικών μικροσκοπίων.
- Εκπαίδευση τεχνικών αντιμετώπισης οδοντινικής υπερευαισθησίας (laser, αεροαποτριβή με bioglass κτλ).
- Εκπαίδευση αντιμετώπισης οδοντικών δυσχρωμιών με σύγχρονες τεχνικές (μικροαποτριβή, διαπότιση με υγρή ρητίνη, αεροαποτριβή κτλ).
- Αντιμετώπιση περιστατικών πολυτερηδονισμού και εκτεταμένης οδοντικής φθοράς.
Ερευνητική και διδακτική εμπειρία
- Απόκτηση ικανότητας αξιολόγησης και κριτικής προσέγγισης της σύγχρονης βιβλιογραφίας που άπτεται του αντικειμένου της ειδίκευσης.
- Εκπαίδευση συγγραφής βιβλιογραφικών και συστηματικών ανασκοπήσεων και ερευνητικών πρωτοκόλλων.
- Απόκτηση δυνατότητας τεκμηρίωσης και παρουσίασης κλινικών περιστατικών.
- Εκπαίδευση συγγραφής και παρουσίασης ανακοινώσεων (ελεύθερων και επιτοίχιων) σε συνέδρια.
- Εισαγωγή στην έρευνα και εκπόνηση μιας ερευνητικής διπλωματικής διατριβής που θα συνοδεύεται με μια δημοσίευση σε διεθνώς αναγνωρισμένο επιστημονικό περιοδικό σε συνεργασία με κάποιο μέλος ΔΕΠ.
- Εκπαίδευση διδασκαλίας σε προπτυχιακούς φοιτητές.
Αντικείμενο ερευνητικής δραστηριότητας
Το εργαστήριο της Οδοντικής Χειρουργικής του Α.Π.Θ. παρουσιάζει πλούσια ερευνητική δραστηριότητα σε ευρύ φάσμα θεματολογίας που σχετίζεται με τον τομέα της Οδοντικής Χειρουργικής όπως:
- Τερηδονολογία (Cariology)
- Προληπτική οδοντιατρική (Preventive Dentistry)
- Μελέτη ιδιοτήτων οδοντιατρικών υλικών (Dental Materials)
- Επιστήμη βιοϋλικών (Biomaterials Science)
- Εφαρμογές laser στην οδοντιατρική (Lasers in Dentistry)
- Ψηφιακή οδοντιατρική (Digital Dentistry)
- Μελέτη του δεσμού των αποκαταστατικών υλικών με τους οδοντικούς ιστούς (Adhesive Dentistry)
- Μελέτη οδοντικής φθοράς (Tooth Wear)
- Βιοσυμβατότητα οδοντιατρικών υλικών (Biocompatibility)
- Μελέτη οδοντιατρικών πολυμερών υλικών (Polymer Science)
- Αισθητική οδοντιατρική (Aesthetic Dentistry)
- Αποκαταστατική οδοντιατρική (Restorative Dentistry)
Η εργαστηριακή έρευνα πραγματοποιείται στα ερευνητικά εργαστήρια της Οδοντιατρικής Σχολής ή σε συνεργαζόμενα εργαστήρια άλλων Πανεπιστημιακών Τμημάτων ή Σχολών του εσωτερικού ή του εξωτερικού και η κλινική έρευνα στις προπτυχιακές και μεταπτυχιακές κλινικές του Εργαστηρίου της Οδοντικής Χειρουργικής.
Μετεκπαιδευτικές δραστηριότητες
Από το 2019 το εργαστήριο Οδοντικής Χειρουργικής του Α.Π.Θ. διοργανώνει Πρόγραμμα Δια Βίου Μάθησης με τίτλο: “Απόκτηση κλινικών δεξιοτήτων στην Αποκαταστατική/ Αισθητική Οδοντιατρική”. Το συγκεκριμένο είναι το μοναδικό Πανεπιστημιακό Πρόγραμμα συνεχούς επιμόρφωσης στην Ελλάδα που οδηγεί στη λήψη Επίσημου Μετεκπαιδευτικού τίτλου σπουδών με 7.5 μονάδες ECTS.
Από το 2017 το εργαστήριο της Οδοντικής Χειρουργικής του Α.Π.Θ. αδελφοποιήθηκε με το αντίστοιχο του Πανεπιστημίου του Άαχεν της Γερμανίας (RWTH) και μαζί συμπράττουν σε διάφορες εκπαιδευτικές και ερευνητικές δραστηριότητες κυρίως στον τομέα των οδοντιατρικών laser.
