Για ραντεβού ασθενών καλέστε 2310 999 498 ώρες 9.00 πμ -12.00 μμ

Εργαστήριο Οδοντοφατνιακής Χειρουργικής, Χειρουργικής Εμφυτευματολογίας και Ακτινολογίας

Το Εργαστήριο Οδοντοφατνιακής Χειρουργικής, Χειρουργικής Εμφυτευματολογίας και Ακτινολογίας ιδρύθηκε το 1971, με το Β. Διάταγμα 413/1971 (ΦΕΚ126/24-6-71 τ.Α΄), με την ονομασία Εργαστήριο Ακτινοδιαγνωστικής και Εξακτικής.

Μετονομάστηκε σε Εργαστήριο Οδοντοφατνιακής Χειρουργικής, Χειρουργικής Εμφυτευματολογίας και Ακτινολογίας με την Υπουργική Απόφαση αριθμ. Β1/434/1997 (ΦΕΚ 987/7-11-97 τ.Β΄).

Ανήκει στον Τομέα Παθολογίας και Χειρουργικής Στόματος, ο οποίος μετονομάστηκε σε Τομέας Στοματικής – Γναθοπροσωπικής Παθολογίας, Χειρουργικής και Ακτινολογίας με την Υπουργική Απόφαση 115899/Ζ1/2016  (ΦΕΚ 2835/7-9-2016 τ.Β΄)

Σκοπός του Εργαστηρίου είναι η διδασκαλία με ταυτόχρονη πρακτική και κλινική άσκηση των φοιτητών στα αντικείμενα της Οδοντοφατνιακής Χειρουργικής, της Τοπικής Αναισθησίας στην Οδοντιατρική, της Ακτινολογία Στόματος και της πρόληψης και αντιμετώπισης Επειγουσών Συστηματικών Καταστάσεων στο Οδοντιατρείο, συμπεριλαμβανομένης και της  Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης

Το Εργαστήριο Οδοντοφατνιακής Χειρουργικής, Χειρουργικής Εμφυτευματολογίας και Ακτινολογίας ιδρύθηκε το 1971, με το Β. Διάταγμα 413/1971 (ΦΕΚ126/24-6-71 τ.Α΄), με την ονομασία Εργαστήριο Ακτινοδιαγνωστικής και Εξακτικής.
Μετονομάστηκε σε Εργαστήριο Οδοντοφατνιακής Χειρουργικής, Χειρουργικής Εμφυτευματολογίας και Ακτινολογίας με την Υπουργική Απόφαση αριθμ. Β1/434/1997 (ΦΕΚ 987/7-11-97 τ.Β΄).

Ανήκει στον Τομέα Παθολογίας και Χειρουργικής Στόματος, ο οποίος μετονομάστηκε σε Τομέας Στοματικής – Γναθοπροσωπικής Παθολογίας, Χειρουργικής και Ακτινολογίας με την Υπουργική Απόφαση 115899/Ζ1/2016  (ΦΕΚ 2835/7-9-2016 τ.Β΄)

Σκοπός του Εργαστηρίου είναι η διδασκαλία με ταυτόχρονη πρακτική και κλινική άσκηση των φοιτητών στα αντικείμενα της Οδοντοφατνιακής Χειρουργικής, της Τοπικής Αναισθησίας στην Οδοντιατρική, της Ακτινολογία Στόματος και της πρόληψης και αντιμετώπισης Επειγουσών Συστηματικών Καταστάσεων στο Οδοντιατρείο, συμπεριλαμβανομένης και της  Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης

Διευθυντής εργαστηρίου:

Η εκπαίδευση των προπτυχιακών φοιτητών περιλαμβάνει θεωρητικά μαθήματα στο αμφιθέατρο, φροντιστηριακή και κλινική άσκηση. Στόχος του Εργαστηρίου είναι η απόκτηση βασικών θεωρητικών γνώσεων και κλινικών δεξιοτήτων που περιλαμβάνουν τα εξής ανά γνωστικό αντικείμενο:

ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ

1. Οδοντοφατνιακή Χειρουργική. Υπεύθυνοι μαθήματος Αν. Τσίρλης, Καθηγητής, Αλ. Βέης, Επικ. Καθηγητής.

– Πρόληψη μετάδοσης των λοιμώξεων

– Λήψη άρτιου ιατρικού και οδοντιατρικού ιστορικού

– Κλινική εξέταση και διαγνωστική προσέγγιση

– Εξοικείωση με τις παρακλινικές εξετάσεις (αιματολογικές, βιοχημικές κ.α.)

– Πραγματοποίηση εξαγωγής οδόντων

– Αντιμετώπιση μετεξακτικών επιπλοκών

– Οδοντογενείς λοιμώξεις – Αντιμετώπιση

– Βιοψία,

– Διάπλαση οστού

– Παρουσίαση χειρουργικών περιστατικών, όπως χειρουργική εξαγωγή υπολειμματικών ριζών, διευθέτηση εντοπισμένων εξωστόσεων, χειρουργική εξαγωγή ημιεγκλείστων δοντιών, χειρουργική των μαλακών ενδοστοματικών ιστών.

– Εξοικείωση με σύνθετα χειρουργικά περιστατικά, όπως χειρουργική εξαγωγή εγκλείστων δοντιών και αποκάλυψη έγκλειστων  δοντιών για ορθοδοντική διευθέτηση

– Προπροσθετική χειρουργική

– Αντιμετώπιση ασθενών με συστηματικά νοσήματα, χρόνια φαρμακευτική αγωγή και αιμορραγικές διαθέσεις.

2. Οδοντιατρική Ακτινολογία. Υπεύθυνος μαθήματος Χρ. Αγγελόπουλος Επίκ. Καθηγητής

– Ορθή χρήση της οδοντιατρικής ακτινολογικής εξέτασης

– ακτινοπροστασία

– Λήψη ενδοστοματικών ακτινογραφιών

– Ερμηνεία των ενδοστοματικών και εξωστοματικών οδοντιατρικών ακτινογραφημάτων

– Εξοικείωση με σύγχρονες ακτινολογικές τεχνικές (ψηφιακή, αξονική κ.α.)

3. Οδοντιατρική Αναισθησιολογία Υπεύθυνος μαθήματος Ν. Νταμπαράκης Επικ. Καθηγητής

– Γνώση των φαρμακολογικών ιδιοτήτων τοπικών αναισθητικών

– Επιλογή και ορθή εκτέλεση κατάλληλων τεχνικών τοπικής αναισθησίας κατά περίπτωση.

– Ανάλυση του εξοπλισμού και των επιμέρους τεχνικών, αλλά και του ενδεδειγμένου τρόπου της αντιμετώπισης των ασθενών με συστηματικά νοσήματα καθώς και των επειγόντων περιστατικών στο οδοντιατρείο.

Η παρακολούθηση και η επιτυχής εξέταση στο μάθημα της Οδοντιατρικής Αναισθησιολογίας είναι προαπαιτούμενα για τη συμμετοχή στην κλινική ΚΣΑΑ. 

