Το Εργαστήριο Βασικών Οδοντιατρικών Επιστημών (EBOE), πιστοποιημένο κατά ISO 9001: 2015, ιδρύθηκε το 2005, με την Υπουργική Απόφαση 32995/Β1/2005 (ΦΕΚ 1713/7-12-2005 τ.Β΄). Ανήκει στον Τομέα Παθολογίας και Θεραπευτικής των Οδοντικών Ιστών. Στεγάζεται σε μία έκταση περίπου 200τμ. στον πέμπτο και έκτο όροφο του Μανδαλιδείου Κέντρου Οδοντιατρικών Ερευνών το οποίο αποτελεί κληροδότημα προς την Οδοντιατρική Σχολή για την ανάπτυξη της έρευνας στην Οδοντιατρική Επιστήμη.
Το Εργαστήριο Βασικών Οδοντιατρικών Eπιστημών έχει πιστοποιηθεί σύμφωνα με το Πρότυπο ΕΝ ISO 9001: 2015 για το πεδίο εφαρμογής “ΕΛΕΓΧΟΣ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ”.
Η πιστοποίηση πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με τη Διαδικασία Επιθεώρησης και Πιστοποίησης της ΤÜV AUSTRIA για πρώτη φορά το Μάρτιο του 2017. Από τότε κάθε χρόνο γίνεται η ετήσια επιθεώρηση και η επαναπιστοποίηση. Ο αριθμός του Πιστοποιητικού είναι 0117386063156 και η ισχύς του μέχρι το 2026.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ
Το Εργαστήριο έχει ως σκοπό:
-
Την κάλυψη σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο των διδακτικών και ερευνητικών αναγκών του Τμήματος Οδοντιατρικής καθώς και άλλων ακαδημαϊκών μονάδων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε θέματα που εμπίπτουν στα αντικείμενά του.
-
Τη συνεργασία κάθε μορφής με κέντρα ερευνών και ακαδημαϊκά ιδρύματα ημεδαπής και αλλοδαπής, εφόσον οι επιστημονικοί στόχοι συμπίπτουν, συμβαδίζουν και αλληλοσυμπληρώνονται με εκείνους του εργαστηρίου.
-
Την ανάπτυξη προγραμμάτων διδασκαλίας και την διεξαγωγή βασικής, εφαρμοσμένης και κλινικής έρευνας καθώς επίσης και ποιοτικό έλεγχο.
-
Την παροχή υπηρεσιών σε ιδιώτες.
ΕΝΤΥΠΑ προς συμπλήρωση από φοιτητές, μέλη ΔΕΠ κλπ ΕΒΟΕ Ε01 Δ11 ερευνητικό πρωτόκολλο
ΕΝΤΥΠΑ προς συμπλήρωση από ενδιαφερόμενους συνεργάτες (μέσω πλατφόρμας Μεγάλου και Διατμηματικού Επιστημονικού Εξοπλισμού) ΕΒΟΕ Ε03 Δ11 Έντυπο Παραλαβής Δειγμάτων Οπτ. Προφιλόμετρο
Πανεπιστημιακοί Υπότροφοι:
Νικολαϊδης Αλέξανδρος, Χημικός, MSc, PhD, Συνεργάτης
Διευθυντής εργαστηρίου:
Προσωπικό εργαστηρίου:
Μάθημα: Βιοϋλικά Ι κωδικός Μαθήματος: 100410C Διδάσκεται ως υποχρεωτικό μάθημα στους φοιτητές του Γ’ εξαμήνου
Mάθημα Επιλογής: Βιοϋλικά ΙΙ Κωδικός Μαθήματος: Διδάσκεται ως μάθημα επιλογής στους φοιτητές του ΣΤ’ εξαμήνου
Αναλυτική περιγραφή των διδασκομένων μαθημάτων βρίσκεται στο Πρόγραμμα Σπουδών και στην ιστοσελίδα της ΜΟΔΙΠ
Nέο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών
Κατεύθυνση Βασικών Οδοντιατρικών Επιστημών
Στο Εργαστήριο Βασικών Οδοντιατρικών Επιστημών του Τμήματος Οδοντιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας για το Ακαδ. έτος 2018-2019 θα λειτουργήσει νέο πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών, σύμφωνα με το ΦΕΚ 3423 – Τ.Β. 17/8/2018 και τις διατάξεις του ν. 4485/2017 (Α΄114). Η κατεύθυνση του ΠΜΣ είναι: “Βασικές Οδοντιατρικές Επιστήμες”.
Αντικείμενο – Σκοπός
Αντικείμενο του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) είναι η παροχή γνώσεων και η εκπαίδευση επιστημόνων στο γνωστικό αντικείμενο των Βασικών Οδοντιατρικών Επιστημών.
Σκοπός του Π.Μ.Σ. είναι η εκπαίδευση παραγωγή εξειδικευμένου επιστημονικού δυναμικού στο πεδίο συγκερασμού των βασικών επιστημών (όπως Χημεία, Βιολογία κλπ) με τις Επιστήμες Υγείας και συγκεκριμένα με την Οδοντιατρική επιστήμη και τις εφαρμογές της. Η έρευνα στα αντικείμενα του προγράμματος στοχεύει στην παραγωγή καινοτομίας και στην οικονομική ανάπτυξη.
Μεταπτυχιακοί Τίτλοι
Το Π.Μ.Σ. απονέμει Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.) με τίτλο “Βασικές Οδοντιατρικές Επιστήμες”.
Κατηγορίες πτυχιούχων
Στο Π.Μ.Σ. γίνονται δεκτοί μεταπτυχιακοί/κές φοιτητές/τριες, πτυχιούχοι Τμημάτων ΑΕΙ (Πανεπιστημίων και ΤΕΙ) της ημεδαπής και αναγνωρισμένων ομοταγών Ιδρυμάτων της αλλοδαπής.
Κατηγορίες υποψηφίων που γίνονται δεκτοί είναι: Πτυχιούχοι των Σχολών Επιστημών Υγείας, Θετικών Επιστημών (Χημικών, Φυσικών, Βιολόγων κλπ), Πολυτεχνικών Σχολών (Χημικών Μηχανικών, Μηχανικών της Επιστήμης των υλικών κλπ) και άλλων σχετικών τμημάτων των Πανεπιστημίων της ημεδαπής ή αναγνωρισμένων από το Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (ΔΟΑΤΑΠ) ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής, καθώς και πτυχιούχοι τμημάτων ΑΤΕΙ συναφούς γνωστικού αντικειμένου.
Μέλη των κατηγοριών Ε.Ε.Π., καθώς και Ε.ΔΙ.Π. και Ε.Τ.Ε.Π. μπορούν να εγγραφούν ως υπεράριθμοι, και μόνο ένας
κατ’ έτος, σύμφωνα με τους ειδικότερους όρους που προβλέπονται στο ν. 4485/2017 (άρθρο 34 παρ. 8).
Χρονική διάρκεια σπουδών
Η χρονική διάρκεια ορίζεται σε τρία (3) ακαδημαϊκά εξάμηνα.
Πρόγραμμα Μαθημάτων
Η γλώσσα διδασκαλίας του ΠΜΣ Βασικές Οδοντιατρικές Επιστήμες είναι η ελληνική. Η γλώσσα εκπόνησης διπλωματικής εργασίας είναι η ελληνική ή εφόσον υπάρξει ενδιαφέρον, μπορεί να είναι και η αγγλική.