Το εργαστήριο της Οδοντικής Χειρουργικής του Α.Π.Θ. βρίσκεται σε άμεση συνεργασία με την Ελληνική Ακαδημία Οδοντιατρικών Laser (Hellenic Academy for Laser Dentistry – H.A.L.D.) με σκοπό την πραγματοποίηση ποικίλων εκπαιδευτικών και ερευνητικών δραστηριοτήτων στον τομέα των οδοντιατρικών laser.
Από το 2019 πραγματοποιείται στους χώρους του Εργαστηρίου και σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο του Άαχεν και την H.A.L.D. το μόνο πιστοποιημένο πρόγραμμα εκπαίδευσης στα οδοντιατρικά laser στην Ελλάδα μονοετούς διάρκειας (Mastership / Fellowship Course).
Το εργαστήριο Οδοντικής Χειρουργικής του Α.Π.Θ. σε συνεργασία με την H.A.L.D. και το Aachen Dental Laser Center (A.A.L.Z.) του Πανεπιστημίου RWTH-Aachen της Γερμανίας διοργανώνει κάθε χρόνο σεμινάριο απόκτησης πιστοποίησης Τεχνικού Ασφαλείας Laser (Laser Safety Officer) στην Θεσσαλονίκη.
Η ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Οδοντικής Χειρουργικής του Α.Π.Θ.
Η ερευνητική ομάδα του εργαστηρίου της Οδοντικής Χειρουργικής του Α.Π.Θ. περιλαμβάνει όλα τα ενεργά μέλη Δ.Ε.Π. του εργαστηρίου και ορισμένα αποχωρήσαντα μέλη, όλους τους πανεπιστημιακούς υποτρόφους και μεταδιδακτορικούς ερευνητές, όλους τους υποψηφίους διδάκτορες, όλους τους μεταπτυχιακούς φοιτητές και ορισμένους επιστημονικούς συνεργάτες του εργαστηρίου αλλά και όσους προπτυχιακούς φοιτητές το επιθυμούν και κρίνονται ικανοί.
Το 2019 είναι σε εξέλιξη:
– 20 διπλωματικές διατριβές από μεταπτυχιακούς φοιτητές
– 9 διδακτορικές διατριβές από υποψήφιους διδάκτορες
– 5 μεταδιδακτορικές μελέτες
– 2 ερευνητικές συνεργασίες με οδοντιατρικές εταιρίες
– 1 χρηματοδοτούμενο ερευνητικό πρόγραμμα ΕΣΠΑ για υποψήφιους διδάκτορες
– διάφορες μελέτες από προπτυχιακούς φοιτητές με την καθοδήγηση μελών ΔΕΠ
Δημοσιεύσεις αποτελεσμάτων ερευνητικής δραστηριότητας
Όλα τα αποτελέσματα της ερευνητικής δραστηριότητας του εργαστηρίου της Οδοντικής Χειρουργικής του Α.Π.Θ. ανακοινώνονται σε εθνικά και διεθνή συνέδρια και δημοσιεύονται σε αναγνωρισμένα εθνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Ορισμένες πρόσφατες δημοσιεύσεις (τελευταία πενταετία) σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά με impact factor αναφέρονται ενδεικτικά παρακάτω:
- Evaluation of the surface characteristics of dental CAD/CAM materials after different surface treatments. K. Papadopoulos, K. Pahinis, K. Saltidou, D. Dionysopoulos, E. Tsitrou. Materials 2020; 13(4):981.
- Quantitative and qualitative evaluation of enamel erosion following air-abrasion surface pre-treatment with bioactive glass 45S5. D. Dionysopoulos, K. Tolidis, E. Tsitrou, P. Kouros, O. Naka. Oral Health Prev Dent. 2020; 18(3):529-536.
- Evaluation of photopolymerization efficiency and temperature rise of a composite resin using a blue diode laser (445 nm). P. Kouros, D. Dionysopoulos, A. Deligianni, D. Strakas, T. Sfeikos, K. Tolidis. Eur J Oral Sci. 2020; 128(6):535-541.
