Το Εργαστήριο Στοματολογίας ιδρύθηκε το 1959, με το Ν. Διάταγμα 3974/1959 (ΦΕΚ 188/7-9-59 τ.Α΄).
Ανήκει στον Τομέα Παθολογίας και Χειρουργικής Στόματος, ο οποίος μετονομάστηκε σε Τομέας Στοματικής – Γναθοπροσωπικής Παθολογίας, Χειρουργικής και Ακτινολογίας με την Υπουργική Απόφαση 115899/Ζ1/2016 (ΦΕΚ 2835/7-9-2016 τ.Β΄)
Το Εργαστήριο Στοματολογίας, λειτουργεί ανελλιπώς από το 1959 (πρώτο έτος της λειτουργίας του Οδοντιατρικού Τμήματος του Α.Π.Θ.). Σήμερα, στεγάζεται στο κτίριο του Οδοντιατρικού Τμήματος του Α.Π.Θ. που βρίσκεται στην Πανεπιστημιούπολη, κοντά στο Π.Γ.Ν. ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, καταλαμβάνοντας τμήματα των 3ου και 4ου ορόφων.
Διευθυντής του Εργαστηρίου
Ο Καθηγητής Αθανάσιος Πουλόπουλος
Το γνωστικό αντικείμενο της Στοματολογίας
Η Στοματολογία είναι ο κλάδος της Οδοντιατρικής επιστήμης που ασχολείται:
α) με τη μελέτη της αιτιοπαθογένειας, της επιδημιολογίας, της κλινικής εικόνας, των εργαστηριακών και παρακλινικών εξετάσεων, της διάγνωσης και διαφοροδιάγνωσης, της πρόγνωσης, της θεραπείας, και της πρόληψης τοπικών νόσων και παθήσεων που αναπτύσσονται στη στοματογναθοπροσωπική περιοχή (συμπεριλαμβανομένων και των σιαλογόνων αδένων), και
β) με τη μελέτη της σημειολογίας και συμπτωματολογίας συστηματικών νόσων και συνδρόμων που εκδηλώνονται στη στοματογναθοπροσωπική χώρα (συμπεριλαμβανομένων και των σιαλογόνων αδένων), η αξιολόγηση των οποίων μπορεί να οδηγήσει ή να συμβάλει στη διάγνωση της συστηματικής νόσου ή συνδρόμου.
Στόχοι του Εργαστηρίου
Το Εργαστήριο Στοματολογίας ανήκει στον Τομέα Παθολογίας και Χειρουργικής Στόματος του Οδοντιατρικού Τμήματος. Στους στόχους του περιλαμβάνονται:
- η θεωρητική και κλινική εκπαίδευση των προπτυχιακών φοιτητών της Οδοντιατρικής στο γνωστικό αντικείμενο της Στοματολογίας,
- η θεωρητική και κλινική εκπαίδευση μεταπτυχιακών φοιτητών (πτυχιούχων της Οδοντιατρικής), ώστε οι εν λόγω επιστήμονες να εξειδικευτούν στη Στοματολογία,
- η παροχή περίθαλψης σε ασθενείς με στοματολογικά προβλήματα, που χορηγείται στα πλαίσια των προπτυχιακού και μετεκπαιδευτικού εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Εργαστηρίου,
- η έρευνα, σε θέματα του γνωστικού αντικειμένου της Στοματολογίας, και
- η επιμόρφωση οδοντιάτρων και άλλων επιστημόνων σε θέματα του γνωστικού αντικειμένου της Στοματολογίας.
