Search
Close this search box.

Τμήμα Οδοντιατρικής

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Βιβλιοθήκη

 

 

Η Βιβλιοθήκη του Τμήματος Οδοντιατρικής άρχισε την οργάνωση και λειτουργία της, ως τμηματική περιφερειακή βιβλιοθήκη στις αρχες του 1993, με την ενσωμάτωση του υλικού των βιβλιοθηκών των τεσσάρων Τομέων του Τμήματος.

 

Αποτελεί μία από τις 41 υπό οργάνωση Περιφερειακές Αυτόνομες Τμηματικές Βιβλιοθήκες του Α.Π.Θ. και χρησιμοποιεί το αυτοματοποιημένο σύστημα μηχανοργάνωσης «HORIZON».

 

Κύριος στόχος της Βιβλιοθήκης είναι να προάγει τη γνώση και την έρευνα πάνω στην επιστήμη της Οδοντιατρικής, όπως αυτή εκφράζεται μέσα από τις σύγχρονες ανάγκες για ανάπτυξη και την εξυπηρέτηση των εκπαιδευτικών και ερευνητικών αναγκών της πανεπιστημιακής κοινότητας.

 

Η συλλογή της Βιβλιοθήκης του Τμήματος Οδοντιατρικής αποτελείται από περίπου τρεις χιλιάδες πεντακόσιους (3.500) τίτλους ελληνικών και ξενόγλωσσων βιβλίων που απαρτίζουν επιμέρους συλλογές, με ξεχωριστή διαχείριση για καθεμία, όπως:

  • Η Κύρια Συλλογή, με βιβλία που εξυπηρετούν τις ερευνητικές και εκπαιδευτικές ανάγκες του Τμήματος και των χρηστών.
  •  Η Συλλογή Πληροφοριακών Βιβλίων, που περιλαμβάνει λεξικά, εγκυκλοπαίδειες, άτλαντες κ.λ.π.
  •  Η Συλλογή Διδακτορικών Διατριβών του Τμήματος, που περιλαμβάνει διδακτορικές διατριβές, διπλωματικές εργασίες και υφηγεσίες μελών του Τμήματος.
  •  Η Συλλογή των Περιοδικών, που περιλαμβάνει περιοδικά οδοντιατρικού ενδιαφέροντος (135 τίτλους περιοδικών εκδόσεων με 72 τρέχοντες τίτλους) ταξιθετημένα αλφαβητικά με τον τίτλο, τα περισσότερα υπάρχουν και on-line.

 

Η Βιβλιοθήκη εξυπηρετεί την κοινότητα του Τμήματος (μέλη Δ.Ε.Π., Ε.Τ.Ε.Π., φοιτητές, κλπ.) καθώς και τους επισκέπτες–ερευνητές.

Λειτουργεί καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή, από 09:00 π.μ.– 17:00 μ.μ.

Στεγάζεται στο Β΄ Υπόγειο του κτιρίου Οδοντιατρικής.

 

Την ευθύνη λειτουργίας της Βιβλιοθήκης την έχει η Επιτροπή Βιβλιοθήκης.

 

Η υπεύθυνη Βιβλιοθηκονόμος είναι η κα Μαρία Νικολάκη (τηλ. 2310999433).

 

Η Βιβλιοθήκη έχει στη διάθεσή της φωτοαντιγραφικό μηχάνημα με σύστημα καρτών για την καλύτερη εξυπηρέτηση των χρηστών της.

Επίσης, υπάρχουν έξι ηλεκτρονικοί υπολογιστές με σύνδεση στο διαδίκτυο για αναζήτηση βιβλιογραφίας, καθώς και συσκευή σάρωσης εικόνων (scanner).