- Spectrophotometric evaluation of the effectiveness of Er,Cr:YSGG laser-assisted intracoronal tooth bleaching treatment using different power settings. A. Papadopoulos, D. Dionysopoulos, D. Strakas, E. Koumpia, K. Tolidis. Photodiagn Photodyn Ther. 2021 Mar 30:102272. doi: 10.1016/j.pdpdt.2021.102272.
- Effect of CPP-ACPF and Nano-hydroxyapatite Preventive Treatments on the Susceptibility of Enamel to Erosive Challenge. Dionysopoulos D, Tolidis K, Sfeikos T. Oral Health Prev Dent. 2019; 17(4):357-364.
- Effect of air-abrasion pre-treatment with bioactive glass 45S5 on enamel surface loss after erosion/abrasion challenge. Dionysopoulos D, Tolidis K, Sfeikos T. Dent Mater. 2019; 35(9):193-203.
- Short-term and long-term release of monomers from newly developed resin-modified ceramics and composite resin CAD-CAM blocks. Mourouzis P, Andreasidou E, Samanidou V, Tolidis K. J Prosthet Dent. 2020; 123(2):339-348
- Structural Integrity Evaluation of Large MOD Restorations Fabricated With a Bulk-Fill and a CAD/CAM Resin Composite Material. Papadopoulos C, Dionysopoulos D, Tolidis K, Kouros P, Koliniotou-Koumpia E, Tsitrou EA. Oper Dent. 2019; 44(3):312-321.
- Evaluation of a clinical preventive treatment using Er,Cr:YSGG (2780 nm) laser on the susceptibility of enamel to erosive challenge. Dionysopoulos D, Tolidis K, Strakas D, Sfeikos T. Lasers Med Sci. 2019;34(6):1089-1097.
- Qualitative evaluation of hybrid layer formation using Er:YAG laser in QSP mode for tooth cavity preparations. Kallis A, Tolidis K, Gerasimou P, Dionysopoulos D. Lasers Med Sci. 2019; 34(1):23-34.
- Effect of a calcium chloride solution treatment on physical and mechanical properties of glass ionomer cements. Dionysopoulos D, Tolidis K, Tortopidis D, Gerasimou P, Sfeikos T. Odontology. 2018; 106(4):429-438.
- Effect of a blue diode laser (445 nm) treatment on water sorption, solubility and surface roughness of dental glass ionomer restoratives. D. Dionysopoulos, K. Tolidis, D. Strakas, P. Gerasimou, T. Sfeikos, N. Gutknecht. Opt Laser Tech 2018; 99:249-255.
- Bonding of composite to base materials: Effects of adhesive treatments on base surface properties and bond strength. Anastasiadis K, Koulaouzidou EA, Palaghias G, Eliades G. J Adhes Dent. 2018; 20(2):151-164.
- Effect of acidulated phosphate fluoride gel on the surface of dental nanocomposite restorative materials. D. Dionysopoulos, E. Koliniotou-Koumpia. J Nano Res 2018; 51:1-12.
- Effect of filler composition of dental composite resins on radiopacity in digital radiographic images. D. Dionysopoulos, K. Tolidis, P. Gerasimou, Ch. Papadopoulos. Polym Comp 2018; 39(1):351-357.
- Spectrophotometric analysis of the effectiveness of a novel in-office laser-assisted tooth bleaching method using Er,Cr:YSGG laser. Dionysopoulos D, Strakas D, Tolidis K, Tsitrou E, Koumpia E, Koliniotou-Koumpia E. Lasers Med Sci. 2017; 32(8):1811-1818.
- Effect of three clinical curing treatments on fluoride release and surface hardness of glass-ionomer cements. Dionysopoulos D, Tolidis K, Gerasimou P, Sfeikos T. Int J Periodontics Restorative Dent. 2017; 37:e197-e203.
- Evaluation of surface microhardness and abrasion resistance of two dental glass ionomer cements after radiant heat treatment. D. Dionysopoulos, K. Tolidis, T. Sfeikos, C. Karanasiou, X. Parisi. Adv Mater Sci Engin 2017 Article ID: 5824562.
- Effect of fluoride treatments on bleached enamel microhardness and surface morphology. Dionysopoulos D, Koliniotou-Koumpia E, Tolidis K, Gerasimou P. Oral Health Prev Dent. 2017; 15(2):169-175.