Μέλη ΔΕΠ του Εργαστηρίου
Όνομα |
Βαθμός |
Τηλέφωνο |
|
Αθανάσιος Πουλόπουλος | Καθηγητής | (+30)2310-999528 | akpoul@yahoo.gr |
Δημήτριος Ανδρεάδης | Επίκουρος Καθηγητής | (+30)2310-999538 | dandrea@dent.auth.gr |
Απόστολος Ματιάκης | Λέκτορας | (+30)2310-999535 | amatiakis@dent.auth.gr |
Διοικητικό προσωπικό του Εργαστηρίου
Όνομα |
Ιδιότητα |
Τηλέφωνο |
|
Χαρίκλεια Λογγινίδου | ΕΔΙΠ | (+30)2310-999555 | harion@dent.auth.gr |
Πηνελόπη Αναστασιάδου | ΕΔΙΠ | (+30)2310-994664 | apinelopi@theo.auth.gr |
Διευθυντής εργαστηρίου:
Προσωπικό εργαστηρίου:
Προπτυχιακή εκπαίδευση
Στα πλαίσια του προπτυχιακού εκπαιδευτικού προγράμματος του Εργαστηρίου, διδάσκονται τα μαθήματα:
- Στοματολογία Ι (στo εξάμηνo Ζ ) με τη μορφή του υποχρεωτικού-φροντιστηριακού μαθήματος. Η χρονική διάρκεια του μαθήματος είναι 13 δίωρα.
u. Στοματολογία ΙI (στo εξάμηνo H ) με τη μορφή του υποχρεωτικού-φροντιστηριακού μαθήματος. Η χρονική διάρκεια του μαθήματος είναι 13 δίωρα.
- Στοματολογία ΙΙΙ (στo εξάμηνo Θ ) με τη μορφή του υποχρεωτικού-φροντιστηριακού μαθήματος που περιλαμβάνει θεωρητική επιμόρφωση και κλινική άσκηση. Η χρονική διάρκεια του μαθήματος είναι 13 δίωρα.
u. Στοματολογία ΙV (στo εξάμηνo I ) με τη μορφή του υποχρεωτικού-φροντιστηριακού μαθήματος που περιλαμβάνει θεωρητική επιμόρφωση και κλινική άσκηση. Η
χρονική διάρκεια του μαθήματος είναι 13 δίωρα.
Η αξιολόγηση των φοιτητών γίνεται με γραπτές ή/και προφορικές εξετάσεις, αντίστοιχα για το κάθε μάθημα, στο τέλος των Z, Η, Θ και Ι εξαμήνων.
Συντονιστής των δύο μαθημάτων είναι ο Διευθυντής του Εργαστηρίου και στην εκπαιδευτική διαδικασία συμμετέχουν όλα τα μέλη ΔΕΠ του Εργαστηρίου.
Μεταπτυχιακή εκπαίδευση
Ο στόχος του μεταπτυχιακού προγράμματος της Στοματολογίας, είναι η εξειδίκευση πτυχιούχων Οδοντιατρικής στο γνωστικό αντικείμενο της Στοματολογίας. Η διάρκεια των μεταπτυχιακών σπουδών είναι τριετής. Η επιλογή των μεταπτυχιακών φοιτητών, γίνεται από τριμελή επιτροπή, στην οποία μετέχουν δύο μέλη ΔΕΠ του Εργαστηρίου και ο Διευθυντής του προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών του Οδοντιατρικού Τμήματος. Η τριμελής επιτροπή ύστερα από την αξιολόγηση των υποψηφιοτήτων (βιογραφικό υπόμνημα και προσωπική συνέντευξη), επιλέγει τους μεταπτυχιακούς φοιτητές που θα παρακολουθήσουν το πρόγραμμα.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει θεωρητική επιμόρφωση και πρακτική-κλινική άσκηση σε ασθενείς.