4. Χειρουργική των οδοντικών εμφυτευμάτων Υπεύθυνος μαθήματος Α. Τσίρλης, Καθηγητής

– Γνώση των βιολογικών ιδιοτήτων των οδοντικών εμφυτευμάτων

– Γνώση των βασικών αρχών της θεραπείας με οδοντικά εμφυτεύματα όπως, είδη οδοντικών εμφυτευμάτων, ιατρικές αντενδείξεις, προεγχειρητικός έλεγχος, στάδια σχεδίου θεραπείας.

– Γνώση των κλινικών ενδείξεων και αντενδείξεων της θεραπείας με οδοντικά εμφυτεύματα

– Εξοικείωση με τις χειρουργικές τεχνικές και κατευθύνσεις τοποθέτησης των οδοντικών εμφυτευμάτων, χειρουργικά πρωτόκολλα κατά περίπτωση και χειρουργικές και μετεγχειρητικές επιπλοκές.

5. Επείγουσες ιατρικές καταστάσεις και ΚΑΡΠΑ. Υπεύθυνος μαθήματος Α. Τσίρλης, Καθηγητής

Πρωτόκολλα οδοντιατρικής αντιμετώπισης ασθενών με συστηματικά νοσήματα

– Πρόληψη των επειγουσών καταστάσεων σε ασθενείς με συστηματικά νοσήματα

– Αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών που μπορεί να συμβούν στο χώρο του οδοντιατρείου

– Θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση στην ΚΑΡΠΑ (σε πρόπλασμα)

Κατεβάστε το έγγραφο ΟΔΗΓΙΕΣ – ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΑΣΘΕΝΩΝ εδώ.

Από το 1994 έως το 2003, στο Εργαστήριο λειτούργησε το άτυπο διετές μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Μικρή Χειρουργική Στόματος, Ακτινολογία και Αναισθησιολογία» που θεσπίστηκε και εγκρίθηκε με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης Ειδικής Σύνθεσης (Γ.Σ. 101/19-3-1993) της Οδοντιατρικής Σχολής ΑΠΘ.

Από το 2003 έως το 2014, στο Εργαστήριο λειτούργησε το τριετές μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Οδοντοφατνιακή Χειρουργική, Χειρουργική Εμφυτευματολογία και Ακτινολογία» που εγκρίθηκε με την Υ.Α. 71659/Β7/2003 και τροποποιήθηκε με την Υ.Α. 57224/Β7/2007.

Από το 2014 έως το 2018, στο Εργαστήριο λειτούργησε το τριετές μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Οδοντοφατνιακή Χειρουργική και Ακτινολογία» που εγκρίθηκε με την Υ.Α. 210817/Ζ1/2014.

Από το 2019, στο Εργαστήριο λειτουργεί το τριετές μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Οδοντοφατνιακή Χειρουργική» που εγκρίθηκε με την Υ.Α. 31373/27-7-2018 (ΦΕΚ 3784/ τ.Β΄/3-9-2018) και τροποποιήθηκε με την Υ.Α. 5739/21-10-2019 (ΦΕΚ Β’ 3943/ 25-10-2019).

Επιπλέον, από το 2022 το Εργαστήριο διοργανώνει μετεκπαιδευτικό Πρόγραμμα Δια Βίου μάθησης για οδοντιάτρους «Βασική Χειρουργική των Οδοντικών Εμφυτευμάτων» διάρκειας ενός έτους (μερικής απασχόλησης).

Τέλος, το Εργαστήριο διοργανώνει σε ετήσια βάση εξαμηνιαίο μετεκπαιδευτικό πρόγραμμα για οδοντιάτρους «Ακτινοπροστασία – Ακτινοτεχνικές – Ακτινοδιαγνωστική», το πιστοποιητικό παρακολούθησης του οποίου χρησιμοποιείται για την έκδοση άδειας χρήσης ορθοπαντομογράφου.

ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΟΔΟΝΤΟΦΑΤΝΙΑΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ

Από το 2019, αποτελεί επίσημα αναγνωρισμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης στην οδοντιατρική ειδικότητα της Οδοντοφατνιακής Χειρουργικής, η οποία θεσμοθετήθηκε με τις Υπουργικές Αποφάσεις Αριθμ. Γ5α/Γ.Π.οικ. 64843/20-9-2018 (ΦΕΚ Β’ 4138) και Αριθμ. Γ5α/Γ.Π.οικ.41654/30-5-2019 (ΦΕΚ Β’ 2373/19-6-2019) του Υπουργείου Υγείας. Το μεταπτυχιακό πρόγραμμα είναι εναρμονισμένο με τα αντίστοιχα διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα εκπαίδευσης (Ευρωπαϊκή Οδηγία 2005/36/ΕΚ, EU document XV/E/8385/3/95-EN/Brussels 2001, κ.α.)

Η εκπαίδευση των μεταπτυχιακών φοιτητών περιλαμβάνει θεωρητικά φροντιστηριακά μαθήματα και κλινική άσκηση, με στόχο την απόκτηση θεωρητικών γνώσεων και κλινικών δεξιοτήτων ανάλογου επιπέδουστο αντικείμενο της χειρουργικής του στόματος. Με την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών χορηγείται Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στην Οδοντοφατνιακή Χειρουργική (Master of Science in Oral Surgery), με το οποίο παρέχεται η δυνατότητα συμμετοχής στις εξετάσεις για λήψη του τίτλου της οδοντιατρικής ειδικότητας της Οδοντοφατνιακής Χειρουργικής από το Υπουργείο Υγείας.

Αναλυτικοί Μαθησιακοί Στόχοι

Μαθήματα μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών εδώ

Οδοντιατρική ειδικότητα Οδοντοφατνιακής Χειρουργικής (ΦΕΚ Β’ 2373/19-6-2019)  (ΦΕΚ Ειδικότητας)

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ «ΒΑΣΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΤΩΝ ΟΔΟΝΤΙΚΩΝ ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΩΝ»

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα απευθύνεται σε επαγγελματίες Οδοντιάτρους οι οποίοι εκπαιδεύονται στις τεχνικές χειρουργικής τοποθέτησης των οδοντικών εμφυτευμάτων. Στόχος του προγράμματος είναι η παροχή σε βάθος θεωρητικών γνώσεων στο σύγχρονο αυτό γνωστικό αντικείμενο, αλλά και  η πρακτική άσκηση που θα καταστήσει τους εκπαιδευομένους ικανούς να εφαρμόσουν τις ανωτέρω τεχνικές και δεξιότητες στην επαγγελματική τους πράξη.