Το σύνολο των πιστωτικών μονάδων (ECTS) που απαιτούνται για την απόκτηση του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών είναι 90.
Το Π.Μ.Σ. περιλαμβάνει θεωρητική διδασκαλία (60 διδακτικές μονάδες ΕCTS) και εκπόνηση μεταπτυχιακής δι-
πλωματικής εργασίας (30 διδακτικές μονάδες ECTS), η οποία πραγματοποιείται σε ερευνητικό θέμα που επιλέγεται
από τον υποψήφιο και εμπίπτει στα ερευνητικά ενδιαφέροντα των διδασκόντων στο Π.Μ.Σ.
Η θεωρητική διδασκαλία καλύπτει τα δύο πρώτα εξάμηνα.
Τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται σε ημέρες και ώρες που θα εξυπηρετούν και εργαζόμενους (απογ. & Σ/Κ), με τη μορφή θεωρητικών διαλέξεων, μαθημάτων, σεμιναρίων και εργαστηρίων.
Μαθήματα
Βιολογία οδοντικών ιστών, Οδοντιατρικά υλικά, Επιλογή υλικών για κλινικές εφαρμογές, Χημεία πολυμερών, Πληροφορική της υγείας
Πειραματικές μέθοδοι στην επιστήμη των υλικών, Βιοενεργά σχήματα επανορθωτικής και αναγεννητικής οδοντιατρικής, Εισαγωγή στην ψηφιακή οδοντιατρική, Νανοτεχνολογία και οδοντιατρική, Ηθική και συστήματα συμμόρφωσης
Τέλη φοίτησης
Τα τέλη φοίτησης είναι 4.500 ευρώ για τα 3 εξάμηνα σπουδών (1.500 ευρώ για κάθε εξάμηνο). Από τα τέλη φοίτησης απαλλάσσονται φοιτητές/τριες που καλύπτουν τους όρους του άρθρου 35 του νόμου 4485/2017.
Το ερευνητικό εργαστήριο αποτελείται από 2 επιμέρους μονάδες : Α. Aναλυτικό εργαστήριο ελέγχου φυσικών, χημικών, οπτικών και μηχανικών ιδιοτήτων, Β. Μονάδα Κυτταροκαλλιεργειών για βιολογικούς και τοξικολογικούς ελέγχους. Η υπάρχουσα υποδομή προσφέρει πολλές δυνατότητες για την ανάπτυξη και εφαρμογή μεθόδων σε διάφορους τομείς της έρευνας και γνωστικών αντικειμένων.
Ειδικότερα, στον τομέα των υλικών υπάρχει η δυνατότητα ποιοτικού ελέγχου, χαρακτηρισμού, ανάλυσης και ελέγχου βιολογικών ιδιοτήτων.
Ο κύριος ερευνητικός εξοπλισμός αποτελείται από τα παρακάτω όργανα:
- 3D Oπτικό Προφιλόμετρο (εντυπο Ε03 Δ11)
- Φασματοφωτόμετρο ατομικής εκπομπής με επαγωγικό πλάσμα ταχύτατης Σάρωσης (ICP-ΟES)
- Φασματόμετρο υπερύθρου (FTIR-ATR) Nέο
- Οπτικό μικροσκόπιο
- Σύστημα Aέριας χρωματογραφίας – φασματογραφίας μάζας (GC-MS)
- Σύστημα Υγρής χρωματογραφίας υψηλής πίεσης (HPLC) Νέο
- Φασματοφωτόμετρο ορατού υπεριώδους (UV-Visible)
- Σύστημα ψηφιακής αποτύπωσης και χρωματοληψίας Νέο
- 3D εκτυπωτές διαφόρων τύπων
- Εφελκυστική μηχανή
- Aπαγωγός
- Θάλαμος κάθετης νηματικής ροής
- Ανάστροφο μικροσκόπιο
- Φωτόμετρο τύπου ΕLISA
- Φυγόκεντρος ψυχόμενη
- Επωαστικούς κλιβάνους
Για την πρόσβαση στα επιστημονικά όργανα (όπως φασματοφωτόμετρο, χρωματογραφία αέρια/υγρή, FTIR κλπ) χρειάζεται να αποσταλεί συμπληρωμένο το έντυπο Ε01 Δ11 στο koulaouz@dent.auth.gr
Για την πρόσβαση στο 3D Oπτικό Προφιλόμετρο (στο πλαίσιο χρήσης μέσω του ΕΜΔΕ) χρειάζεται να αποσταλεί συμπληρωμένο το έντυπο Ε03 Δ11 στο koulaouz@dent.auth.gr
Ο ερευνητικός εξοπλισμός αποκτήθηκε μετά από αίτηση που υποβλήθηκε στο Μέτρο 1.2, «Υποδομές Έρευνας και Ανάπτυξης» και η οποία εγκρίθηκε και χρηματοδοτήθηκε με το ποσό των 250000 ευρώ. Ο εργαστηριακός εξοπλισμός όπως εργαστηριακοί πάγκοι κ.λ.π. χρηματοδοτήθηκαν από την Οδοντιατρική Σχολή με τα ενοίκια του Μανδαλιδείου κληροδοτήματος. Από πόρους του Εργαστηρίου Βασικών Οδοντιατρικών Επιστημών αποκτήθηκαν μια σειρά από μικρότερα όργανα όπως πεχάμετρο, τιτλοδότης, αγωγιμόμετρο αναλυτικός ζυγός, αναδευτήρας και διάφορα αναλώσιμα.
Διασφάλιση ποιότητας. Το Εργαστήριο Βασικών Οδοντιατρικών Επιστημών έχει εγκαταστήσει και εφαρμόζει από το 2017 Σύστημα Διασφάλισης της Ποιότητας σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Πρότυπο EN ISO 9001: 2015 όπως προβλέπει ο Νόμος 3374/2005 για την Διασφάλιση της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση.
Ερευνητικά προγράμματα
Στο Εργαστήριο Βασικών Οδοντιατρικών Επιστημών εκπονούνται αυτή τη χρονική περίοδο δύο χρηματοδοτούμενα ερευνητικά προγράμματα διαχειριζόμενα μέσω ΕΛΚΕ
#94789: Βιοδραστικό υλικό υάλου για κάλυψη πολφού
#95357: Ανάπτυξη οδοντιατρικών υλικών με προσθήκη νανοσωματιδίων
και μία μεταδιδακτορική έρευνα (μέσω ΙΚΥ): Σύνθεση νέων νανοσύνθετων οδοντιατρικών βιοϋλικών
Τα παρακάτω ερευνητικά πρωτόκολλα εκτελούνται στο Εργαστήριο Βασικών Οδοντιατρικών Επιστημών
ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΕΣ ΔΙΑΤΡΙΒΕΣ
1. Ιn vivo and in vitro color evaluation of clear thermoplastic retainers
Yποψ. Διδάκτορας: Α. Ζαφειριάδη
Επιβλ. Καθηγητής: Α. Αθανασίου
Δημόσια Υποστήριξη: 2017-Μάιος-17
Δημοσίευση σε περιοδικό:
In vitro spectrophotometric evaluation of Vivera clear thermoplastic retainer discolouration. Zafeiriadis AA, Karamouzos A, Athanasiou AE, Eliades T, Palaghias G. Aust. Orthod J 2014; 30(2):192-200
2. Διάχυση Μονομερών Συνθετικών Υλικών μέσω Οδοντίνης σε Συνθήκες Πολφικής Μικροκυκλοφορίας
Υποψ. Διδάκτορας: Χ. Κερεζούδη
Επιβλ. Καθηγητής: Γ. Παλαγγιάς
Δημόσια Υποστήριξη: 2017-Φεβρ-03
Δημοσίευση σε περιοδικό:
Evaluation of monomer leaching from a resin cement through dentin by a novel model. Kerezoudi C, Gogos C, Samanidou V, Tziafas D, Palaghias G. Dent. Mater. 2016 Nov;32(11):e297-e305. doi: 10.1016/j.dental.2016.09.027. Epub 2016 Sep 23.