Στα πλαίσια της θεωρητικής επιμόρφωσης, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές παρακολουθούν εκπαιδευτικά σεμινάρια ιστολογίας και φυσιολογίας του στόματος, στοματοδιαγνωστικής, βιοπαθολογίας στόματος γηριατρικών ασθενών, ιστοπαθολογίας νόσων και παθήσεων που περιέχονται στο γνωστικό αντικείμενο της Στοματολογίας, ογκολογίας και καρκινογένεσης, φαρμακολογίας και φαρμακοδυναμικής σε ασθενείς με γενικά νοσήματα, ανοσολογίας, ανοσοπαθολογίας, μικροβιολογίας του στόματος και ειδικών θεμάτων. Κάθε σεμινάριο, ανάλογα με το αντικείμενο, διαρκεί και ολοκληρώνεται σε διαφορετικό χρονικό διάστημα. Στο τέλος κάθε σεμιναρίου οι μεταπτυχιακοί φοιτητές αξιολογούνται με γραπτές ή/και προφορικές εξετάσεις, τα θέματα των οποίων επιλέγει και βαθμολογεί το υπεύθυνο για κάθε σεμινάριο μέλος ΔΕΠ του Εργαστηρίου. Εκτός των ανωτέρω, παρακολουθούν μαθήματα ή επιστημονικές διαλέξεις με σχετικά του αντικειμένου θέματα, που αναπτύσσονται από μέλη ΔΕΠ άλλων Εργαστηρίων του Τμήματος, ή άλλων Τμημάτων του Α.Π.Θ. ή/και άλλων εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και συμμετέχουν ενεργά σε βιβλιογραφικές ενημερώσεις σε θέματα του γνωστικού αντικειμένου της Στοματολογίας.
Η πρακτική-κλινική άσκηση των μεταπτυχιακών φοιτητών γίνεται στην Κλινική της Στοματολογίας. Η άσκηση περιλαμβάνει λήψη του ιστορικού των ασθενών, κλινική εξέταση και λήψη βιοψίας (όπου χρειάζεται), συμμετοχή στη θεραπευτική αντιμετώπιση, και μακροχρόνια παρακολούθηση των ασθενών ώστε να αξιολογείται το αποτέλεσμα της θεραπευτικής παρέμβασης.
Επίσης, εκπαιδεύονται στο Εργαστήριο Ιστοπαθολογίας, σε εργαστηριακές τεχνικές ιστοπαθολογίας και ανοσοϊστοχημείας,
Συντονιστής του προγράμματος είναι ο Διευθυντής του Εργαστηρίου. Υπεύθυνος για κάθε σεμινάριο χωριστά είναι ένα από τα μέλη ΔΕΠ του εργαστηρίου και στην εκπαιδευτική διαδικασία μετέχουν όλα τα μέλη ΔΕΠ του Εργαστηρίου.
Κατά τη διάρκεια της τριετούς εκπαίδευσης, εκτός των όσων ήδη προαναφέρθηκαν, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές, μετέχουν με παρουσιάσεις σε επιστημονικές εκδηλώσεις (Συνέδρια, Συμπόσια, Σεμινάρια, Ημερίδες και Συνεδρίες) και δημοσιεύουν άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά.
H εκπαίδευσή τους ολοκληρώνεται με τη συγγραφή διπλωματικής διατριβής, με θέμα που επιλέγεται από τα μέλη ΔΕΠ του Εργαστηρίου. Τη διπλωματική τους διατριβή παρουσιάζουν και υποστηρίζουν ενώπιον τριμελούς επιτροπής, σε ανοιχτή για το κοινό Συνεδρία. Στο τέλος της Συνεδρίας η διπλωματική διατριβή αξιολογείται και βαθμολογείται από την τριμελή επιστημονική επιτροπή.
Έρευνα
Η έρευνα σε θέματα του γνωστικού αντικειμένου είναι ένας από τους βασικούς στόχους του Εργαστηρίου. Στο Εργαστήριο υπηρέτησαν και υπηρετούν μέλη ΔΕΠ με πολύχρονες και ουσιαστικές εξειδικεύσεις, που ασχολούνται και με την έρευνα. Μέλη ΔΕΠ, υποψήφιοι διδάκτορες και μεταπτυχιακοί φοιτητές του Εργαστηρίου, συνεργάζονται σε ερευνητικό επίπεδο, με επιστήμονες και άλλων Εργαστηρίων του Τμήματος ή/και άλλων Τμημάτων του Πανεπιστημίου ή/και άλλων επιστημονικών Ιδρυμάτων της Ελλάδος και του εξωτερικού.