Γενικές πληροφορίες αναφορικά με το πρόγραμμα θα βρείτε εδώ

Αναλυτικότερα το πρόγραμμα περιλαμβάνει τα εξής

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ«ΑΚΤΙΝΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ – ΑΚΤΙΝΟΤΕΧΝΙΚΕΣ – ΑΚΤΙΝΟΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ»

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα απευθύνεται σε οδοντιάτρους οι οποίοι επιθυμούν να αποκτήσουν άδεια χρήσης ορθοπαντομογράφου. Οι οδοντίατροι που θα συμμετάσχουν στο ως άνω πρόγραμμα θα αποκτήσουν θεωρητικές γνώσεις αναφορικά με την Ακτινοπροστασία, τις Ακτινοτεχνικές και την Ακτινοδιαγνωστική, αλλά θα πραγματοποιήσουν και πρακτική άσκηση στο Ακτινολογικό Εργαστήριο του Οδοντιατρικού Τμήματος.

Το σεμινάριο πραγματοποιείται δύο φορές ετησιώς και το κόστος του ανέρχεται στα 450€. Οι ενδιαφερόμενοι αφού ολοκληρώσουν το θεωρητικό και πρακτικό μέρος του σεμιναρίου μπορούν να επικοινωνήσουν με τη Γραμματεία του Εργαστηρίου Οδοντοφατνιακής Χειρουργικής, Χειρ.Εμφυτευματολογίας και Ακτινολογίας, ώστε να ζητήσουν την έκδοση του πιστοποιητικού. Το πιστοιποιητικό δεν μπορεί να εκδοθεί αν δεν παρέλθει εξάμηνο από την ημερομηνία της αίτησης.

Οι οδοντίατροι που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο ως άνω πρόγραμμα θα πρέπει να αποστείλουν την αίτησή τους στο e-mail: skfakali@dent.auth.gr

Για περαιτέρω πληροφορίες μπορούν να επικοινώνήσουν με την κ.Στέλλα Φακαλή είτε τηλεφωνικά (τηλ.2310 999606), είτε ηλεκτρονικά (skfakali@dent.auth.gr)

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

 

Η ερευνητική δραστηριότητα των μελών του εργαστηρίου περιλαμβάνει την πραγματοποίηση εργαστηριακών και κλινικών μελετών στα παρακάτω πεδία:

– Έλεγχος της δράσης, της αποτελεσματικότητας και της τοξικότητας των τοπικών αναισθητικών, καθώς και βελτιστοποίηση των μεθόδων τοπικής αναισθησίας που χρησιμοποιούνται στην οδοντιατρική.

– Αξιολόγηση και βελτιστοποίηση των μεθόδων οδοντιατρικής αντιμετώπισης των ασθενών με συστηματικά νοσήματα, καθώς και των μεθόδων αντιμετώπισης ιατρικών επειγόντων περιστατικών στην οδοντιατρική.

– Αξιολόγηση και βελτιστοποίηση των μεθόδων χειρουργικής τοποθέτησης των οστεοενσωματούμενων οδοντικών εμφυτευμάτων, συμπεριλαμβανομένων των τεχνικών υπολογιστικά καθοδηγούμενης τοποθέτησης.

– Ιστολογικές μελέτες αξιολόγησης της οστεοενσωμάτωσης, καθώς και των μοσχευματικών υλικών που χρησιμοποιούνται στην οστική αναγέννηση.

– Αξιολόγηση και βελτιστοποίηση των συμβατικών και ψηφιακών απεικονιστικών μεθόδων στην οδοντιατρική (ενδοστοματικές και εξωστοματικές ακτινογραφικές, υπολογιστική τομογραφία κωνικής δέσμης κ.α.)

Ενδεικτικές μεταπτυχιακές διπλωματικές διατριβές

    1. ΠαναγιωτίδουΕλίζα. (2021). Αξιολόγηση της αυτοπεποίθησης και των δεξιοτήτων των τελειόφοιτων φοιτητών Οδοντιατρικής Α.Π.Θ. και Ε.Κ.Π.Α. στη χειρουργική στόματος.
    2. Μπότσης Χαρίσης. (2021). Αξιολόγηση της ακρίβειας της υπολογιστικής τομογραφίας κωνικής δέσμης (ΥΤΚΔ) στην μέτρηση πάχους του λεπτού φλοιώδους οστού γύρω από πειραματικές χειρουργικές βλάβες σε γνάθους χοίρων σε σχέση με τις παραμέτρους ακτινοβολίας. Invitro μελέτη.
    3. Ταχματζίδης Θεόδωρος. (2020). InVitro μελέτη των γεωμετρικών αλλαγών του 3D printed νάρθηκα καθοδηγούμενης τοποθέτησης εμφυτευμάτων κατά τον κλιβανισμό.
    4. Δερβίσογλου Θεόδωρος. (2019). Κλινική αναδρομική μελέτη ενός πρωτοκόλλου αντιμετώπισης ασθενών υπό αντιθρομβωτική αγωγή.
    5. Φωτόπουλος Ιωάννης. (2019). Αναδρομική μελέτη ελέγχου της ακρίβειας της υπολογιστικά κατευθυνόμενης τοποθέτησης εμφυτευμάτων (computerguidedsurgery) με χειρουργικούς νάρθηκες σε μερικώς ενόδοντες ασθενείς.
    6. Βεσαλά Άννα – Μαρία. (2019). Εξαγωγές δοντιών σε ασθενείς υπό αντιπηκτική αγωγή με νεότερα από του στόματος αντιπηκτικά. Συστηματική ανασκόπηση. Μετα-ανάλυση.
    7. Κυριακάκη Ιωάννα. (2019). Μελέτη της επίδρασης της δαμπιγκατράνης στην οστική επούλωση. Πειραματική μελέτη σε επίμυες.
    8. Σκιαδά Ειρήνη. (2019). Όψιμες μετεγχειρητικές λοιμώξεις μετά από χειρουργική εξαγωγή τρίτων γομφίων κάτω γνάθου: αναδρομική κλινική μελέτη.
    9. Βαϊτσίδης Ζήσης. (2018). Τομογραφική ανάλυση της πορείας του γναθιαίου πόρου και της σχέσης του με τα υπάρχοντα δόντια της κάτω γνάθου σε ενόδοντες ασθενείς.
    10. Θεοδωρίδης Χάρης. (2018). Τυχαία ακτινολογικά ευρήματα σε Υπολογιστικές Τομογραφίες Κωνικής Δέσμης και ταξινόμηση αυτών σύμφωνα με την κλινική τους σημασία.
    11. Πέτσα Ελένη. (2016). Συγκριτική αξιολόγηση της μετεγχειρητικής πορείας μετά από χειρουργική εξαγωγή εγκλείστων και ημιεγκλείστωνσωφρονιστήρων της κάτω γνάθου σε σχέση με την κατά πρώτο και δεύτερο σκοπό επούλωση: Διπλή τυφλή κλινική δοκιμή.
    12. Μαντά Καλλιόπη. (2016). Μελέτη της επίδρασης της ρύθμισης του pH του διαλύματος αρτικαΐνης στην αποτελεσματικότητα της τοπικής δι’ εμποτίσεως αναισθησίας του πρώτου μόνιμου γομφίου της κάτω γνάθου.