3. Επίδραση του Περιβάλλοντος Πήξης στις Ιδιότητες Αντιπροσωπευτικών Κονιών Πυριτικού Ασβεστίου
Υποψ. Διδάκτορας: Θ. Ζάρρα
Επιβλ. Καθηγητής: Θ. Λαμπριανίδης
Δημοσίευση σε περιοδικό:
Effect of curing conditions on physical and chemical properties of MTA. Zarra T. et al. International Endodontic Journal. 2018;51:1279-1291
4. Επίδραση των Φωσφορικών και Διττανθρακικών Ιόντων στην Απελευθέρωση Μονομερών από τις Σύνθετες Ρητίνες
Υποψ. Διδάκτορας: Π. Μουρούζης
Επιβλ. Καθηγητής: Γ. Παλαγγιάς
Δημοσίευση σε περιοδικό:
HPLC study for evaluating the significance of pH in the inhibiting effect of phosphate buffer on the leaching pattern of resin composites. P Mourouzis et al. Journal of Liquid Chromatography & Related Technologies 41 (8), 430-436
5. Αποτελεσματικότητα μεθόδων καθαρισμού οδοντοστοιχιών και επίδραση σε ορισμένες ιδιότητες της επιφάνειας της ακρυλικής ρητίνης βάσεων οδοντοστοιχιών
Υποψ. Διδάκτορας: Κ. Χατζηβασιλείου
Επιβλ. Καθηγητής: Ε. Κωτσιομύτη
6. Aντοχή δεσμού στον μικροεφελκυσμό μεταξύ υβριδικών CAD/CAM υλικών και μιας ρητινώδους κονίας, μετά από διαφορετικές επιφανειακές τροποποιήσεις και τεχνητή γήρανση
Υποψ. Διδάκτορας: Κ. Παπαδόπουλος
Επιβλ. Καθηγητής: Ε. Τσίτρου
ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ (ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΠΜΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ)
Η παράθεση ακολουθεί χρονολογική σειρά (παλαιότερες προς νεώτερες)
1. Μεταπτυχιακός φοιτητής: Τ. Βουζαρά (Ενδοδοντολογία)
Αξιολόγηση in vitro της κυτταροτοξικότητας του υποχλωριώδους νατρίου, του ΕDTA, της χλωρεξιδίνης και των συνδυασμών τους
2. Μεταπτυχιακός φοιτητής: Α. Καρυπίδου (Ενδοδοντολογία)
Χημική ανάλυση και ανίχνευση βαρέων μετάλλων σε διαφορετικά εμπορικά σκευάσματα ΜΤΑ
3. Μεταπτυχιακός φοιτητής: Ε. Πάλλα (Προσθετική)
Έλεγχος της Χρωματικής Σταθερότητας Δοκιμίων Διπυριτικού Λιθίου
4. Μεταπτυχιακός φοιτητής: Γ. Δημοσιάρη (Οδοντική Χειρουργική)
Βιοσυμβατότητα ενός ρητινώδους υλικού ενισχυμένου με ίνες: in vitro πειραματική μελέτη
5. Μεταπτυχιακός φοιτητής: Κ. Αϊβατζίδου (Προσθετική)
Συγκριτική Μελέτη της Ακρίβειας Αποτύπωσης και της Σταθερότητας Διαστάσεων Νέων Ελαστομερών Αποτυπωτικών Υλικών
6. Μεταπτυχιακός φοιτητής: Κ. Παπαδόπουλος (Οδοντική Χειρουργική)
Αξιολόγηση της Δομικής Ακεραιότητας Εκτεταμένων Εγγύς-Άπω-Μασητικών Αποκαταστάσεων Κατασκευασμένες από Σύνθετη Ρητίνη με Άμεση Τεχνική και Τεχνική CAD/CAM
7. Μεταπτυχιακός φοιτητής: Ε. Μπακιρτζόγλου (Προσθετική)
In Vitro Έλεγχος της Συγκράτησης και Αντίστασης στην Παρεκτόπιση Στεφανών Ολικής Κάλυψης σε Πρόσθια Δόντια, με Δύο Διαφορετικές Σχεδιάσεις Χυτών Ενδορριζικών
8. Μεταπτυχιακός φοιτητής: Α. Μαστρογιάννη (Προσθετική)
Eκτίμηση in vitro της αντοχής στη θραύση και του τρόπου θραύσης ενδοδοντικά θεραπευμένων προγομφίων που έχουν αποκατασταθεί με μη μεταλλικούς-αισθητικούς άξονες και στεφάνες μονολιθικής ζιρκονίας ή με μεταλλικούς άξονες και μεταλλοκεραμικές στεφάνες
9. Μεταπτυχιακός φοιτητής: Α. Φωτίου (Προσθετική)
Επίδραση της εναπομείνασας οδοντικής ουσίας στη συγκράτηση καλυπτρών επένθετων οδοντοστοιχιών
10. Μεταπτυχιακός φοιτητής: Χ. Δανδουλάκη (Προσθετική)
Μελέτη της αντοχής του δεσμού μεταξύ κεραμικών ζιρκονίας και ανθρώπινης οδοντίνης
11. Μεταπτυχιακός φοιτητής: Ε. Κρικέλη (Ενδοδοντολογία)
Ex vivo συγκριτική μελέτη της επίδρασης της κωνικότητας των μικροεργαλείων Ni-Ti στη δύναμη πρόκλησης καταγμάτων ρίζας
12. Μεταπτυχιακος φοιτητής: Μ. Τσιαφίτσα (Οδοντική Χειρουργική)
Αξιολόγηση της αντοχής δεσμού ρητινώδους κονίας-ρητινώδους υλικού CAD/CAM με διαφορετικές μεθόδους επεξεργασίας της επιφάνειας του υλικού
13. Μεταπτυχιακός φοιτητής: Ε. Λιόλιου (Προσθετική)
Μελέτη της αντοχής στη θραύση και του τρόπου θραύσης ενδοδοντικά θεραπευμένων προγομφίων που έχουν αποκατασταθεί με ενδορριζικούς άξονες και στεφάνες μονολιθικής ζιρκονίας ή μεταλλοκεραμικές στεφάνες με μασητική μεταλλική επιφάνεια
14. Μεταπτυχιακός φοιτητής: Π. Συμεωνίδης (Προσθετική)
Διερεύνηση της επίδρασης χρωστικών διαλυμάτων (ροφημάτων) στη χρωματική σταθερότητα και στις οπτικές ιδιότητες διαφορετικών κεραμικών μονολιθικής ζιρκονίας υψηλής διαφάνειας
15. Mεταπτυχιακός φοιτητής: Σ. Γκαμπέση (Ενδοδοντολογία)
Συγκριτική μελέτη της αντοχής του προσφυτικού δεσμού δύο βιοκεραμικών φυραμάτων στην οδοντίνη των ριζικών σωλήνων
16. Μεταπτυχιακός φοιτητής: Κ. Ρούσσου (Παιδοδοντιατρική)
Ανίχνευση οργανικών και ανόργανων συστατικών από πέντε αποκαταστατικά υλικά και μελέτη της κυτταροτοξικότητάς τους
17. Mεταπτυχιακός φοιτητής: Κ. Σιδηρόπουλος (Ενδοδοντολογία)
Η επίδραση της ενσωμάτωσης νανοδομών γραφενίου στις ιδιότητες ενδοδοντικών φυραμάτων
18. Μεταπτυχιακός φοιτητής:
19. Μεταπτυχιακός φοιτητής:
20. Μεταπτυχιακός φοιτητής: Βουζαρά Φιλιώ (Βασικές Οδοντιατρικές Επιστήμες)
Ανίχνευση οργανικών και ανόργανων συστατικών από ενδιάμεσα υλικά βάσης
21. Μεταπτυχιακός φοιτητής: Γκανίδης Χρήστος (Βασικές Οδοντιατρικές Επιστήμες)
22. Μεταπτυχιακός φοιτητής: Τενεκετζή Μαρία (Οδοντική και Κρανιοπροσωπική Εμβιομηχανική και Εφαρμοσμένα Βιοϋλικά)