Τα αποτελέσματα της ερευνητικής δραστηριότητας του Εργαστηρίου αντικατοπτρίζονται:
- στον εξαιρετικά μεγάλο αριθμό παρουσιάσεων-ανακοινώσεων από μέλη του Εργαστηρίου σε επιστημονικές εκδηλώσεις που έλαβαν χώρα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό,
- στον εξαιρετικά μεγάλο αριθμό εργασιών που προέρχονται από το Εργαστήριο και δημοσιεύθηκαν στην ελληνική και διεθνή βιβλιογραφία,
- στη μεγάλη αποδοχή των επιστημονικών απόψεων του Εργαστηρίου από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα,
- στην ποιότητα των διπλωματικών διατριβών που κατατίθενται από τους μεταπτυχιακούς φοιτητές, και
- στον αριθμό και στην ποιότητα των διδακτορικών διατριβών που εκπονήθηκαν στο Εργαστήριο.
Αξιοσημείωτο είναι ότι μέλη ΔΕΠ του Εργαστηρίου, συνέβαλαν και στην εκπόνηση διπλωματικών και διδακτορικών διατριβών, επιστημόνων που διοικητικά ανήκουν σε άλλα Εργαστήρια του Τμήματος. Σημαντική συμμετοχή στο ερευνητικό έργο του Εργαστηρίου παρέχει το Εργαστήριο Ιστοπαθολογίας.
Επιμόρφωση οδοντιάτρων
Το Εργαστήριο Στοματολογίας, συμμετέχει ή οργανώνει επιστημονικές εκδηλώσεις (Συνέδρια, Συμπόσια, Σεμινάρια, Ημερίδες και Συνεδρίες) που στοχεύουν στην επιμόρφωση οδοντιάτρων ή/και άλλων επιστημόνων, σε θέματα του γνωστικού αντικειμένου της Στοματολογίας.
Κλινική Στοματολογίας
Στα πλαίσια των προπτυχιακού και μεταπτυχιακού εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Εργαστηρίου, λειτουργεί Κλινική που παρέχει περίθαλψη σε ασθενείς με στοματολογικά προβλήματα. Οι ασθενείς προσέρχονται στην Κλινική αυτοβούλως ή παραπέμπονται από οδοντιάτρους, ιατρούς άλλων ειδικοτήτων ή νοσηλευτικές μονάδες.
Σήμερα, η Κλινική της Στοματολογίας, στεγάζεται στον 4ο όροφο του κτιρίου του Οδοντιατρικού Τμήματος. Λειτουργεί από τα τέλη Σεπτεμβρίου έως και τα μέσα Ιουνίου, καθημερινά, τις πρωινές ώρες κάθε εργάσιμης ημέρας.
Υπεύθυνοι της Κλινικής είναι δύο μέλη ΔΕΠ του Εργαστηρίου που εναλλάσσονται καθημερινά. Στις εργασίες της Κλινικής μετέχουν και οι μεταπτυχιακοί φοιτητές του Εργαστηρίου, ενώ οι προπτυχιακοί φοιτητές παρακολουθούν τις εργασίες που λαμβάνουν χώρα.
Εργαστήριο Ιστοπαθολογίας
Για την υποστήριξη του κλινικού, εκπαιδευτικού, αλλά και ερευνητικού έργου, το Εργαστήριο Στοματολογίας, από τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του, οργάνωσε Εργαστήριο Ιστοπαθολογίας. Το εν λόγω Εργαστήριο διοικητικά και οργανωτικά ανήκει στο Εργαστήριο της Στοματολογίας, αλλά υποστηρίζει και το κλινικό και ερευνητικό έργο και των άλλων Εργαστηρίων του Οδοντιατρικού Τμήματος. Επανδρώνεται από έναν ειδικευμένο Παθολογοανατόμο Ιατρό (εξωτερικό επιστημονικό συνεργάτη) και ένα μέλος ΕΤΕΠ.
Στεγάζεται στον 3ο όροφο του κτιρίου του Οδοντιατρικού Τμήματος και διοικητικός υπεύθυνος είναι ο Διευθυντής του Εργαστηρίου Στοματολογίας.
Γραμματεία
Στεγάζεται στον 4ο όροφο του κτιρίου του Οδοντιατρικού Τμήματος, και λειτουργεί καθημερινά, τις πρωινές ώρες κάθε εργάσιμης ημέρας.