Ενδεικτικές διδακτορικές διατριβές

    1. Σαπουντζής Αλέξανδρος. (2020). Έλεγχος της ακρίβειας της υπολογιστικής τομογραφίας κωνικής δέσμης (CBCT) στην εκτίμηση του πάχους των περιεμφυτευματικών οστικών πετάλων και των πιθανών συνεπειών των σχετικών artifacts.
    2. ΓιαννοπούλουΜιχαέλα. (2016). Η αξιοπιστία ορθοδοντικών σημείων και μεταβλητών μετά από λήψη ψηφιακών πλάγιων και οπισθοπρόσθιωνκεφαλομετρικών ακτινογραφιών σε σταθερή και φυσική θέση κεφαλής.
    3. Φαρδή Αναστασία. (2015). Έλεγχος απορρόφησης περιαυχενικού οστού γύρω από εμφυτεύματα με επικάλυψη αντιμικροβιακούβιοϋμένα.
    4. Γεωργοπούλου – Καρανικόλα Θεοδώρα. (2013). Η επίδραση της δικλοφενάκης και σιμβαστατίνης στην επούλωση οστικών ελλειμμάτων: πειραματική μελέτη.
    5. Καφάς Παναγιώτης. (2013). Ανοσοϊστοχημική μελέτη του επιθηλιακού ιστού οδοντογενών περιακρορριζικών αλλοιώσεων.
    6. Παπαδοπούλου Αλεξάνδρα. (2013). Κλινική αξιολόγηση της ορθοδοντικά καθοδηγούμενης οστικής και ιστικής ανάπλασης σε περιπτώσεις άμεσων μετεξακτικών οδοντικών εμφυτευμάτων: κλινική και ακτινογραφική μελέτη.
    7. Τσατσανιάς Παναγιώτης. (2013). Προεγχειρητική αξιολόγηση των εμφυτευματικών θέσεων σε ξηρές γνάθους, με τη χρήση του υπολογιστικού τομογράφου κωνικής δέσμης Newtom: σύγκριση των πιθανών παραμορφώσεων στις κάθετες τομές, μεταξύ της ορθής και άλλων, εκτός της ορθής, θέσεων του ασθενή στο οριζόντιο επίπεδο.
    8. Μανωλόπουλος Σωτήρης. (2012). Συμβολή της υπερηχητικήςαιματοταχυμετρίας στη μελέτη των τοπικών μεταβολών στην κυκλοφορία του αίματος που προκαλούνται κατά την επίδραση τοπικών οδοντιατρικών αναισθητικών διαλυμάτων.
    9. Καλαντίδης Κωνσταντίνος. (2011). Μελέτη των κλινικών επιπτώσεων της αποκάλυψης των μεμβρανών e-PTFE στη στοματική κοιλότητα σε περιστατικά κατευθυνόμενης οστικής αναγέννησης.
    10. Μαρουφίδης Νικόλαος. (2009). Πειραματική μελέτη της συμβολής του εμπλουτισμένου σε αιμοπετάλια πλάσματος (PRP) στην κατευθυνόμενη οστική αναγέννηση τεχνητών οστικών ελλειμμάτων με και χωρίς την προσθήκη διαφόρων οστικών μοσχευματικών υλικών.
    11. Καραμάνης Στυλιανός. (2009). Συγκριτική αξιολόγηση του ανόργανου φυσικού οστού με προσθήκη συνθετικού πεπτιδίου (P-15), ανόργανου φυσικού οστού και αυτόλογου οστού ως μέσων οστικής αναγέννησης: ιστολογική και ιστομορφομετρική μελέτη.

Ενδεικτικές δημοσιεύσεις μελών του Εργαστηρίου

  1. Fotopoulos I, Lillis T, Panagiotidou E, Kapagiannidis I, Nazaroglou I, Dabarakis N. Accuracy of dental implant placement with 3D printed surgical templates by using Implant Studio and MGuide. An observational study. Int J Comput Dent. 2022; 25(3): 249-256
  2. Delantoni A, Sarafopoulos A, Polanagnostaki A, Orhan K. B-mode and color Doppler imaging of carotid paragangliomas in different neck regions. J Ultrason. 2020;20(82):e218-e221
  3. Lillis T, Veis A, Sakellaridis N, Tsirlis A, Dailiana Z. Effect of clopidogrel in bone healing-experimental study in rabbits. World J Orthop. 2019;10(12):434-445
  4. Fardi A, Kodonas K, Lillis Th, Veis A. Top cited articles in implant dentistry. International Journal of Oral & Maxillofacial Implants 2017; 32 (3): 555-564
  5. Veis A, Dabarakis N, Koutrogiannis C, Barlas I, Petsa E, Romanos G. Evaluation of Vertical Bone Regeneration Using Block and Particulate Forms of Bio-Oss Bone Graft: A Histologic Study in the Rabbit Mandible. J Oral Implantol. 2015;41(3):e66-72
  6. Lillis Th, Ziakas A, Koskinas K, Tsirlis A, Giannoglou G. Safety of dental extractions during uninterrupted single or dual antiplatelet treatment. American Journal of Cardiology 2011; 108 (7): 964-7
  7. Fardi A, Kondylidou-Sidira A, Bachour Z, Parisis N, Tsirlis A. Incidence of impacted and supernumerary teeth-a radiographic study in a North Greek population. Med Oral Patol Oral Cir Bucal. 2011;16(1):e56-61
  8. Arapostathis KN, Dabarakis NN, Coolidge T, Tsirlis A, Kotsanos N. Comparison of acceptance, preference, and efficacy between jet injection INJEX and local infiltration anesthesia in 6 to 11 year old dental patients. AnesthProg. 2010;57(1):3-12
  9. Parissis N, Angelopoulos C, Mantegari S, Karamanis S, Masood F, Tsirlis A. A comparison of panoramic image quality between a digital radiography storage phosphor system and a film-based system. J Contemp Dent Pract. 2010;11(1):E009-16
  10. Veis A, Parissis N, Tsirlis A, Papadeli C, Marinis G, Zogakis A. Evaluation of peri-implant marginal bone loss using modified abutment connections at various crestal level placements. Int J Periodontics Restorative Dent. 2010;30(6):609-17

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Κλινική προπτυχιακής εκπαίδευσης «Δ. ΧΑΤΖΗΦΩΤΙΑΔΗΣ» (2ος όροφος)

Η κλινική ανακαινίστηκε το 2019 με ίδιους πόρους του Εργαστηρίου. Διαθέτει 13 οδοντιατρικές έδρες, πάγκους εργασίας, χώρο αποστείρωσης, εργαλειοδοσίας και μηχανογράφησης.