Επίδραση του πάχους και της εμβάπτισης σε κοινά ροφήματα στις οπτικές ιδιότητες μονολιθικής ζιρκονίας με διαφορετικές επιφανειακές επεξεργασίες
23. Μεταπτυχιακός φοιτητής: Μπέη Μαρία (Προσθετική)
Μελέτη της φθοράς και της μεταβολής της συγκράτησης συνδέσμων επιεμfυτευματικών οδοντοστοιχιών
24. Μεταπτυχιακός φοιτητής: Ευκαρπίδου Ελένη (Οδοντική Χειρουργική/Αισθητικές συντηρητικές αποκαταστάσεις)
Συγκκριτική μελέτη των μηχανικών ιδιοτήτων σύγχρονων υλικών για μεταβατικές αποκαταστάσεις
25. Μεταπτυχιακός φοιτητής: Σολάκη Σωτηρία (Προσθετική)
Επίδραση του τύπου αυχενικής παρασκευής στην αντοχή σε θραύση στεφανών μονολιθικής ζιρκονίας υψηλής διαφάνειας
26. Μεταπτυχιακός φοιτητής: Φασούλα Μ (Προσθετική)
Μελέτη της επίδρασης διαφορετικών συστημάτων λείανσης στην επιφανειακή μορφολογία και μικροδομή κεραμικών μονολιθικής ζιρκονίας
27. Μεταπτυχιακός φοιτητής: Τσιαλάφα Μ (Προσθετική)
Επίδραση όξινων διαλυμάτων στην επιφανειακή μορφολογία και μικροδομή κεραμικών μονολιθικής ζιρκονίας μετά από λείανση
28. Μεταπτυχιακός φοιτητής: Τσικκίνη Σεμέλη (Παιδοδοντιατρική)
Χρωματική σταθερότητα αποκαταστατικών υλικών έναντι ροφημάτων που καταναλώνονται συχνά από παιδιά
29. Μεταπτυχιακός φοιτητής: Αλεβίζου Βασιλεία (Παιδοδοντιατρική)
Εργαστηριακή μελέτη της επιφανειακής αδρότητας αποκαταστατικών υλικών που χρησιμοποιούνται στην παιδοδοντιατρική, μετά την έκθεσή τους σε διάφορα ροφήματα.
30. Μεταπτυχιακός φοιτητής: Τιμπλαλέξης Δημήτριος (Ενδοδοντολογία)
Εx vivo μελέτη της επίδρασης της κίνησης των μικροεργαλείων NiTi στην πρόκληση καταγμάτων ρίζας ενδοδοντικά θεραπευμένων δοντιών
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΚΠΟΝΗΘΕΙ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΒΑΣΙΚΩΝ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
2021
1. Synthesis of Novel Dental Nanocomposite Resins by Incorporating Polymerizable, Quaternary Ammonium Silane-Modified Silica Nanoparticles. Nikolaidis A et al. Polymers 2021 13(11):1681-1697.
2. Effect of in vitro aging and acidic storage on color, translucency, and contrast ratio of monolithic zirconia and lithium disilicate ceramics. Theocharidou A. et al. Journal of Prosthetic Dentistry 2021
2020
1. Safe use of chemicals and risk communication among dentists and dental students in Greece. Koulaouzidou E and Tsitsimpikou C et al. Toxicology and Industrial Health 2020
2. Organic eluates derived from intermediate restorative dental materials. Vouzara T. et al. Molecules 2020 Mar 30;25(7)
3. Pit and fissure nanocomposite sealants reinforced with organically modified montmorllonite: a study of their mechanical properties, surface roughness and color stability. Nikolaidis A. et al. Dental Materials Journal 2020
4. Quantitative and Qualitative Evaluation of Enamel Erosion Following Air Abrasion with Bioactive Glass 45S5. Dionysopoulos D et al Oral Health and Preventive Dentistry 2020
5. Flow characteristics and alkalinity of novel bioceramic root canal sealers. Katakidis A. et al. Restor Dent Endod 2020 18;45(4):e42.
6. Evaluation of the Surface Characteristics of Dental CAD/CAM Materials after Different Surface Treatments. Papadopoulos K et al Materials 2020
2019
1. Color alterations of PMMA resin for fixed interim prostheses reinforced with silica nanoparticles. Kotanidis A. et al. Journal of Advanced Prosthodontics 2019;11;193-201.
2. Structural integrity evaluation of large MOD restorations fabricated with a bulk-fill and a CAD/CAM resin composite material. Papadopoulos C et al Operative Dentistry 2019; 44:312-321.
3. Effect of air abrasion pretreatment with bioactive glass 45S5 on enamel surface loss after erosion/abrasion challenge. Dionysopoulos D et al. Dental Materials 2019; e193-203.
4. In vitro evaluation of the shear bond strength and bioactivity of a bioceramic cement for bonding monolithic zirconia. Dandoulaki C. et al. Journal of Prosthetic Dentistry 2019;122:167.e1-e106.
5. Effect of immediate dentin sealing on the bond strength of monolithic zirconia to human teeth. Rigos et al. Operative Dentistry 2019; 44:167-179.
6. Effect of CPP-ACPF and Nano-hydroxyapatite Preventive Treatments on the Susceptibility of Enamel to Erosive Challenge. Dionysopoulos D. et al. Oral Health and Preventive Dentistry. 2019;17(4):357-364.
7. Evaluation of a clinical preventive treatment using Er,Cr:YSGG (2780 nm) laser on the susceptibility of enamel to erosive challenge. Dionysopoulos D. et al. Lasers in Medical Science 2019;34(6):1089-1097.
8. Synthesis and characterization of dental nanocomposite resins filled with different clay nanoparticles. Nikolaidis AK. et al. Polymers 2019 Apr 22;11 730-740.
9. Synthesis and characterization of novel organomodified nanoclays for application in dental materials. Nikolaidis AK et al. Current Nanoscience 2019;15:1-12.
2018
1. Investigation of the chemical profile and cytotoxicity evaluation of organic components eluted from pit and fissure sealants. Koulaouzidou EA et al. Food and Chemical Toxicology. 2018;120:536-543.