Χρέη γραμματέως εκτελεί: η κ. Χαρίκλεια Λογγινίδου.
Τηλέφωνο επικοινωνίας: (+30)2310-999555
Fax: (+30)2310-999554
Email: harion@dent.auth.gr
Προπτυχιακή εκπαίδευση
Στα πλαίσια του προπτυχιακού εκπαιδευτικού προγράμματος του Εργαστηρίου, διδάσκονται τα μαθήματα:
- Στοματολογία Ι (στo εξάμηνo Ζ ) με τη μορφή του υποχρεωτικού-φροντιστηριακού μαθήματος. Η χρονική διάρκεια του μαθήματος είναι 13 δίωρα.
u. Στοματολογία ΙI (στo εξάμηνo H ) με τη μορφή του υποχρεωτικού-φροντιστηριακού μαθήματος. Η χρονική διάρκεια του μαθήματος είναι 13 δίωρα.
- Στοματολογία ΙΙΙ (στo εξάμηνo Θ ) με τη μορφή του υποχρεωτικού-φροντιστηριακού μαθήματος που περιλαμβάνει θεωρητική επιμόρφωση και κλινική άσκηση. Η χρονική διάρκεια του μαθήματος είναι 13 δίωρα.
u. Στοματολογία ΙV (στo εξάμηνo I ) με τη μορφή του υποχρεωτικού-φροντιστηριακού μαθήματος που περιλαμβάνει θεωρητική επιμόρφωση και κλινική άσκηση. Η
χρονική διάρκεια του μαθήματος είναι 13 δίωρα.
Η αξιολόγηση των φοιτητών γίνεται με γραπτές ή/και προφορικές εξετάσεις, αντίστοιχα για το κάθε μάθημα, στο τέλος των Z, Η, Θ και Ι εξαμήνων.
Συντονιστής των δύο μαθημάτων είναι ο Διευθυντής του Εργαστηρίου και στην εκπαιδευτική διαδικασία συμμετέχουν όλα τα μέλη ΔΕΠ του Εργαστηρίου.
Μεταπτυχιακή εκπαίδευση
Ο στόχος του μεταπτυχιακού προγράμματος της Στοματολογίας, είναι η εξειδίκευση πτυχιούχων Οδοντιατρικής στο γνωστικό αντικείμενο της Στοματολογίας. Η διάρκεια των μεταπτυχιακών σπουδών είναι τριετής. Η επιλογή των μεταπτυχιακών φοιτητών, γίνεται από τριμελή επιτροπή, στην οποία μετέχουν δύο μέλη ΔΕΠ του Εργαστηρίου και ο Διευθυντής του προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών του Οδοντιατρικού Τμήματος. Η τριμελής επιτροπή ύστερα από την αξιολόγηση των υποψηφιοτήτων (βιογραφικό υπόμνημα και προσωπική συνέντευξη), επιλέγει τους μεταπτυχιακούς φοιτητές που θα παρακολουθήσουν το πρόγραμμα.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει θεωρητική επιμόρφωση και πρακτική-κλινική άσκηση σε ασθενείς.
Στα πλαίσια της θεωρητικής επιμόρφωσης, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές παρακολουθούν εκπαιδευτικά σεμινάρια ιστολογίας και φυσιολογίας του στόματος, στοματοδιαγνωστικής, βιοπαθολογίας στόματος γηριατρικών ασθενών, ιστοπαθολογίας νόσων και παθήσεων που περιέχονται στο γνωστικό αντικείμενο της Στοματολογίας, ογκολογίας και καρκινογένεσης, φαρμακολογίας και φαρμακοδυναμικής σε ασθενείς με γενικά νοσήματα, ανοσολογίας, ανοσοπαθολογίας, μικροβιολογίας του στόματος και ειδικών θεμάτων. Κάθε σεμινάριο, ανάλογα με το αντικείμενο, διαρκεί και ολοκληρώνεται σε διαφορετικό χρονικό διάστημα. Στο τέλος κάθε σεμιναρίου οι μεταπτυχιακοί φοιτητές αξιολογούνται με γραπτές ή/και προφορικές εξετάσεις, τα θέματα των οποίων επιλέγει και βαθμολογεί το υπεύθυνο για κάθε σεμινάριο μέλος ΔΕΠ του Εργαστηρίου. Εκτός των ανωτέρω, παρακολουθούν μαθήματα ή επιστημονικές διαλέξεις με σχετικά του αντικειμένου θέματα, που αναπτύσσονται από μέλη ΔΕΠ άλλων Εργαστηρίων του Τμήματος, ή άλλων Τμημάτων του Α.Π.Θ. ή/και άλλων εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και συμμετέχουν ενεργά σε βιβλιογραφικές ενημερώσεις σε θέματα του γνωστικού αντικειμένου της Στοματολογίας.