- Effect of radiant heat on conventional glass ionomer cements during setting by using a blue light diode laser system (445 nm). Dionysopoulos D, Tolidis K, Strakas D, Gerasimou P, Sfeikos T, Gutknecht N. Lasers Med Sci. 2017; 32(3):703-709.
- Effect of Er,Cr:YSGG laser irradiation on bovine enamel surface during in-office tooth bleaching ex vivo. Dionysopoulos D, Strakas D, Koliniotou-Koumpia E, Koumpia E. Odontology 2017; 105(3):320-328.
- Effects of shade and composition on radiopacity of dental composite restorative materials. D. Dionysopoulos, K. Tolidis, P. Gerasimou, E. Koliniotou-Koumpia. Oral Radiol. 2017; 33(3):178-186.
- Effect of radiant heat and ultrasound on fluoride release and surface hardness of glass ionomer cements. Tolidis K, Dionysopoulos D, Gerasimou P, Sfeikos T. J Appl Biomater Funct Mater. 2016; 14(4):e463-e469.
- Effect of Er,Cr:YSGG laser on the surface of composite restoratives during in-office tooth bleaching. Dionysopoulos D, Strakas D, Tsitrou E, Tolidis K, Koumpia E. Lasers Med Sci. 2016; 31(5):875-882.
- Comparative in vitro evaluation of CAD/CAM vs conventional provisional crowns. Abdullah AO, Tsitrou EA, Pollington S. J Appl Oral Sci. 2016; 24(3):258-263.
- Intra-pulpal temperature rise of different tooth types during dental bleaching supported by an Er,Cr:YSGG laser. A pilot study. Strakas D, Tolidis K, Koliniotou-Koumpia E, Vanweersch L, Franzen R, Gutknecht N. Lasers Med Sci. 2016; 31(1):77-82.
- Polymerization efficiency of bulk-fill dental resin composites with different curing modes. D. Dionysopoulos, K. Tolidis, P. Gerasimou. J Appl Polym Sci. 2016; 133(18) doi:10.1002/app.43392.
- The effect of composition, temperature and post-irradiation curing of bulk fill resin composites on polymerization efficiency. D. Dionysopoulos, K. Tolidis, P. Gerasimou. Mater Res. 2016; 19(2):466-473.
- In vitro inhibition of enamel demineralisation by fluoride-releasing restorative materials and dental adhesives. Dionysopoulos D, Koliniotou-Koumpia E, Helvatzoglou-Antoniades M, Kotsanos N. Oral Health Prev Dent. 2016; 14(4):371-380.
- Viscoelastic properties, creep behavior and degree of conversion of bulk fill composite resins. Papadogiannis D, Tolidis K, Gerasimou P, Lakes R, Papadogiannis Y. Dent Mater. 2015; 31(12):1533-1541.
- The influence of a novel in-office tooth whitening procedure using an Er,Cr:YSGG laser on enamel surface morphology. Dionysopoulos D, Strakas D, Koliniotou-Koumpia E. Lasers Surg Med. 2015; 47(6):503-511.
- Bonding strength of silorane-based composite to Er-YAG laser prepared dentin. Koliniotou-Koumpia E, Kouros P, Dionysopoulos D, Zafiriadis L. Lasers Med Sci. 2015; 30(2):509-516.
- Color match of resin composites to intact tooth structure. Mourouzis P, Koulaouzidou EA, Palaghias G, Helvatjoglu-Antoniades M. J Appl Biomater Funct Mater. 2015; 13(3):e259-265.
-
The effect of low-concentration fluoride solutions on fluoride recharge ability of contemporary dental restoratives and adhesives. D. Dionysopoulos, E. Koliniotou-Koumpia, N. Kotsanos. Fluoride 2015; 48(4):351-363.
ΧΩΡΟΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΟΔΟΝΤΙΚΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ Α.Π.Θ.
Τα γραφεία της γραμματείας και του προσωπικού του Εργαστηρίου βρίσκονται στον 5ο όροφο του κτιρίου της Οδοντιατρικής Σχολής.
Για την εκπαίδευση των προπτυχιακών φοιτητών το Εργαστήριο χρησιμοποιεί τους εξής χώρους της Οδοντιατρικής Σχολής:
α) Για την εργαστηριακή εκπαίδευση το πλήρως ανακαινισμένο εργαστήριο του 3ου ορόφου, το οποίο είναι εξοπλισμένο με κεφαλές προσομοίωσης (Phantom Heads), εργαστηριακές μονάδες με ατομικές οθόνες και κλινικά μικροσκόπια που συνδέονται με οθόνη για σεμινάρια.