2. In vitro comparative study of the influence of instrument taper on the fracture resistance of endodontically treated teeth: an intergrative approach-based analysis. Krikeli E. et al. Journal of Endodontics 2018;44(9):1407-1411.
3. Cytotoxicity of a New Calcium Silicate Endodontic Sealer. Vouzara T. et al. Journal of Endodontics 2018;44:849-852.
4.Color stability of lithium disilicate ceramics after aging and immersion in common beverages. Palla ES. et al. Journal of Prosthetic Dentistry. 2018;119:632-642.
5. Color match of luting composites and try-in pastes: the impact on the final color of CAD/CAM lithium disilicate restorations. Mourouzis P. et al. International Journal of Esthetic Dentistry 2018;13(1):98-109.
6. Effect of a calcium chloride solution treatment on physical and mechanical properties of glass ionomer cements. Dionysopoulos D. Odontology. 2018;106:429-438.
7. Effect of curing conditions on physical and chemical properties of MTA. Zarra T. et al. International Endodontic Journal. 2018;51:1279-1291.
Γραμματεία: Ελίζα Λιάκου
Καθηγήτρια: Ελισάβετ Κουλαουζίδου
Τηλ.: (+30) 2310999616
e-mail: koulaouz@dent.auth.gr
για θέματα σχετικά με το Nέο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα e-mail: basicdentalsciences@gmail.com
Διεύθυνση:
Εργαστήριο Βασικών Οδοντιατρικών Επιστημών
Tομέας Παθολογίας και Θεραπευτικής των Οδοντικών Ιστών Τμήμα Οδοντιατρικής
Σχολή Επιστημών Υγείας
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
54124 Θεσσαλονίκη
University Scholars:
Νικολαϊδης Αλέξανδρος, Χημικός, MSc, PhD, Συνεργάτης
Head of Department:
Staff:
Μάθημα: Βιοϋλικά Ι κωδικός Μαθήματος: 100410C Διδάσκεται ως υποχρεωτικό μάθημα στους φοιτητές του Γ’ εξαμήνου
Mάθημα Επιλογής: Βιοϋλικά ΙΙ Κωδικός Μαθήματος: Διδάσκεται ως μάθημα επιλογής στους φοιτητές του ΣΤ’ εξαμήνου
Αναλυτική περιγραφή των διδασκομένων μαθημάτων βρίσκεται στο Πρόγραμμα Σπουδών και στην ιστοσελίδα της ΜΟΔΙΠ
Nέο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών
Κατεύθυνση Βασικών Οδοντιατρικών Επιστημών
Στο Εργαστήριο Βασικών Οδοντιατρικών Επιστημών του Τμήματος Οδοντιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας για το Ακαδ. έτος 2018-2019 θα λειτουργήσει νέο πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών, σύμφωνα με το ΦΕΚ 3423 – Τ.Β. 17/8/2018 και τις διατάξεις του ν. 4485/2017 (Α΄114). Η κατεύθυνση του ΠΜΣ είναι: “Βασικές Οδοντιατρικές Επιστήμες”.
Αντικείμενο – Σκοπός
Αντικείμενο του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) είναι η παροχή γνώσεων και η εκπαίδευση επιστημόνων στο γνωστικό αντικείμενο των Βασικών Οδοντιατρικών Επιστημών.
Σκοπός του Π.Μ.Σ. είναι η εκπαίδευση παραγωγή εξειδικευμένου επιστημονικού δυναμικού στο πεδίο συγκερασμού των βασικών επιστημών (όπως Χημεία, Βιολογία κλπ) με τις Επιστήμες Υγείας και συγκεκριμένα με την Οδοντιατρική επιστήμη και τις εφαρμογές της. Η έρευνα στα αντικείμενα του προγράμματος στοχεύει στην παραγωγή καινοτομίας και στην οικονομική ανάπτυξη.
Μεταπτυχιακοί Τίτλοι
Το Π.Μ.Σ. απονέμει Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.) με τίτλο “Βασικές Οδοντιατρικές Επιστήμες”.
Κατηγορίες πτυχιούχων
Στο Π.Μ.Σ. γίνονται δεκτοί μεταπτυχιακοί/κές φοιτητές/τριες, πτυχιούχοι Τμημάτων ΑΕΙ (Πανεπιστημίων και ΤΕΙ) της ημεδαπής και αναγνωρισμένων ομοταγών Ιδρυμάτων της αλλοδαπής.
Κατηγορίες υποψηφίων που γίνονται δεκτοί είναι: Πτυχιούχοι των Σχολών Επιστημών Υγείας, Θετικών Επιστημών (Χημικών, Φυσικών, Βιολόγων κλπ), Πολυτεχνικών Σχολών (Χημικών Μηχανικών, Μηχανικών της Επιστήμης των υλικών κλπ) και άλλων σχετικών τμημάτων των Πανεπιστημίων της ημεδαπής ή αναγνωρισμένων από το Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (ΔΟΑΤΑΠ) ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής, καθώς και πτυχιούχοι τμημάτων ΑΤΕΙ συναφούς γνωστικού αντικειμένου.
Μέλη των κατηγοριών Ε.Ε.Π., καθώς και Ε.ΔΙ.Π. και Ε.Τ.Ε.Π. μπορούν να εγγραφούν ως υπεράριθμοι, και μόνο ένας
κατ’ έτος, σύμφωνα με τους ειδικότερους όρους που προβλέπονται στο ν. 4485/2017 (άρθρο 34 παρ. 8).
Χρονική διάρκεια σπουδών
Η χρονική διάρκεια ορίζεται σε τρία (3) ακαδημαϊκά εξάμηνα.
Πρόγραμμα Μαθημάτων
Η γλώσσα διδασκαλίας του ΠΜΣ Βασικές Οδοντιατρικές Επιστήμες είναι η ελληνική. Η γλώσσα εκπόνησης διπλωματικής εργασίας είναι η ελληνική ή εφόσον υπάρξει ενδιαφέρον, μπορεί να είναι και η αγγλική.
Το σύνολο των πιστωτικών μονάδων (ECTS) που απαιτούνται για την απόκτηση του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών είναι 90.
Το Π.Μ.Σ. περιλαμβάνει θεωρητική διδασκαλία (60 διδακτικές μονάδες ΕCTS) και εκπόνηση μεταπτυχιακής δι-
πλωματικής εργασίας (30 διδακτικές μονάδες ECTS), η οποία πραγματοποιείται σε ερευνητικό θέμα που επιλέγεται
από τον υποψήφιο και εμπίπτει στα ερευνητικά ενδιαφέροντα των διδασκόντων στο Π.Μ.Σ.
Η θεωρητική διδασκαλία καλύπτει τα δύο πρώτα εξάμηνα.
Τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται σε ημέρες και ώρες που θα εξυπηρετούν και εργαζόμενους (απογ. & Σ/Κ), με τη μορφή θεωρητικών διαλέξεων, μαθημάτων, σεμιναρίων και εργαστηρίων.
Μαθήματα
Βιολογία οδοντικών ιστών, Οδοντιατρικά υλικά, Επιλογή υλικών για κλινικές εφαρμογές, Χημεία πολυμερών, Πληροφορική της υγείας
Πειραματικές μέθοδοι στην επιστήμη των υλικών, Βιοενεργά σχήματα επανορθωτικής και αναγεννητικής οδοντιατρικής, Εισαγωγή στην ψηφιακή οδοντιατρική, Νανοτεχνολογία και οδοντιατρική, Ηθική και συστήματα συμμόρφωσης
Τέλη φοίτησης
Τα τέλη φοίτησης είναι 4.500 ευρώ για τα 3 εξάμηνα σπουδών (1.500 ευρώ για κάθε εξάμηνο). Από τα τέλη φοίτησης απαλλάσσονται φοιτητές/τριες που καλύπτουν τους όρους του άρθρου 35 του νόμου 4485/2017.