Η πρακτική-κλινική άσκηση των μεταπτυχιακών φοιτητών γίνεται στην Κλινική της Στοματολογίας. Η άσκηση περιλαμβάνει λήψη του ιστορικού των ασθενών, κλινική εξέταση και λήψη βιοψίας (όπου χρειάζεται), συμμετοχή στη θεραπευτική αντιμετώπιση, και μακροχρόνια παρακολούθηση των ασθενών ώστε να αξιολογείται το αποτέλεσμα της θεραπευτικής παρέμβασης.
Επίσης, εκπαιδεύονται στο Εργαστήριο Ιστοπαθολογίας, σε εργαστηριακές τεχνικές ιστοπαθολογίας και ανοσοϊστοχημείας,
Συντονιστής του προγράμματος είναι ο Διευθυντής του Εργαστηρίου. Υπεύθυνος για κάθε σεμινάριο χωριστά είναι ένα από τα μέλη ΔΕΠ του εργαστηρίου και στην εκπαιδευτική διαδικασία μετέχουν όλα τα μέλη ΔΕΠ του Εργαστηρίου.
Κατά τη διάρκεια της τριετούς εκπαίδευσης, εκτός των όσων ήδη προαναφέρθηκαν, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές, μετέχουν με παρουσιάσεις σε επιστημονικές εκδηλώσεις (Συνέδρια, Συμπόσια, Σεμινάρια, Ημερίδες και Συνεδρίες) και δημοσιεύουν άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά.
H εκπαίδευσή τους ολοκληρώνεται με τη συγγραφή διπλωματικής διατριβής, με θέμα που επιλέγεται από τα μέλη ΔΕΠ του Εργαστηρίου. Τη διπλωματική τους διατριβή παρουσιάζουν και υποστηρίζουν ενώπιον τριμελούς επιτροπής, σε ανοιχτή για το κοινό Συνεδρία. Στο τέλος της Συνεδρίας η διπλωματική διατριβή αξιολογείται και βαθμολογείται από την τριμελή επιστημονική επιτροπή.
Έρευνα
Η έρευνα σε θέματα του γνωστικού αντικειμένου είναι ένας από τους βασικούς στόχους του Εργαστηρίου. Στο Εργαστήριο υπηρέτησαν και υπηρετούν μέλη ΔΕΠ με πολύχρονες και ουσιαστικές εξειδικεύσεις, που ασχολούνται και με την έρευνα. Μέλη ΔΕΠ, υποψήφιοι διδάκτορες και μεταπτυχιακοί φοιτητές του Εργαστηρίου, συνεργάζονται σε ερευνητικό επίπεδο, με επιστήμονες και άλλων Εργαστηρίων του Τμήματος ή/και άλλων Τμημάτων του Πανεπιστημίου ή/και άλλων επιστημονικών Ιδρυμάτων της Ελλάδος και του εξωτερικού.
Τα αποτελέσματα της ερευνητικής δραστηριότητας του Εργαστηρίου αντικατοπτρίζονται:
- στον εξαιρετικά μεγάλο αριθμό παρουσιάσεων-ανακοινώσεων από μέλη του Εργαστηρίου σε επιστημονικές εκδηλώσεις που έλαβαν χώρα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό,
- στον εξαιρετικά μεγάλο αριθμό εργασιών που προέρχονται από το Εργαστήριο και δημοσιεύθηκαν στην ελληνική και διεθνή βιβλιογραφία,
- στη μεγάλη αποδοχή των επιστημονικών απόψεων του Εργαστηρίου από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα,
- στην ποιότητα των διπλωματικών διατριβών που κατατίθενται από τους μεταπτυχιακούς φοιτητές, και
- στον αριθμό και στην ποιότητα των διδακτορικών διατριβών που εκπονήθηκαν στο Εργαστήριο.