β) Για την κλινική άσκηση τη νέα ανακαινισμένη κλινική του Εργαστηρίου Οδοντικής Χειρουργικής του ισογείου, εξοπλισμένη με 28 νέες οδοντιατρικές έδρες που διαθέτουν ατομικές οθόνες, ισχυρές αναρροφήσεις και χειρολαβές υπέρηχων.
γ) Για την θεωρητική κατάρτιση των φοιτητών το Εργαστήριο χρησιμοποιεί το αμφιθέατρο και αίθουσες σεμιναρίων της Σχολής.
Για την κλινική άσκηση των μεταπτυχιακών φοιτητών χρησιμοποιούνται οι εξής χώροι της Οδοντιατρικής Σχολής:
α) Δύο κλινικές στο ισόγειο, μία εξοπλισμένη με τα πλέον σύγχρονα συστήματα CAD/CAM και 3D printer και μια εξοπλισμένη με ποικίλους τύπους LASER μαλακών και σκληρών ιστών.
β) Μια κλινική στο ισόγειο του Μανδαλίδειου Κτιρίου εξοπλισμένη με 4 οδοντιατρικές έδρες, συσκευή αεροαποτριβής και ηλεκτροτόμο.
γ) Μια ξεχωριστή κλινική στο ισόγειο στο χώρο της κλινικής των προπτυχιακών φοιτητών εξοπλισμένη με 2 οδοντιατρικές έδρες.
δ) Μια κλινική με δύο νέες οδοντιατρικές έδρες στον 5ο όροφο.
Για την εργαστηριακή ερευνητική δραστηριότητα χρησιμοποιούνται οι εξής χώροι της Οδοντιατρικής Σχολής:
α) Ο νέος χώρος του Εργαστηρίου στον 5ο όροφο της Σχολής που διαθέτει: μικροσκληρόμετρο, συσκευή μικροεφελκυσμού και μικροδιάτμησης, συσκευή λείανσης δοκιμίων, συσκευή θερμοκύκλωσης, φθοριόμετρο-pHμετρο, μικροτόμο σκληρών ιστών, οπτικά μικροσκόπια, συσκευή αφυδάτωσης δοκιμίων, φούρνο διατήρησης δοκιμίων, τριμμερ, συσκευή για κατασκευή ναρθήκων λεύκανσης, λουτρό υπέρηχων, προφιλόμετρο ακίδας, αερότορ και μικρομότορ για παρασκευές δοκιμίων, συσκευή αεροαποτριβής, συσκευή προθέρμανσης ρητινών κ.α.
β) Η νέα κλινική laser στο ισόγειο της Σχολής που διαθέτει: laser σκληρών (Er,Cr:YSGG και Er:YAG) και μαλακών ιστών (διοδικά 445 nm, 810 nm και 980 nm) ειδικό προστατευτικό θόλο για επίδειξη χρήσης laser και οδοντιατρική έδρα που διαθέτει κάμερα για λήψη βίντεο και φωτογραφιών.
γ) Η πλήρως εξοπλισμένη κλινική για εφαρμογές της τεχνολογίας CAD/CAM και 3D printer.
δ) Ο χώρος του Εργαστηρίου των Βασικών Οδοντιατρικών Επιστημών του 5ου ορόφου. Λεπτομέρειες για τον χώρο αυτό αναφέρονται στην σελίδα του συγκεκριμένου Εργαστηρίου.
Γραμματεία: Λιάκου Ελίζα
Τηλ.: (+30) 2310999608
e-mail: ealiakou@dent.auth.gr
Διεύθυνση:
Εργαστήριο Οδοντικής Χειρουργικής
Τμήμα Οδοντιατρικής
Σχολή Επιστημών Υγείας
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
54124 Θεσσαλονίκη
όροφος 5ος
Links:
- Facebook (Operative Dentistry – Dental School – AUTH):
https://www.facebook.com/groups/418840004866136/?locale=el_GR - Ιστοσελίδα Δια Βίου Μάθησης Αισθητικής/Αποκαταστατικής Οδοντιατρικής:
https://websites.auth.gr/oxdiaviou - Ιστοσελίδα Νέου Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών Οδοντικής Χειρουργικής:
https://websites.auth.gr/odxdentauthgr