Το ερευνητικό εργαστήριο αποτελείται από 2 επιμέρους μονάδες : Α. Aναλυτικό εργαστήριο ελέγχου φυσικών, χημικών, οπτικών και μηχανικών ιδιοτήτων, Β. Μονάδα Κυτταροκαλλιεργειών για βιολογικούς και τοξικολογικούς ελέγχους. Η υπάρχουσα υποδομή προσφέρει πολλές δυνατότητες για την ανάπτυξη και εφαρμογή μεθόδων σε διάφορους τομείς της έρευνας και γνωστικών αντικειμένων.
Ειδικότερα, στον τομέα των υλικών υπάρχει η δυνατότητα ποιοτικού ελέγχου, χαρακτηρισμού, ανάλυσης και ελέγχου βιολογικών ιδιοτήτων.
Ο κύριος ερευνητικός εξοπλισμός αποτελείται από τα παρακάτω όργανα:
- 3D Oπτικό Προφιλόμετρο (εντυπο Ε03 Δ11)
- Φασματοφωτόμετρο ατομικής εκπομπής με επαγωγικό πλάσμα ταχύτατης Σάρωσης (ICP-ΟES)
- Φασματόμετρο υπερύθρου (FTIR-ATR) Nέο
- Οπτικό μικροσκόπιο
- Σύστημα Aέριας χρωματογραφίας – φασματογραφίας μάζας (GC-MS)
- Σύστημα Υγρής χρωματογραφίας υψηλής πίεσης (HPLC) Νέο
- Φασματοφωτόμετρο ορατού υπεριώδους (UV-Visible)
- Σύστημα ψηφιακής αποτύπωσης και χρωματοληψίας Νέο
- 3D εκτυπωτές διαφόρων τύπων
- Εφελκυστική μηχανή
- Aπαγωγός
- Θάλαμος κάθετης νηματικής ροής
- Ανάστροφο μικροσκόπιο
- Φωτόμετρο τύπου ΕLISA
- Φυγόκεντρος ψυχόμενη
- Επωαστικούς κλιβάνους
Για την πρόσβαση στα επιστημονικά όργανα (όπως φασματοφωτόμετρο, χρωματογραφία αέρια/υγρή, FTIR κλπ) χρειάζεται να αποσταλεί συμπληρωμένο το έντυπο Ε01 Δ11 στο koulaouz@dent.auth.gr
Για την πρόσβαση στο 3D Oπτικό Προφιλόμετρο (στο πλαίσιο χρήσης μέσω του ΕΜΔΕ) χρειάζεται να αποσταλεί συμπληρωμένο το έντυπο Ε03 Δ11 στο koulaouz@dent.auth.gr
Ο ερευνητικός εξοπλισμός αποκτήθηκε μετά από αίτηση που υποβλήθηκε στο Μέτρο 1.2, «Υποδομές Έρευνας και Ανάπτυξης» και η οποία εγκρίθηκε και χρηματοδοτήθηκε με το ποσό των 250000 ευρώ. Ο εργαστηριακός εξοπλισμός όπως εργαστηριακοί πάγκοι κ.λ.π. χρηματοδοτήθηκαν από την Οδοντιατρική Σχολή με τα ενοίκια του Μανδαλιδείου κληροδοτήματος. Από πόρους του Εργαστηρίου Βασικών Οδοντιατρικών Επιστημών αποκτήθηκαν μια σειρά από μικρότερα όργανα όπως πεχάμετρο, τιτλοδότης, αγωγιμόμετρο αναλυτικός ζυγός, αναδευτήρας και διάφορα αναλώσιμα.
Διασφάλιση ποιότητας. Το Εργαστήριο Βασικών Οδοντιατρικών Επιστημών έχει εγκαταστήσει και εφαρμόζει από το 2017 Σύστημα Διασφάλισης της Ποιότητας σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Πρότυπο EN ISO 9001: 2015 όπως προβλέπει ο Νόμος 3374/2005 για την Διασφάλιση της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση.
Ερευνητικά προγράμματα
Στο Εργαστήριο Βασικών Οδοντιατρικών Επιστημών εκπονούνται αυτή τη χρονική περίοδο δύο χρηματοδοτούμενα ερευνητικά προγράμματα διαχειριζόμενα μέσω ΕΛΚΕ
#94789: Βιοδραστικό υλικό υάλου για κάλυψη πολφού
#95357: Ανάπτυξη οδοντιατρικών υλικών με προσθήκη νανοσωματιδίων
και μία μεταδιδακτορική έρευνα (μέσω ΙΚΥ): Σύνθεση νέων νανοσύνθετων οδοντιατρικών βιοϋλικών
Τα παρακάτω ερευνητικά πρωτόκολλα εκτελούνται στο Εργαστήριο Βασικών Οδοντιατρικών Επιστημών
ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΕΣ ΔΙΑΤΡΙΒΕΣ
1. Ιn vivo and in vitro color evaluation of clear thermoplastic retainers
Yποψ. Διδάκτορας: Α. Ζαφειριάδη
Επιβλ. Καθηγητής: Α. Αθανασίου
Δημόσια Υποστήριξη: 2017-Μάιος-17
Δημοσίευση σε περιοδικό:
In vitro spectrophotometric evaluation of Vivera clear thermoplastic retainer discolouration. Zafeiriadis AA, Karamouzos A, Athanasiou AE, Eliades T, Palaghias G. Aust. Orthod J 2014; 30(2):192-200
2. Διάχυση Μονομερών Συνθετικών Υλικών μέσω Οδοντίνης σε Συνθήκες Πολφικής Μικροκυκλοφορίας
Υποψ. Διδάκτορας: Χ. Κερεζούδη
Επιβλ. Καθηγητής: Γ. Παλαγγιάς
Δημόσια Υποστήριξη: 2017-Φεβρ-03
Δημοσίευση σε περιοδικό:
Evaluation of monomer leaching from a resin cement through dentin by a novel model. Kerezoudi C, Gogos C, Samanidou V, Tziafas D, Palaghias G. Dent. Mater. 2016 Nov;32(11):e297-e305. doi: 10.1016/j.dental.2016.09.027. Epub 2016 Sep 23.