Αξιοσημείωτο είναι ότι μέλη ΔΕΠ του Εργαστηρίου, συνέβαλαν και στην εκπόνηση διπλωματικών και διδακτορικών διατριβών, επιστημόνων που διοικητικά ανήκουν σε άλλα Εργαστήρια του Τμήματος. Σημαντική συμμετοχή στο ερευνητικό έργο του Εργαστηρίου παρέχει το Εργαστήριο Ιστοπαθολογίας.
Επιμόρφωση οδοντιάτρων
Το Εργαστήριο Στοματολογίας, συμμετέχει ή οργανώνει επιστημονικές εκδηλώσεις (Συνέδρια, Συμπόσια, Σεμινάρια, Ημερίδες και Συνεδρίες) που στοχεύουν στην επιμόρφωση οδοντιάτρων ή/και άλλων επιστημόνων, σε θέματα του γνωστικού αντικειμένου της Στοματολογίας.
Κλινική Στοματολογίας
Στα πλαίσια των προπτυχιακού και μεταπτυχιακού εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Εργαστηρίου, λειτουργεί Κλινική που παρέχει περίθαλψη σε ασθενείς με στοματολογικά προβλήματα. Οι ασθενείς προσέρχονται στην Κλινική αυτοβούλως ή παραπέμπονται από οδοντιάτρους, ιατρούς άλλων ειδικοτήτων ή νοσηλευτικές μονάδες.
Σήμερα, η Κλινική της Στοματολογίας, στεγάζεται στον 4ο όροφο του κτιρίου του Οδοντιατρικού Τμήματος. Λειτουργεί από τα τέλη Σεπτεμβρίου έως και τα μέσα Ιουνίου, καθημερινά, τις πρωινές ώρες κάθε εργάσιμης ημέρας.
Υπεύθυνοι της Κλινικής είναι δύο μέλη ΔΕΠ του Εργαστηρίου που εναλλάσσονται καθημερινά. Στις εργασίες της Κλινικής μετέχουν και οι μεταπτυχιακοί φοιτητές του Εργαστηρίου, ενώ οι προπτυχιακοί φοιτητές παρακολουθούν τις εργασίες που λαμβάνουν χώρα.
Εργαστήριο Ιστοπαθολογίας
Για την υποστήριξη του κλινικού, εκπαιδευτικού, αλλά και ερευνητικού έργου, το Εργαστήριο Στοματολογίας, από τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του, οργάνωσε Εργαστήριο Ιστοπαθολογίας. Το εν λόγω Εργαστήριο διοικητικά και οργανωτικά ανήκει στο Εργαστήριο της Στοματολογίας, αλλά υποστηρίζει και το κλινικό και ερευνητικό έργο και των άλλων Εργαστηρίων του Οδοντιατρικού Τμήματος. Επανδρώνεται από έναν ειδικευμένο Παθολογοανατόμο Ιατρό (εξωτερικό επιστημονικό συνεργάτη) και ένα μέλος ΕΤΕΠ.
Στεγάζεται στον 3ο όροφο του κτιρίου του Οδοντιατρικού Τμήματος και διοικητικός υπεύθυνος είναι ο Διευθυντής του Εργαστηρίου Στοματολογίας.
Γραμματεία
Στεγάζεται στον 4ο όροφο του κτιρίου του Οδοντιατρικού Τμήματος, και λειτουργεί καθημερινά, τις πρωινές ώρες κάθε εργάσιμης ημέρας.
Χρέη γραμματέως εκτελεί: η κ. Χαρίκλεια Λογγινίδου.
Τηλέφωνο επικοινωνίας: (+30)2310-999555
Fax: (+30)2310-999554
Email: harion@dent.auth.gr