Κλινική μεταπτυχιακής εκπαίδευσης  «Δ. ΙΑΚΩΒΙΔΗΣ» (2ος όροφος)

Η κλινική ανακαινίστηκε το 2019 με ίδιους πόρους του Εργαστηρίου. Διαθέτει τρεις αίθουσες χειρουργείων, ψηφιακό ενδοστοματικό ακτινογραφικό μηχάνημα, εξωτερικό ιατρείο (2 οδοντιατρικές έδρες), χώρο αποστείρωσης και εργαλειοδοσίας, γραφείο ειδικευομένων και αποδυτήρια προσωπικού.

Ακτινολογικό εργαστήριο «Ι. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΗΣ» (1ο υπόγειο)

Διαθέτει δύο ψηφιακά ενδοστοματικά ακτινογραφικά μηχανήματα, έναν ψηφιακό ορθοπαντομογράφο, έναν τομογράφο Υπολογιστικής Τομογραφίας Κωνικής Δέσμης (CBCT), και χώρο μηχανογράφησης.

Πειραματικό εργαστήριο ιστολογίας οστού «Α. ΒΕΗΣ» (5ος όροφος)

Διαθέτει ολοκληρωμένο σύστημα προετοιμασίας μη απασβεστιωμένων ιστολογικών παρασκευασμάτων οστού (EXAKT), οπτικό μικροσκόπιο, στερεοσκόπιο και λοιπό εργαστηριακό εξοπλισμό.

Γραμματεία και γραφεία προσωπικού (5ος όροφος)

Γραμματεία: Φακαλή Στέλλα

Τηλ: (+30) 2310 999606

e-mail: skfakali@dent.auth.gr

Διεύθυνση:

Εργαστήριο Οδοντοφατνιακής Χειρουργικής, Χειρουργικής Εμφυτευματολογίας και Ακτινολογίας

Τμήμα Οδοντιατρικής

Σχολή Επιστημών Υγείας

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

54124 Θεσσαλονίκη

5ος όροφος

Η εκπαίδευση των προπτυχιακών φοιτητών περιλαμβάνει θεωρητικά μαθήματα στο αμφιθέατρο, φροντιστηριακή και κλινική άσκηση. Στόχος του Εργαστηρίου είναι η απόκτηση βασικών θεωρητικών γνώσεων και κλινικών δεξιοτήτων που περιλαμβάνουν τα εξής ανά γνωστικό αντικείμενο:

ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ

1. Οδοντοφατνιακή Χειρουργική. Υπεύθυνοι μαθήματος Αν. Τσίρλης, Καθηγητής, Αλ. Βέης, Επικ. Καθηγητής.

– Πρόληψη μετάδοσης των λοιμώξεων

– Λήψη άρτιου ιατρικού και οδοντιατρικού ιστορικού

– Κλινική εξέταση και διαγνωστική προσέγγιση

– Εξοικείωση με τις παρακλινικές εξετάσεις (αιματολογικές, βιοχημικές κ.α.)

– Πραγματοποίηση εξαγωγής οδόντων

– Αντιμετώπιση μετεξακτικών επιπλοκών

– Οδοντογενείς λοιμώξεις – Αντιμετώπιση

– Βιοψία,

– Διάπλαση οστού

– Παρουσίαση χειρουργικών περιστατικών, όπως χειρουργική εξαγωγή υπολειμματικών ριζών, διευθέτηση εντοπισμένων εξωστόσεων, χειρουργική εξαγωγή ημιεγκλείστων δοντιών, χειρουργική των μαλακών ενδοστοματικών ιστών.

– Εξοικείωση με σύνθετα χειρουργικά περιστατικά, όπως χειρουργική εξαγωγή εγκλείστων δοντιών και αποκάλυψη έγκλειστων  δοντιών για ορθοδοντική διευθέτηση

– Προπροσθετική χειρουργική

– Αντιμετώπιση ασθενών με συστηματικά νοσήματα, χρόνια φαρμακευτική αγωγή και αιμορραγικές διαθέσεις.

2. Οδοντιατρική Ακτινολογία. Υπεύθυνος μαθήματος Χρ. Αγγελόπουλος Επίκ. Καθηγητής

– Ορθή χρήση της οδοντιατρικής ακτινολογικής εξέτασης

– ακτινοπροστασία

– Λήψη ενδοστοματικών ακτινογραφιών

– Ερμηνεία των ενδοστοματικών και εξωστοματικών οδοντιατρικών ακτινογραφημάτων

– Εξοικείωση με σύγχρονες ακτινολογικές τεχνικές (ψηφιακή, αξονική κ.α.)

3. Οδοντιατρική Αναισθησιολογία Υπεύθυνος μαθήματος Ν. Νταμπαράκης Επικ. Καθηγητής

– Γνώση των φαρμακολογικών ιδιοτήτων τοπικών αναισθητικών

– Επιλογή και ορθή εκτέλεση κατάλληλων τεχνικών τοπικής αναισθησίας κατά περίπτωση.

– Ανάλυση του εξοπλισμού και των επιμέρους τεχνικών, αλλά και του ενδεδειγμένου τρόπου της αντιμετώπισης των ασθενών με συστηματικά νοσήματα καθώς και των επειγόντων περιστατικών στο οδοντιατρείο.

Η παρακολούθηση και η επιτυχής εξέταση στο μάθημα της Οδοντιατρικής Αναισθησιολογίας είναι προαπαιτούμενα για τη συμμετοχή στην κλινική ΚΣΑΑ. 

4. Χειρουργική των οδοντικών εμφυτευμάτων Υπεύθυνος μαθήματος Α. Τσίρλης, Καθηγητής

– Γνώση των βιολογικών ιδιοτήτων των οδοντικών εμφυτευμάτων

– Γνώση των βασικών αρχών της θεραπείας με οδοντικά εμφυτεύματα όπως, είδη οδοντικών εμφυτευμάτων, ιατρικές αντενδείξεις, προεγχειρητικός έλεγχος, στάδια σχεδίου θεραπείας.

– Γνώση των κλινικών ενδείξεων και αντενδείξεων της θεραπείας με οδοντικά εμφυτεύματα

– Εξοικείωση με τις χειρουργικές τεχνικές και κατευθύνσεις τοποθέτησης των οδοντικών εμφυτευμάτων, χειρουργικά πρωτόκολλα κατά περίπτωση και χειρουργικές και μετεγχειρητικές επιπλοκές.

5. Επείγουσες ιατρικές καταστάσεις και ΚΑΡΠΑ. Υπεύθυνος μαθήματος Α. Τσίρλης, Καθηγητής

Πρωτόκολλα οδοντιατρικής αντιμετώπισης ασθενών με συστηματικά νοσήματα

– Πρόληψη των επειγουσών καταστάσεων σε ασθενείς με συστηματικά νοσήματα

– Αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών που μπορεί να συμβούν στο χώρο του οδοντιατρείου

– Θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση στην ΚΑΡΠΑ (σε πρόπλασμα)

Κατεβάστε το έγγραφο ΟΔΗΓΙΕΣ – ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΑΣΘΕΝΩΝ εδώ.

Από το 1994 έως το 2003, στο Εργαστήριο λειτούργησε το άτυπο διετές μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Μικρή Χειρουργική Στόματος, Ακτινολογία και Αναισθησιολογία» που θεσπίστηκε και εγκρίθηκε με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης Ειδικής Σύνθεσης (Γ.Σ. 101/19-3-1993) της Οδοντιατρικής Σχολής ΑΠΘ.

Από το 2003 έως το 2014, στο Εργαστήριο λειτούργησε το τριετές μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Οδοντοφατνιακή Χειρουργική, Χειρουργική Εμφυτευματολογία και Ακτινολογία» που εγκρίθηκε με την Υ.Α. 71659/Β7/2003 και τροποποιήθηκε με την Υ.Α. 57224/Β7/2007.

Από το 2014 έως το 2018, στο Εργαστήριο λειτούργησε το τριετές μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Οδοντοφατνιακή Χειρουργική και Ακτινολογία» που εγκρίθηκε με την Υ.Α. 210817/Ζ1/2014.

Από το 2019, στο Εργαστήριο λειτουργεί το τριετές μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Οδοντοφατνιακή Χειρουργική» που εγκρίθηκε με την Υ.Α. 31373/27-7-2018 (ΦΕΚ 3784/ τ.Β΄/3-9-2018) και τροποποιήθηκε με την Υ.Α. 5739/21-10-2019 (ΦΕΚ Β’ 3943/ 25-10-2019).

Επιπλέον, από το 2022 το Εργαστήριο διοργανώνει μετεκπαιδευτικό Πρόγραμμα Δια Βίου μάθησης για οδοντιάτρους «Βασική Χειρουργική των Οδοντικών Εμφυτευμάτων» διάρκειας ενός έτους (μερικής απασχόλησης).

Τέλος, το Εργαστήριο διοργανώνει σε ετήσια βάση εξαμηνιαίο μετεκπαιδευτικό πρόγραμμα για οδοντιάτρους «Ακτινοπροστασία – Ακτινοτεχνικές – Ακτινοδιαγνωστική», το πιστοποιητικό παρακολούθησης του οποίου χρησιμοποιείται για την έκδοση άδειας χρήσης ορθοπαντομογράφου.

ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΟΔΟΝΤΟΦΑΤΝΙΑΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ

Από το 2019, αποτελεί επίσημα αναγνωρισμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης στην οδοντιατρική ειδικότητα της Οδοντοφατνιακής Χειρουργικής, η οποία θεσμοθετήθηκε με τις Υπουργικές Αποφάσεις Αριθμ. Γ5α/Γ.Π.οικ. 64843/20-9-2018 (ΦΕΚ Β’ 4138) και Αριθμ. Γ5α/Γ.Π.οικ.41654/30-5-2019 (ΦΕΚ Β’ 2373/19-6-2019) του Υπουργείου Υγείας. Το μεταπτυχιακό πρόγραμμα είναι εναρμονισμένο με τα αντίστοιχα διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα εκπαίδευσης (Ευρωπαϊκή Οδηγία 2005/36/ΕΚ, EU document XV/E/8385/3/95-EN/Brussels 2001, κ.α.)

Η εκπαίδευση των μεταπτυχιακών φοιτητών περιλαμβάνει θεωρητικά φροντιστηριακά μαθήματα και κλινική άσκηση, με στόχο την απόκτηση θεωρητικών γνώσεων και κλινικών δεξιοτήτων ανάλογου επιπέδουστο αντικείμενο της χειρουργικής του στόματος. Με την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών χορηγείται Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στην Οδοντοφατνιακή Χειρουργική (Master of Science in Oral Surgery), με το οποίο παρέχεται η δυνατότητα συμμετοχής στις εξετάσεις για λήψη του τίτλου της οδοντιατρικής ειδικότητας της Οδοντοφατνιακής Χειρουργικής από το Υπουργείο Υγείας.

Αναλυτικοί Μαθησιακοί Στόχοι

Μαθήματα μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών εδώ

Οδοντιατρική ειδικότητα Οδοντοφατνιακής Χειρουργικής (ΦΕΚ Β’ 2373/19-6-2019)  (ΦΕΚ Ειδικότητας)

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ «ΒΑΣΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΤΩΝ ΟΔΟΝΤΙΚΩΝ ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΩΝ»

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα απευθύνεται σε επαγγελματίες Οδοντιάτρους οι οποίοι εκπαιδεύονται στις τεχνικές χειρουργικής τοποθέτησης των οδοντικών εμφυτευμάτων. Στόχος του προγράμματος είναι η παροχή σε βάθος θεωρητικών γνώσεων στο σύγχρονο αυτό γνωστικό αντικείμενο, αλλά και  η πρακτική άσκηση που θα καταστήσει τους εκπαιδευομένους ικανούς να εφαρμόσουν τις ανωτέρω τεχνικές και δεξιότητες στην επαγγελματική τους πράξη.

Γενικές πληροφορίες αναφορικά με το πρόγραμμα θα βρείτε εδώ

Αναλυτικότερα το πρόγραμμα περιλαμβάνει τα εξής

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ«ΑΚΤΙΝΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ – ΑΚΤΙΝΟΤΕΧΝΙΚΕΣ – ΑΚΤΙΝΟΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ»

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα απευθύνεται σε οδοντιάτρους οι οποίοι επιθυμούν να αποκτήσουν άδεια χρήσης ορθοπαντομογράφου. Οι οδοντίατροι που θα συμμετάσχουν στο ως άνω πρόγραμμα θα αποκτήσουν θεωρητικές γνώσεις αναφορικά με την Ακτινοπροστασία, τις Ακτινοτεχνικές και την Ακτινοδιαγνωστική, αλλά θα πραγματοποιήσουν και πρακτική άσκηση στο Ακτινολογικό Εργαστήριο του Οδοντιατρικού Τμήματος.

Το σεμινάριο πραγματοποιείται δύο φορές ετησιώς και το κόστος του ανέρχεται στα 450€. Οι ενδιαφερόμενοι αφού ολοκληρώσουν το θεωρητικό και πρακτικό μέρος του σεμιναρίου μπορούν να επικοινωνήσουν με τη Γραμματεία του Εργαστηρίου Οδοντοφατνιακής Χειρουργικής, Χειρ.Εμφυτευματολογίας και Ακτινολογίας, ώστε να ζητήσουν την έκδοση του πιστοποιητικού. Το πιστοιποιητικό δεν μπορεί να εκδοθεί αν δεν παρέλθει εξάμηνο από την ημερομηνία της αίτησης.