3. Επίδραση του Περιβάλλοντος Πήξης στις Ιδιότητες Αντιπροσωπευτικών Κονιών Πυριτικού Ασβεστίου
Υποψ. Διδάκτορας: Θ. Ζάρρα
Επιβλ. Καθηγητής: Θ. Λαμπριανίδης
Δημοσίευση σε περιοδικό:
Effect of curing conditions on physical and chemical properties of MTA. Zarra T. et al. International Endodontic Journal. 2018;51:1279-1291
4. Επίδραση των Φωσφορικών και Διττανθρακικών Ιόντων στην Απελευθέρωση Μονομερών από τις Σύνθετες Ρητίνες
Υποψ. Διδάκτορας: Π. Μουρούζης
Επιβλ. Καθηγητής: Γ. Παλαγγιάς
Δημοσίευση σε περιοδικό:
HPLC study for evaluating the significance of pH in the inhibiting effect of phosphate buffer on the leaching pattern of resin composites. P Mourouzis et al. Journal of Liquid Chromatography & Related Technologies 41 (8), 430-436
5. Αποτελεσματικότητα μεθόδων καθαρισμού οδοντοστοιχιών και επίδραση σε ορισμένες ιδιότητες της επιφάνειας της ακρυλικής ρητίνης βάσεων οδοντοστοιχιών
Υποψ. Διδάκτορας: Κ. Χατζηβασιλείου
Επιβλ. Καθηγητής: Ε. Κωτσιομύτη
6. Aντοχή δεσμού στον μικροεφελκυσμό μεταξύ υβριδικών CAD/CAM υλικών και μιας ρητινώδους κονίας, μετά από διαφορετικές επιφανειακές τροποποιήσεις και τεχνητή γήρανση
Υποψ. Διδάκτορας: Κ. Παπαδόπουλος
Επιβλ. Καθηγητής: Ε. Τσίτρου
ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ (ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΠΜΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ)
Η παράθεση ακολουθεί χρονολογική σειρά (παλαιότερες προς νεώτερες)
1. Μεταπτυχιακός φοιτητής: Τ. Βουζαρά (Ενδοδοντολογία)
Αξιολόγηση in vitro της κυτταροτοξικότητας του υποχλωριώδους νατρίου, του ΕDTA, της χλωρεξιδίνης και των συνδυασμών τους
2. Μεταπτυχιακός φοιτητής: Α. Καρυπίδου (Ενδοδοντολογία)
Χημική ανάλυση και ανίχνευση βαρέων μετάλλων σε διαφορετικά εμπορικά σκευάσματα ΜΤΑ
3. Μεταπτυχιακός φοιτητής: Ε. Πάλλα (Προσθετική)
Έλεγχος της Χρωματικής Σταθερότητας Δοκιμίων Διπυριτικού Λιθίου
4. Μεταπτυχιακός φοιτητής: Γ. Δημοσιάρη (Οδοντική Χειρουργική)
Βιοσυμβατότητα ενός ρητινώδους υλικού ενισχυμένου με ίνες: in vitro πειραματική μελέτη
5. Μεταπτυχιακός φοιτητής: Κ. Αϊβατζίδου (Προσθετική)
Συγκριτική Μελέτη της Ακρίβειας Αποτύπωσης και της Σταθερότητας Διαστάσεων Νέων Ελαστομερών Αποτυπωτικών Υλικών
6. Μεταπτυχιακός φοιτητής: Κ. Παπαδόπουλος (Οδοντική Χειρουργική)
Αξιολόγηση της Δομικής Ακεραιότητας Εκτεταμένων Εγγύς-Άπω-Μασητικών Αποκαταστάσεων Κατασκευασμένες από Σύνθετη Ρητίνη με Άμεση Τεχνική και Τεχνική CAD/CAM
7. Μεταπτυχιακός φοιτητής: Ε. Μπακιρτζόγλου (Προσθετική)
In Vitro Έλεγχος της Συγκράτησης και Αντίστασης στην Παρεκτόπιση Στεφανών Ολικής Κάλυψης σε Πρόσθια Δόντια, με Δύο Διαφορετικές Σχεδιάσεις Χυτών Ενδορριζικών
8. Μεταπτυχιακός φοιτητής: Α. Μαστρογιάννη (Προσθετική)
Eκτίμηση in vitro της αντοχής στη θραύση και του τρόπου θραύσης ενδοδοντικά θεραπευμένων προγομφίων που έχουν αποκατασταθεί με μη μεταλλικούς-αισθητικούς άξονες και στεφάνες μονολιθικής ζιρκονίας ή με μεταλλικούς άξονες και μεταλλοκεραμικές στεφάνες
9. Μεταπτυχιακός φοιτητής: Α. Φωτίου (Προσθετική)
Επίδραση της εναπομείνασας οδοντικής ουσίας στη συγκράτηση καλυπτρών επένθετων οδοντοστοιχιών
10. Μεταπτυχιακός φοιτητής: Χ. Δανδουλάκη (Προσθετική)
Μελέτη της αντοχής του δεσμού μεταξύ κεραμικών ζιρκονίας και ανθρώπινης οδοντίνης
11. Μεταπτυχιακός φοιτητής: Ε. Κρικέλη (Ενδοδοντολογία)
Ex vivo συγκριτική μελέτη της επίδρασης της κωνικότητας των μικροεργαλείων Ni-Ti στη δύναμη πρόκλησης καταγμάτων ρίζας
12. Μεταπτυχιακος φοιτητής: Μ. Τσιαφίτσα (Οδοντική Χειρουργική)
Αξιολόγηση της αντοχής δεσμού ρητινώδους κονίας-ρητινώδους υλικού CAD/CAM με διαφορετικές μεθόδους επεξεργασίας της επιφάνειας του υλικού
13. Μεταπτυχιακός φοιτητής: Ε. Λιόλιου (Προσθετική)
Μελέτη της αντοχής στη θραύση και του τρόπου θραύσης ενδοδοντικά θεραπευμένων προγομφίων που έχουν αποκατασταθεί με ενδορριζικούς άξονες και στεφάνες μονολιθικής ζιρκονίας ή μεταλλοκεραμικές στεφάνες με μασητική μεταλλική επιφάνεια
14. Μεταπτυχιακός φοιτητής: Π. Συμεωνίδης (Προσθετική)
Διερεύνηση της επίδρασης χρωστικών διαλυμάτων (ροφημάτων) στη χρωματική σταθερότητα και στις οπτικές ιδιότητες διαφορετικών κεραμικών μονολιθικής ζιρκονίας υψηλής διαφάνειας
15. Mεταπτυχιακός φοιτητής: Σ. Γκαμπέση (Ενδοδοντολογία)
Συγκριτική μελέτη της αντοχής του προσφυτικού δεσμού δύο βιοκεραμικών φυραμάτων στην οδοντίνη των ριζικών σωλήνων
16. Μεταπτυχιακός φοιτητής: Κ. Ρούσσου (Παιδοδοντιατρική)
Ανίχνευση οργανικών και ανόργανων συστατικών από πέντε αποκαταστατικά υλικά και μελέτη της κυτταροτοξικότητάς τους
17. Mεταπτυχιακός φοιτητής: Κ. Σιδηρόπουλος (Ενδοδοντολογία)
Η επίδραση της ενσωμάτωσης νανοδομών γραφενίου στις ιδιότητες ενδοδοντικών φυραμάτων
18. Μεταπτυχιακός φοιτητής:
19. Μεταπτυχιακός φοιτητής:
20. Μεταπτυχιακός φοιτητής: Βουζαρά Φιλιώ (Βασικές Οδοντιατρικές Επιστήμες)
Ανίχνευση οργανικών και ανόργανων συστατικών από ενδιάμεσα υλικά βάσης
21. Μεταπτυχιακός φοιτητής: Γκανίδης Χρήστος (Βασικές Οδοντιατρικές Επιστήμες)
22. Μεταπτυχιακός φοιτητής: Τενεκετζή Μαρία (Οδοντική και Κρανιοπροσωπική Εμβιομηχανική και Εφαρμοσμένα Βιοϋλικά)
Επίδραση του πάχους και της εμβάπτισης σε κοινά ροφήματα στις οπτικές ιδιότητες μονολιθικής ζιρκονίας με διαφορετικές επιφανειακές επεξεργασίες
23. Μεταπτυχιακός φοιτητής: Μπέη Μαρία (Προσθετική)
Μελέτη της φθοράς και της μεταβολής της συγκράτησης συνδέσμων επιεμfυτευματικών οδοντοστοιχιών
24. Μεταπτυχιακός φοιτητής: Ευκαρπίδου Ελένη (Οδοντική Χειρουργική/Αισθητικές συντηρητικές αποκαταστάσεις)
Συγκκριτική μελέτη των μηχανικών ιδιοτήτων σύγχρονων υλικών για μεταβατικές αποκαταστάσεις
25. Μεταπτυχιακός φοιτητής: Σολάκη Σωτηρία (Προσθετική)
Επίδραση του τύπου αυχενικής παρασκευής στην αντοχή σε θραύση στεφανών μονολιθικής ζιρκονίας υψηλής διαφάνειας
26. Μεταπτυχιακός φοιτητής: Φασούλα Μ (Προσθετική)
Μελέτη της επίδρασης διαφορετικών συστημάτων λείανσης στην επιφανειακή μορφολογία και μικροδομή κεραμικών μονολιθικής ζιρκονίας
27. Μεταπτυχιακός φοιτητής: Τσιαλάφα Μ (Προσθετική)
Επίδραση όξινων διαλυμάτων στην επιφανειακή μορφολογία και μικροδομή κεραμικών μονολιθικής ζιρκονίας μετά από λείανση
28. Μεταπτυχιακός φοιτητής: Τσικκίνη Σεμέλη (Παιδοδοντιατρική)
Χρωματική σταθερότητα αποκαταστατικών υλικών έναντι ροφημάτων που καταναλώνονται συχνά από παιδιά
29. Μεταπτυχιακός φοιτητής: Αλεβίζου Βασιλεία (Παιδοδοντιατρική)
Εργαστηριακή μελέτη της επιφανειακής αδρότητας αποκαταστατικών υλικών που χρησιμοποιούνται στην παιδοδοντιατρική, μετά την έκθεσή τους σε διάφορα ροφήματα.