Οι οδοντίατροι που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο ως άνω πρόγραμμα θα πρέπει να αποστείλουν την αίτησή τους στο e-mail: skfakali@dent.auth.gr

Για περαιτέρω πληροφορίες μπορούν να επικοινώνήσουν με την κ.Στέλλα Φακαλή είτε τηλεφωνικά (τηλ.2310 999606), είτε ηλεκτρονικά (skfakali@dent.auth.gr)

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

 

Η ερευνητική δραστηριότητα των μελών του εργαστηρίου περιλαμβάνει την πραγματοποίηση εργαστηριακών και κλινικών μελετών στα παρακάτω πεδία:

– Έλεγχος της δράσης, της αποτελεσματικότητας και της τοξικότητας των τοπικών αναισθητικών, καθώς και βελτιστοποίηση των μεθόδων τοπικής αναισθησίας που χρησιμοποιούνται στην οδοντιατρική.

– Αξιολόγηση και βελτιστοποίηση των μεθόδων οδοντιατρικής αντιμετώπισης των ασθενών με συστηματικά νοσήματα, καθώς και των μεθόδων αντιμετώπισης ιατρικών επειγόντων περιστατικών στην οδοντιατρική.

– Αξιολόγηση και βελτιστοποίηση των μεθόδων χειρουργικής τοποθέτησης των οστεοενσωματούμενων οδοντικών εμφυτευμάτων, συμπεριλαμβανομένων των τεχνικών υπολογιστικά καθοδηγούμενης τοποθέτησης.

– Ιστολογικές μελέτες αξιολόγησης της οστεοενσωμάτωσης, καθώς και των μοσχευματικών υλικών που χρησιμοποιούνται στην οστική αναγέννηση.

– Αξιολόγηση και βελτιστοποίηση των συμβατικών και ψηφιακών απεικονιστικών μεθόδων στην οδοντιατρική (ενδοστοματικές και εξωστοματικές ακτινογραφικές, υπολογιστική τομογραφία κωνικής δέσμης κ.α.)

Ενδεικτικές μεταπτυχιακές διπλωματικές διατριβές

    1. ΠαναγιωτίδουΕλίζα. (2021). Αξιολόγηση της αυτοπεποίθησης και των δεξιοτήτων των τελειόφοιτων φοιτητών Οδοντιατρικής Α.Π.Θ. και Ε.Κ.Π.Α. στη χειρουργική στόματος.
    2. Μπότσης Χαρίσης. (2021). Αξιολόγηση της ακρίβειας της υπολογιστικής τομογραφίας κωνικής δέσμης (ΥΤΚΔ) στην μέτρηση πάχους του λεπτού φλοιώδους οστού γύρω από πειραματικές χειρουργικές βλάβες σε γνάθους χοίρων σε σχέση με τις παραμέτρους ακτινοβολίας. Invitro μελέτη.
    3. Ταχματζίδης Θεόδωρος. (2020). InVitro μελέτη των γεωμετρικών αλλαγών του 3D printed νάρθηκα καθοδηγούμενης τοποθέτησης εμφυτευμάτων κατά τον κλιβανισμό.
    4. Δερβίσογλου Θεόδωρος. (2019). Κλινική αναδρομική μελέτη ενός πρωτοκόλλου αντιμετώπισης ασθενών υπό αντιθρομβωτική αγωγή.
    5. Φωτόπουλος Ιωάννης. (2019). Αναδρομική μελέτη ελέγχου της ακρίβειας της υπολογιστικά κατευθυνόμενης τοποθέτησης εμφυτευμάτων (computerguidedsurgery) με χειρουργικούς νάρθηκες σε μερικώς ενόδοντες ασθενείς.
    6. Βεσαλά Άννα – Μαρία. (2019). Εξαγωγές δοντιών σε ασθενείς υπό αντιπηκτική αγωγή με νεότερα από του στόματος αντιπηκτικά. Συστηματική ανασκόπηση. Μετα-ανάλυση.
    7. Κυριακάκη Ιωάννα. (2019). Μελέτη της επίδρασης της δαμπιγκατράνης στην οστική επούλωση. Πειραματική μελέτη σε επίμυες.
    8. Σκιαδά Ειρήνη. (2019). Όψιμες μετεγχειρητικές λοιμώξεις μετά από χειρουργική εξαγωγή τρίτων γομφίων κάτω γνάθου: αναδρομική κλινική μελέτη.
    9. Βαϊτσίδης Ζήσης. (2018). Τομογραφική ανάλυση της πορείας του γναθιαίου πόρου και της σχέσης του με τα υπάρχοντα δόντια της κάτω γνάθου σε ενόδοντες ασθενείς.
    10. Θεοδωρίδης Χάρης. (2018). Τυχαία ακτινολογικά ευρήματα σε Υπολογιστικές Τομογραφίες Κωνικής Δέσμης και ταξινόμηση αυτών σύμφωνα με την κλινική τους σημασία.
    11. Πέτσα Ελένη. (2016). Συγκριτική αξιολόγηση της μετεγχειρητικής πορείας μετά από χειρουργική εξαγωγή εγκλείστων και ημιεγκλείστωνσωφρονιστήρων της κάτω γνάθου σε σχέση με την κατά πρώτο και δεύτερο σκοπό επούλωση: Διπλή τυφλή κλινική δοκιμή.
    12. Μαντά Καλλιόπη. (2016). Μελέτη της επίδρασης της ρύθμισης του pH του διαλύματος αρτικαΐνης στην αποτελεσματικότητα της τοπικής δι’ εμποτίσεως αναισθησίας του πρώτου μόνιμου γομφίου της κάτω γνάθου.

Ενδεικτικές διδακτορικές διατριβές

    1. Σαπουντζής Αλέξανδρος. (2020). Έλεγχος της ακρίβειας της υπολογιστικής τομογραφίας κωνικής δέσμης (CBCT) στην εκτίμηση του πάχους των περιεμφυτευματικών οστικών πετάλων και των πιθανών συνεπειών των σχετικών artifacts.
    2. ΓιαννοπούλουΜιχαέλα. (2016). Η αξιοπιστία ορθοδοντικών σημείων και μεταβλητών μετά από λήψη ψηφιακών πλάγιων και οπισθοπρόσθιωνκεφαλομετρικών ακτινογραφιών σε σταθερή και φυσική θέση κεφαλής.
    3. Φαρδή Αναστασία. (2015). Έλεγχος απορρόφησης περιαυχενικού οστού γύρω από εμφυτεύματα με επικάλυψη αντιμικροβιακούβιοϋμένα.
    4. Γεωργοπούλου – Καρανικόλα Θεοδώρα. (2013). Η επίδραση της δικλοφενάκης και σιμβαστατίνης στην επούλωση οστικών ελλειμμάτων: πειραματική μελέτη.
    5. Καφάς Παναγιώτης. (2013). Ανοσοϊστοχημική μελέτη του επιθηλιακού ιστού οδοντογενών περιακρορριζικών αλλοιώσεων.
    6. Παπαδοπούλου Αλεξάνδρα. (2013). Κλινική αξιολόγηση της ορθοδοντικά καθοδηγούμενης οστικής και ιστικής ανάπλασης σε περιπτώσεις άμεσων μετεξακτικών οδοντικών εμφυτευμάτων: κλινική και ακτινογραφική μελέτη.
    7. Τσατσανιάς Παναγιώτης. (2013). Προεγχειρητική αξιολόγηση των εμφυτευματικών θέσεων σε ξηρές γνάθους, με τη χρήση του υπολογιστικού τομογράφου κωνικής δέσμης Newtom: σύγκριση των πιθανών παραμορφώσεων στις κάθετες τομές, μεταξύ της ορθής και άλλων, εκτός της ορθής, θέσεων του ασθενή στο οριζόντιο επίπεδο.
    8. Μανωλόπουλος Σωτήρης. (2012). Συμβολή της υπερηχητικήςαιματοταχυμετρίας στη μελέτη των τοπικών μεταβολών στην κυκλοφορία του αίματος που προκαλούνται κατά την επίδραση τοπικών οδοντιατρικών αναισθητικών διαλυμάτων.
    9. Καλαντίδης Κωνσταντίνος. (2011). Μελέτη των κλινικών επιπτώσεων της αποκάλυψης των μεμβρανών e-PTFE στη στοματική κοιλότητα σε περιστατικά κατευθυνόμενης οστικής αναγέννησης.
    10. Μαρουφίδης Νικόλαος. (2009). Πειραματική μελέτη της συμβολής του εμπλουτισμένου σε αιμοπετάλια πλάσματος (PRP) στην κατευθυνόμενη οστική αναγέννηση τεχνητών οστικών ελλειμμάτων με και χωρίς την προσθήκη διαφόρων οστικών μοσχευματικών υλικών.
    11. Καραμάνης Στυλιανός. (2009). Συγκριτική αξιολόγηση του ανόργανου φυσικού οστού με προσθήκη συνθετικού πεπτιδίου (P-15), ανόργανου φυσικού οστού και αυτόλογου οστού ως μέσων οστικής αναγέννησης: ιστολογική και ιστομορφομετρική μελέτη.

Ενδεικτικές δημοσιεύσεις μελών του Εργαστηρίου

  1. Fotopoulos I, Lillis T, Panagiotidou E, Kapagiannidis I, Nazaroglou I, Dabarakis N. Accuracy of dental implant placement with 3D printed surgical templates by using Implant Studio and MGuide. An observational study. Int J Comput Dent. 2022; 25(3): 249-256
  2. Delantoni A, Sarafopoulos A, Polanagnostaki A, Orhan K. B-mode and color Doppler imaging of carotid paragangliomas in different neck regions. J Ultrason. 2020;20(82):e218-e221
  3. Lillis T, Veis A, Sakellaridis N, Tsirlis A, Dailiana Z. Effect of clopidogrel in bone healing-experimental study in rabbits. World J Orthop. 2019;10(12):434-445
  4. Fardi A, Kodonas K, Lillis Th, Veis A. Top cited articles in implant dentistry. International Journal of Oral & Maxillofacial Implants 2017; 32 (3): 555-564
  5. Veis A, Dabarakis N, Koutrogiannis C, Barlas I, Petsa E, Romanos G. Evaluation of Vertical Bone Regeneration Using Block and Particulate Forms of Bio-Oss Bone Graft: A Histologic Study in the Rabbit Mandible. J Oral Implantol. 2015;41(3):e66-72
  6. Lillis Th, Ziakas A, Koskinas K, Tsirlis A, Giannoglou G. Safety of dental extractions during uninterrupted single or dual antiplatelet treatment. American Journal of Cardiology 2011; 108 (7): 964-7
  7. Fardi A, Kondylidou-Sidira A, Bachour Z, Parisis N, Tsirlis A. Incidence of impacted and supernumerary teeth-a radiographic study in a North Greek population. Med Oral Patol Oral Cir Bucal. 2011;16(1):e56-61
  8. Arapostathis KN, Dabarakis NN, Coolidge T, Tsirlis A, Kotsanos N. Comparison of acceptance, preference, and efficacy between jet injection INJEX and local infiltration anesthesia in 6 to 11 year old dental patients. AnesthProg. 2010;57(1):3-12
  9. Parissis N, Angelopoulos C, Mantegari S, Karamanis S, Masood F, Tsirlis A. A comparison of panoramic image quality between a digital radiography storage phosphor system and a film-based system. J Contemp Dent Pract. 2010;11(1):E009-16
  10. Veis A, Parissis N, Tsirlis A, Papadeli C, Marinis G, Zogakis A. Evaluation of peri-implant marginal bone loss using modified abutment connections at various crestal level placements. Int J Periodontics Restorative Dent. 2010;30(6):609-17

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Κλινική προπτυχιακής εκπαίδευσης «Δ. ΧΑΤΖΗΦΩΤΙΑΔΗΣ» (2ος όροφος)

Η κλινική ανακαινίστηκε το 2019 με ίδιους πόρους του Εργαστηρίου. Διαθέτει 13 οδοντιατρικές έδρες, πάγκους εργασίας, χώρο αποστείρωσης, εργαλειοδοσίας και μηχανογράφησης.

Κλινική μεταπτυχιακής εκπαίδευσης  «Δ. ΙΑΚΩΒΙΔΗΣ» (2ος όροφος)

Η κλινική ανακαινίστηκε το 2019 με ίδιους πόρους του Εργαστηρίου. Διαθέτει τρεις αίθουσες χειρουργείων, ψηφιακό ενδοστοματικό ακτινογραφικό μηχάνημα, εξωτερικό ιατρείο (2 οδοντιατρικές έδρες), χώρο αποστείρωσης και εργαλειοδοσίας, γραφείο ειδικευομένων και αποδυτήρια προσωπικού.

Ακτινολογικό εργαστήριο «Ι. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΗΣ» (1ο υπόγειο)

Διαθέτει δύο ψηφιακά ενδοστοματικά ακτινογραφικά μηχανήματα, έναν ψηφιακό ορθοπαντομογράφο, έναν τομογράφο Υπολογιστικής Τομογραφίας Κωνικής Δέσμης (CBCT), και χώρο μηχανογράφησης.

Πειραματικό εργαστήριο ιστολογίας οστού «Α. ΒΕΗΣ» (5ος όροφος)

Διαθέτει ολοκληρωμένο σύστημα προετοιμασίας μη απασβεστιωμένων ιστολογικών παρασκευασμάτων οστού (EXAKT), οπτικό μικροσκόπιο, στερεοσκόπιο και λοιπό εργαστηριακό εξοπλισμό.

Γραμματεία και γραφεία προσωπικού (5ος όροφος)

Γραμματεία: Φακαλή Στέλλα

Τηλ: (+30) 2310 999606

e-mail: skfakali@dent.auth.gr

Διεύθυνση:

Εργαστήριο Οδοντοφατνιακής Χειρουργικής, Χειρουργικής Εμφυτευματολογίας και Ακτινολογίας

Τμήμα Οδοντιατρικής

Σχολή Επιστημών Υγείας

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

54124 Θεσσαλονίκη

5ος όροφος