30. Μεταπτυχιακός φοιτητής: Τιμπλαλέξης Δημήτριος (Ενδοδοντολογία)
Εx vivo μελέτη της επίδρασης της κίνησης των μικροεργαλείων NiTi στην πρόκληση καταγμάτων ρίζας ενδοδοντικά θεραπευμένων δοντιών
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΚΠΟΝΗΘΕΙ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΒΑΣΙΚΩΝ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
2021
1. Synthesis of Novel Dental Nanocomposite Resins by Incorporating Polymerizable, Quaternary Ammonium Silane-Modified Silica Nanoparticles. Nikolaidis A et al. Polymers 2021 13(11):1681-1697.
2. Effect of in vitro aging and acidic storage on color, translucency, and contrast ratio of monolithic zirconia and lithium disilicate ceramics. Theocharidou A. et al. Journal of Prosthetic Dentistry 2021
2020
1. Safe use of chemicals and risk communication among dentists and dental students in Greece. Koulaouzidou E and Tsitsimpikou C et al. Toxicology and Industrial Health 2020
2. Organic eluates derived from intermediate restorative dental materials. Vouzara T. et al. Molecules 2020 Mar 30;25(7)
3. Pit and fissure nanocomposite sealants reinforced with organically modified montmorllonite: a study of their mechanical properties, surface roughness and color stability. Nikolaidis A. et al. Dental Materials Journal 2020
4. Quantitative and Qualitative Evaluation of Enamel Erosion Following Air Abrasion with Bioactive Glass 45S5. Dionysopoulos D et al Oral Health and Preventive Dentistry 2020
5. Flow characteristics and alkalinity of novel bioceramic root canal sealers. Katakidis A. et al. Restor Dent Endod 2020 18;45(4):e42.
6. Evaluation of the Surface Characteristics of Dental CAD/CAM Materials after Different Surface Treatments. Papadopoulos K et al Materials 2020
2019
1. Color alterations of PMMA resin for fixed interim prostheses reinforced with silica nanoparticles. Kotanidis A. et al. Journal of Advanced Prosthodontics 2019;11;193-201.
2. Structural integrity evaluation of large MOD restorations fabricated with a bulk-fill and a CAD/CAM resin composite material. Papadopoulos C et al Operative Dentistry 2019; 44:312-321.
3. Effect of air abrasion pretreatment with bioactive glass 45S5 on enamel surface loss after erosion/abrasion challenge. Dionysopoulos D et al. Dental Materials 2019; e193-203.
4. In vitro evaluation of the shear bond strength and bioactivity of a bioceramic cement for bonding monolithic zirconia. Dandoulaki C. et al. Journal of Prosthetic Dentistry 2019;122:167.e1-e106.
5. Effect of immediate dentin sealing on the bond strength of monolithic zirconia to human teeth. Rigos et al. Operative Dentistry 2019; 44:167-179.
6. Effect of CPP-ACPF and Nano-hydroxyapatite Preventive Treatments on the Susceptibility of Enamel to Erosive Challenge. Dionysopoulos D. et al. Oral Health and Preventive Dentistry. 2019;17(4):357-364.
7. Evaluation of a clinical preventive treatment using Er,Cr:YSGG (2780 nm) laser on the susceptibility of enamel to erosive challenge. Dionysopoulos D. et al. Lasers in Medical Science 2019;34(6):1089-1097.
8. Synthesis and characterization of dental nanocomposite resins filled with different clay nanoparticles. Nikolaidis AK. et al. Polymers 2019 Apr 22;11 730-740.
9. Synthesis and characterization of novel organomodified nanoclays for application in dental materials. Nikolaidis AK et al. Current Nanoscience 2019;15:1-12.
2018
1. Investigation of the chemical profile and cytotoxicity evaluation of organic components eluted from pit and fissure sealants. Koulaouzidou EA et al. Food and Chemical Toxicology. 2018;120:536-543.
2. In vitro comparative study of the influence of instrument taper on the fracture resistance of endodontically treated teeth: an intergrative approach-based analysis. Krikeli E. et al. Journal of Endodontics 2018;44(9):1407-1411.
3. Cytotoxicity of a New Calcium Silicate Endodontic Sealer. Vouzara T. et al. Journal of Endodontics 2018;44:849-852.
4.Color stability of lithium disilicate ceramics after aging and immersion in common beverages. Palla ES. et al. Journal of Prosthetic Dentistry. 2018;119:632-642.
5. Color match of luting composites and try-in pastes: the impact on the final color of CAD/CAM lithium disilicate restorations. Mourouzis P. et al. International Journal of Esthetic Dentistry 2018;13(1):98-109.
6. Effect of a calcium chloride solution treatment on physical and mechanical properties of glass ionomer cements. Dionysopoulos D. Odontology. 2018;106:429-438.
7. Effect of curing conditions on physical and chemical properties of MTA. Zarra T. et al. International Endodontic Journal. 2018;51:1279-1291.
Γραμματεία: Ελίζα Λιάκου
Καθηγήτρια: Ελισάβετ Κουλαουζίδου
Τηλ.: (+30) 2310999616
e-mail: koulaouz@dent.auth.gr
για θέματα σχετικά με το Nέο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα e-mail: basicdentalsciences@gmail.com
Διεύθυνση:
Εργαστήριο Βασικών Οδοντιατρικών Επιστημών
Tομέας Παθολογίας και Θεραπευτικής των Οδοντικών Ιστών Τμήμα Οδοντιατρικής
Σχολή Επιστημών Υγείας
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
54124 Θεσσαλονίκη